Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 09 28

Seimo vadovė tikisi, jog parlamentui konfrontuoti su prezidente dėl VSD vadovo neteks

Seimo pirmininkė Irena Degutienė tikisi, jog konfrontuoti su prezidente Dalia Grybauskaite dėl Valstybės saugumo departamento (VSD) vadovybės neteks.
P.Malakauskas
P.Malakauskas / Redo Vilimo/BFL nuotr.

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas (NSGK) šią savaitę balsuos dėl sprendimo, kuriuo keliamas klausimas ir dėl Povilo Malakausko galimybių toliau likti VSD generalinio direktoriaus poste.

Seimo pirmininkė I.Degutienė tvirtina, jog, koks bebūtų komiteto sprendimas, VSD vadovybės klausimas su prezidente turės būti aptartas.

„Mes visi turime susirinkę susitarti, ko mes norim, kokios mes norim VSD veiklos, turbūt visi norim, kad ta veikla būtų skaidri, kad ta veikla nebūtų politizuota, kad ta veikla būtų tyli, kaip dirba kitose ES valstybėse ir visame pasaulyje visos saugumo tarnybos, tyliai ramiai dirbančios ir nekeliančios nei politikams, nei visuomenei jokių problemų“, – pirmadienį žurnalistams sakė I.Degutienė.

Tikrai nenormalu, kada VSD vadovas nereaguoja į Seimo priimtus sprendimus ir neteikia tų pažymų, – I.Degutienė„Mes turėsim kalbėtis ir su prezidente, natūralu, VSD vadovas yra prezidentės skiriamas pareigūnas, tik Seimas vėliau tvirtina. Bet šiuo atveju tikrai negerai, kad nevykdomi Seimo priimti sprendimai, viena institucija nevykdys, kita institucija nevykdys. Aš dar kartą noriu pabrėžti, kad Lietuva yra parlamentinė valstybė, ir parlamentinėje valstybėje Seimo priimti sprendimai visoms institucijoms yra privalomi“, – tęsė parlamento vadovė ir pridūrė, jog „tikrai nenormalu, kada VSD vadovas nereaguoja į Seimo priimtus sprendimus ir neteikia tų pažymų.“

 VSD vadovas atsisako vykdyti parlamento nutarimą ir pateikti NSGK 12 analitinių pažymų. Politikų priekaištų dėl to sulaukęs P.Malakauskas sako besielgiantis pagal įstatymus ir tvirtina, kad jo vadovaujama tarnyba dirba puikiai.

Prezidentė D.Grybauskaitė nėra pareiškusi savo vertinimo dėl vėl paaštrėjusios įtampos tarp Seimo ir VSD, tačiau rugpjūtį susitikusi su P.Malakausku ragino jį parengti aiškų mechanizmą ir siūlymus dėl geresnio institucijos bendradarbiavimo su Seimu.

„Rekomenduota generaliniam direktoriui parengti aiškų mechanizmą, kaip yra bendraujama su Seimu, kaip bendraujama su Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetu, kad būtų visiškai aiškūs santykiai, ir kad 12 pažymų istorijos daugiau nesikartotų“, – tuomet sakė prezidentės atstovas spaudai Linas Balsys.

Anot jo, D.Grybauskaitė pabrėžė, kad VSD turi būti depolitizuota institucija, „jos veikla – optimizuota, struktūra patobulinta ir aiškiai nustatyti parlamentinės kontrolės mechanizmai. Parlamente kilusias diskusijas dėl jo tinkamumo toliau vadovauti VSD P.Malakauskas pirmadienį žurnalistams sakė vertinąs „normaliai.“

„Tai normalus politinis procesas, tai yra diskusijos, skirtingos nuomonės, tai yra labai gerai. Kai bus priimtas sprendimas, tuomet teks priimti ir kitus sprendimus“, – sakė P.Malakauskas.

Šią savaitę Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas (NSGK) balsuos dėl nutarimo projekto, kuriuo būtų kreipiamasi į prezidentę Dalią Grybauskaitę, Valstybės gynimo tarybą ir Seimo pirmininkę Ireną Degutienę dėl to, kad VSD vadovas atsisako vykdyti parlamento nutarimą ir pateikti 12 operatyvinių pažymų. Tokiu būdu, anot projekto, parlamentinė VSD kontrolė atsidūrė aklavietėje.

Šiam nutarimo projektui jau pritarė didžiausia Seimo frakcija Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai.

Tuo pačiu keliamas klausimas ir dėl P.Malakausko galimybių toliau likti VSD generalinio direktoriaus poste.

P.Malakauskas pirmadienį pakartojo, kad visi departamento veiksmai yra teisėti, ir juos lemia šiuo metu galiojantys įstatymai.

„Prokuratūra, kuri kontroliuoja veiksmų teisėtumą, niekada neturėjo mums jokių priekaištų dėl mūsų veiksmų teisėtumo. Kalbu apie tuos 12 vidinio susirašinėjimo dokumentų. Vienintelis būdas spręsti tokius dalykus yra teisinis kelias, – teigė P.Malakauskas. – Jeigu yra skirtingos nuomonės, jeigu yra galimybė tam tikroms interpretacijoms, turi būti padaryti teisiniai pakeitimai. O šiandien aš dirbu dabartinėje teisinėje sistemoje, įskaitant įstatymus, Konstituciją, Konstitucinio Teismo išaiškinimus, ir visi veiksmai, kuriuos atliekame, vadovaujasi šiais įstatymais.“

Kaip statutinis pareigūnas jis sakė negalįs komentuoti politikų vertinimų, o jų sprendimus vykdąs. „Praėjusieji metai VSD buvo ypač geri rezultatų prasme. Turime ne gerų, o puikių rezultatų gindami ir stiprindami valstybės, piliečių saugumą. Tas yra pripažinta mūsų partnerių ir tokių organizacijų kaip NATO ir Europos Sąjunga. Praėję metai buvo ypač sėkmingi metai VSD. Ir mano departamento darbo vertinimas - yra ne geras, o labai geras darbas“, – pabrėžė VSD generalinis direktorius.

VSD generalinis direktorius P.Malakauskas praėjusią savaitę komitete dar kartą pakartojo, jog departamentas nevykdys Seimo nutarimo ir NSGK nepateiks dvylikos analitinių pažymų.

Saugumo departamento vadovas pakartojo, kad politikų prašomos pažymos esą yra vidiniai institucijos dokumentai, skirti ne išorei, juose yra operatyvinė informacija, be to, ši informacija esą gali būti klaidinanti.

NSGK parlamentinį tyrimą dėl VSD veiklos atlikto 2006 metais. Parlamentarai nustatė darbo tvarkos, koordinavimo spragų, atskleidė kai kurių pareigūnų ir verslo struktūrų daromą įtaką departamento vadovybei. Po šių išvadų tuometinis VSD generalinis direktorius Arvydas Pocius atsistatydino iš pareigų.

Be to, jau atlikdami tyrimą parlamentarai pareikalavo, kad VSD vadovas jiems pateiktų 12 analitinių pažymų, neva atskleidžiančių verslo, interesų grupių daromą įtaką politikams ir valstybės tarnautojams. A.Pociui atsisakius tai padaryti, Seimas šiuo klausimu priėmė atskirą nutarimą. Tačiau iki šiol šis nutarimas nėra įvykdytas. VSD vadovai tikina politikams negalį pateikti operatyvinės nepatikrintos informacijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius