Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2008 11 17

Sadecko bylos – skaistykla teisėjams

Prieš mėnesį teisėjų bendruomenę ir visą visuomenę sukrėtė nerėgėtas nutikimas teismų sistemoje, kai teisėjas Gintaras Seikalis pats save nušalino nuo bylos nagrinėjimo. G.Seikalio kantrybė išseko dvejus metus narpliojant bylą, kurioje buvęs įtakingas parlamentaras Alvydas Sadeckas kaltina „Laisvo laikraščio“ redaktorių Aurimą Drižių šmeižtu. Todėl pirmadienį 15min.lt nutarė pasidomėti, kaip tam pačiam Vilniaus 2-ajam apylinkės teismui sekasi nagrinėti kitą labai panašią bylą, kurioje jau 2,5 metų yra įsipainioję tie patys asmenys: A.Sadeckas, redaktorius A.Drižius bei kai kurių publikacijų apie A.Sadecką autorius Vytautas Kabaila.
Į naująjį Seimą neišrinktas eksparlamentaras A.Sadeckas prieš teismą džiaugėsi, kad dabar byloms galės skirti daugiau laiko, tačiau posėdžio metu persigalvojo.
Į naująjį Seimą neišrinktas eksparlamentaras A.Sadeckas prieš teismą džiaugėsi, kad dabar byloms galės skirti daugiau laiko, tačiau posėdžio metu persigalvojo. / Sauliaus Chadasevičiaus/15min.lt nuotr

Apie skandalingą teisėjo G.Seikalio bylą skaitykite čia. 

Įspūdis toks: bus labai nuostabu, jei pastarąją bylą nagrinėjantis teisėjas Visvaldas Kazakiūnas nepraras kantrybės ir išvengs skandalą sukėlusio savo kolegos G.Seikalio likimo.

Atrakcijų netrūksta

Šiandien nuo pat posėdžio pradžios 13.30 val. buvo akivaizdu, kad teisme nuobodu nebus. Posėdžio sekretorė vilko karutį su kalnais dokumentų, o kitas teismo darbuotojas replikavo: „Bylas jau vežimėliais vežiojate?“

Kitą intrigą sukėlė A.Drižius, uždraudęs sekretorei iki posėdžio pabaigos pasilikti jo asmens tapatybės kortelę: „Dar to tik betrūko, kad čia konfiskuotų dokumentą.“

Toliau sąmyšis kilo dėl vėluojančio A.Sadecko advokato. „Jis visą laiką vėluoja! Ne naujiena.“

Netrukus pro duris įvirto advokatas Mindaugas Kukaitis ir ėmė reikalauti jo nešmeižti: esą vėluoti nėra jo įprotis, o tik „būna kartais, kad nespėju.“

Teisėjui – moralas

Teisėją G.Seikalį į kampą įvaręs A.Drižius ir jo kolega V.Kabaila ir šįkart nutarė sutriuškinti, o blogiausiu atveju – paskandinti bylos medžiagoje teisėją V.Kazakiūną.

Žurnalistas V.Kabaila iš karto kirto iš peties: pareiškė teisėjui nušalinimą. V.Kazakiūnas pasitikslino: „Ar kviečiate mane nusišalinti, ar reiškiate man nušalinimą?“Aš negaliu versti sekretorės dirbti viršvalandžių, – argumentą baigti posėdį rado teisėjas V.Kazakiūnas.

Pirmuoju atveju teisėjas apsispręstų pats, o šiuo atveju sprendimą galėjo priimti tik teismo vadovas.

V.Kabaila atskaitė teisėjui pamokslą bei ilgai su visomis smulkmenomis pasakojo, kodėl reikalauja nušalinimo. Esmė – kad praėjusio posėdžio dieną jis netikėtai susirgo plaučių uždegimu, iš Šiaulių pranešė apie tai sostinės teismui, o teisėjas V.Kazakiūnas neįvertino jo nedalyvavimo kaip pateisinamo. „Peržengėte teisėtumo ir netgi žmoniškumo ribas!“, – žaibais svaidėsi V.Kabaila.

Teisėjui teko beveik valandai nutraukti posėdį, kol teismo pirmininkė Daiva Kazlauskienė nenutarė, jog nušalinti teisėjo nėra pagrindo.

Pagailo sekretorės

Apie 15 val. teisėjas V.Kazakiūnas tęsė posėdį ir šalių teiravosi, ar jos turi prašymų. Atsistojo V.Kabaila ir iki teismo darbo laiko pabaigos, galima sakyti, nebeprisėdo.

Po 17 val. teisėjas žvilgtelėjo į laikrodį ir pranešė, kad laikas baigėsi. „O gal dar vieną?“, – prašymų aruodo dar nebuvo išsėmęs V.Kabaila. „Aš negaliu versti sekretorės dirbti viršvalandžių“, – geležinį argumentą tėškė teisėjas V.Kazakiūnas.

Svaidėsi žaibais

Kol buvo teikiami V.Kabailos prašymai, teisme vyko ir šalutinės diskusijos, leidusios susidaryti įspūdį, dėl ko jau pustrečių metų kaunasi ginčo šalys.

Į bylą surinkta penkiolika 2006-ųjų metų „Laisvo laikraščio“ publikacijų, kuriuose kritikuojamas tuometinis Seimo narys, Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas A.Sadeckas.

Šmeižtu A.Sadeckas vadina visus teiginius, kuriais jis kaltintas dalyvavimu „Mažeikių naftos“ privatizavime ir per savo įsteigtą firmą „Ekskomisarų biuras“ neteisėtai gavęs iš naftos įmonės milijonines sumas.

„Prie ko čia aš?“, – kaskart, kai buvo siejamas su Mažeikių įmone, teisme klausė A.Sadeckas.

Vienu metu pratrūko A.Drižius: „Jūsų pareiga buvo saugoti valstybės turtą. O mes matėme, kaip jūs dirbote.“

„Aš savo pareigas geriau už jus žinau. Sėdėk ir tylėk“, – A.Sadeckas neliko skolingas A.Drižiui.

Po posėdžio buvęs parlamentaras teisėjo teiravosi, ar gali nebedalyvauti posėdžiuose. Bylai po pusdienį dar numatoma skirti ir antradienį, ir trečiadienį. Teisėjas A.Sadecką užtikrino, jog pakanka ir atstovo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius