Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 02 16

Savigynos pradmenys: kaip naudotis dujų balionėliu?

Pastaruoju laikotarpiu sostinėje įvyko keletas garsiai nuskambėjusių incidentų, kai gatvėje buvo užpulti žmonės. Todėl dalis gyventojų puolė pirkti savigynai skirtus dujų balionėlius. Bet ar tikrai juo mokėtumėte pasinaudoti užpuolimo atveju?
Egidijus Stankevičius
Egidijus Stankevičius, klubo savigynos „Gintis“ instruktorius / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Kaip naudoti ir prižiūrėti dujų balionėlius? Žurnalistė Aistė Čiučiurkaitė aktualijų laidoje „15/15“ to klausė savigynos klubo „Gintis“ ir Muitinės departamento instruktoriaus Egidijaus Stankevičiaus.

– Pradėkime nuo to, ką apibrėžia Lietuvos Respublikos ginklų ir šaudmenų kontrolės įstatymas. Du įrenginiai yra priskiriami D kategorijos ginklams, kuriuos galima įsigyti be specialaus leidimo. Tereikia būti bent 18 metų amžiaus. Ar galima teigti, kad dujų balionėliai yra populiariausia savigynos priemonė Lietuvoje?

– Tai yra lengviausiai prieinama priemonė. Tikrai nėra sudėtinga ir įsivežti. Jeigu kaimyninėje valstybėje įsigyjamą ir norima įsivežti (į Lietuvą), reikia žiūrėti kaimyninių valstybių (įstatymus).

123RF.com nuotr./Ašarinių dujų balionėlis
123RF.com nuotr./Ašarinių dujų balionėlis

– Kalbant apie dujų balionėlių turinį – vienur rašoma ašariniai, kitur pipiriniai. Kuo jie yra užpildomi?

– Veiklioji medžiaga gali būti nuo labai lengvos sudėties. Kai kurie gamintojai gamina dujų balionėlius, kuriuos galima naudoti laisvai – patalpoje ar minioje žmonių. Tai reiškia, kad ta veiklioji medžiaga yra žymiai silpnesnė ir turi mažesnį poveikį aplinkiniams. Naudojant pipirines dujas, galima ir pačiam nukentėti nuo jų, jeigu nežinome, kaip naudoti, kur naudoti, kokiomis aplinkybėmis naudoti ir t. t.

– Tai kokį tada rinktis tam žmogui, kuris niekada nėra naudojęs dujų balionėlio ir nori kuo efektyvesnio, bet kartu ir saugaus jam pačiam?

– Iš tikrųjų tokio atsakymo nėra. Kaip ir nėra vaisto nuo visų ligų. Vienos tabletės nėra, tad kiekvienas įrenginys, kiekvienas turi savo pliusų ir savo minusų. Yra, pavyzdžiui, čiurkšliniai dujų balionėliai, kurie purškia čiurkšle. Taip pat yra debesiniai, vadinamą sausą mišinį purškiantys dujų balionėliai, kurie yra skirti naudoti masinio susibūrimo vietose, kad nekliudytų aplinkinių.

Tai vėlgi vienas dalykas, patys techniniai parametrai, kitas – kaip jį naudoti, kur naudoti, kaip purkšti, kada purkšti. Jeigu jau tokia situacija susidariusi, kad reikia naudoti. Panaudojimas yra sudėtinga situacija, nors visi sako, kad tai paprasta. Imk ir purkšk. Ir viskas. Bet atsiranda daug niuansų. Būna įvairiausių stresinių situacijų: nesugeba ištraukti, nuimti saugiklio.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius