Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2022 07 18

Seimas neeilinėje sesijoje dėl apkaltos P.Gražuliui nebalsuos

Seimas neeilinėje sesijoje dėl apkaltos Petrui Gražuliui nebalsuos, kadangi šis klausimas į darbotvarkę nebuvo įtrauktas. Šis klausimas bus sprendžiamas rugsėjį – per eilinę parlamento sesiją.
Petras Gražulis
Petras Gražulis / Pauliaus Peleckio / BNS nuotr.

„Neeilinę sesiją organizavo Seimo narių grupė, kuri surinko parašus ir šito klausimo į darbotvarkę neįtraukė“, – 15min pirmadienį sakė Seimo pirmininkės sekretoriato vadovė Gintarė Žukaitė-Zelenkienė.

Jos teigimu, tuo metu, kai buvo renkami parašai neeilinei sesijai, dar nebuvo gauta teismo nutartis dėl P.Gražulio.

„Neeilinėje sesijoje gali būti svarstomi tik tie klausimai, kuriuos pateikė iniciatoriai. Kai iniciatoriai pradėjo rinkti parašus neeilinei sesijai, dar nebuvo gauta galutinė nutartis dėl P. Gražulio“, – teigė parlamento vadovės atstovė.

„Todėl šitas klausimas bus sprendžiamas rugsėjį“, – pridūrė ji.

Supaprastinta apkaltos tvarka

Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkas Stasys Šedbaras BNS teigė, kad P.Gražuliui bus taikoma supaprastinta apkaltos tvarka.

Seimo statutas numato, kad Seimas, gavęs įsiteisėjusio apkaltinamojo teismo nuosprendžio nuorašą dėl asmens nusikaltimo, padaryto iki pradedant eiti pareigas, priima nutarimą pradėti apkaltos procesą Seime šiam asmeniui.

Šiuo atveju į Konstitucinį Teismą Seimas nesikreipia, nes nėra sprendžiamas priesaikos sulaužymo klausimas.

Pati apkaltos procedūra Seime turi vykti įprastu būdu – išklausant parlamentarą, leidžiant jam atsakyti į klausimus, suteikiant galimybę pasisakyti jo advokatui.

Nutarimas dėl Seimo nario mandato panaikinimo laikomas priimtu, jei už jį balsavo ne mažiau kaip trys penktadaliai visų parlamentarų – ne mažiau nei 85.

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen teigė, kad apkaltos procedūrą būtų galima svarstyti neeilinėje parlamento sesijoje, tačiau S.Šedbaras sakė, kad klausimas nėra toks svarbus, todėl jį būtų galima svarstyti ir rugsėjį.

Nuteistas už piktnaudžiavimą

Vilniaus apygardos teismas šiemet kovą nuteisė P.Gražulį už tai, kad 2015-2017 metais veikė bendrovės „Judex“ interesais, neleistinai kišosi į valstybės tarnautojų Lietuvoje ir Rusijoje veiklą.

Parlamentarui už piktnaudžiavimą skirta 15 tūkst. eurų bauda. Jis šį teismo sprendimą apskundė.

Birželio 30 dieną Lietuvos apeliacinis teismas P.Gražulio skundą atmetė ir paliko galioti žemesnės instancijos teismo sprendimą.

Bylos duomenimis, parlamentaras iš šaldytą maistą gaminančios bendrovės siekė gauti ir gaudavo turtinę naudą.

Seimo narys teigė, kad „Judex“ lėšas gavo per tuometinę savo padėjėją ir gyvenimo draugę Patriciją Pachomovaitę, dirbusią ir bendrovės komercijos direktore, pinigai grąžinti įmonei.

Kaip skelbta, į Rusiją eksportuojamoje „Judex“ šaldyto maisto produkcijoje Rusijos pareigūnai 2015 metais aptiko listerijos bakterijų.

Teisėsaugos duomenimis, Seimo narys padėjo tvarkyti bendrovei „Judex“ su tuo susijusias problemas: ne kartą skambino Lietuvos ir Rusijos pareigūnams, ragino duoti kyšius, prašė pažeisti galiojančias tvarkas.

Apeliacinis teismas pažymėjo, kad, kaip nustatyta byloje, P.Gražulis, veikdamas „Judex“ interesais, neleistinai kišosi į valstybės tarnautojų veiklą skatindamas atlikti neteisėtus veiksmus, naudojosi bendrovės jam suteiktomis lėšomis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Užsisakykite 15min naujienlaiškius