-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 04 16

Skustagalvių eisenos dalyvis: pareigūnai žlugdo mano gyvenimą!

Vadinamųjų skinų judėjimui prijaučiantis Darius Dubickis portalui 15min.lt pasakojo, kaip jau 13 mėnesių yra smaugiamas dėl pernykščio Kovo 11-osios žygio Vilniaus Gedimino prospektu: „Kardomosios priemonės – neišvykti iš šalies, nekeisti gyvenamosios vietos ir kiekvieną trečiadienį pasižymėti policijoje."
„Šiais laikais baisu kas darosi. Gerai, kad dar negrasina į Sibirą išvežti! Tik kalėjimu pagrasina. Ir viskas“, – piktinosi 21 metų D.Dubickis.
„Šiais laikais baisu, kas darosi. Gerai, kad dar negrasina į Sibirą išvežti! Tik kalėjimu pagrasina, ir viskas“, – piktinosi pažiūras atspindinčią šukuoseną pakeitęs 21 metų D.Dubickis. / Sauliaus Chadasevičiaus / 15min nuotr.

„Jeigu Lietuvai kas nors atsitiktų – pažiūrėčiau, kurioje eilėje ją ginti stotų visi tie politikai, policininkai, prokurorai, tyrėjai. Aš galiu pasakyti, kad skinai stovėtų pirmoje eilėje!“ – naujienų portalui 15min.lt pareiškė 21 metų D.Dubickis, kuris sakė nematantis nieko svarbiau už patriotizmą ir Lietuvą.Kaltinimai, gąsdinimai, kad čia gresia dveji metai kalėjimo, didelės piniginės baudos, – įspūdžiais apie bendravimą su policija dalijosi D.Dubickis.

Paradoksas: begalinis noras būti nepriklausomos Lietuvos patriotu Darių verčia ilgiau nei metus kentėti mūsų šalies teisėsaugos organų priespaudą.

Baudžiamojo kodekso (BK) 170 straipsnis: „Kurstymas prieš bet kokios tautos, rasės, etninę, religinę ar kitokią žmonių grupę.“

Darius kaltinamas šio straipsnio pagrindu todėl, kad 2008 metų kovo 11-ąją su bendraminčiais dalyvavo patriotiškai nusiteikusio jaunimo eitynėse sostinės Gedimino prospektu.

Teisėsaugininkai jau masiškai baudė ir teisė jaunuolius, pernelyg karštai per eitynes demonstravusius meilę Lietuvai. Bylos jau senokai sudėtos į archyvus.

Tačiau sostinės 3-iajame policijos komisariate (PK) tebevilkinama byla pagal BK 170 straipsnį, kurioje tarp įtariamųjų yra ir D.Dubickis.

Vienoje transporto įmonėje dirbantis bei Teisės ir verslo kolegijoje sostinėje vakarais transporto vadybą studijuojantis vaikinas 15min.lt pasakojo, koks suvaržytas nuo 2008 metų kovo 11-osios yra jo gyvenimas: „Kardomosios priemonės – neišvykti iš šalies, nekeisti gyvenamosios vietos ir kiekvieną trečiadienį atsižymėti policijoje. Parašų jau yra du lapai prirašyti!“

Įspūdinga pažintis su tyrėja

Darius pasakojo kuriozišką epizodą: norėdamas pasidomėti tyrimo eiga ir kreipęsis į 3-iojo PK tyrėją, kuri atsakinga už jo bylą, vaikinas pareigūnės buvo paprašytas pirmiausia paaiškinti, kas jis toks. Išgirdusi pavardę, tyrėja paklausė, ar Darius negalėtų peržiūrėti eitynių filmuotos medžiagos bei padėti jai atpažinti jį tarp kitų žygeivių.

Sauliaus Chadasevičiaus/15min.lt nuotr./Teismo žiūrovo aprangos akcentas.
Skustagalvio aprangos akcentas.

„Jei metus tiria ir pirmą kartą mane pamatė, tai ką gali ištirti?“ – nuostabos neslėpė skustagalviams prijaučiantis vaikinas, kuriam buvo paaiškinta, jog tyrėjas šioje byloje paprasčiausiai pasikeitė.

Darius teigė nesuprantantis, kaip teisėsauga gali taip žlugdyti jaunus savo šalies piliečius, atmušti jų troškimą būti patriotais. „Studijuoju, yra ta „Erasmus“ programa, kur galėčiau išvažiuoti į užsienį, bet negaliu! Darbo reikalais irgi kartais reikia nuvažiuoti kažkur sutartį pasirašyti, bet negaliu išvykti iš Lietuvos! Net ir čia negaliu ilgesniam laikui niekur toliau išvažiuoti, nes trečiadieniais Vilniuje vis reikia žymėtis“, – piktinosi skustagalvių maršo dalyvis.

Darius nujaučia, kad į teisėsaugos girnas yra pakliuvę mažiausiai dešimt jo likimo brolių.

Paklaustas, ar šiųmetės eitynės, praėjusios be jokių incidentų, buvo prastesnės nei pernykštės, virtusios skandalu, Darius sakė: „Lyginti būtų sunku, nes praeitos buvo neoficialios, o šios – su leidimu. Manau, šios eitynės irgi gražios buvo, tik, aišku, trūko ten tų dainų lietuviškų, patriotinių. Aišku, kai kas bijojo, slėpė veidus. Nes gali pasirodyti, kad, pavyzdžiui, užrašas „Didžiuojuosi, kad esu lietuvis!“, irgi yra rasinis.“

Grasinimai kalėjimu

Per pernykštes eitynes, virtusias skandalu, Darius buvo pasipuošęs: kareiviškos kelnės, kamufliažinė striukė, skusta galva.

„Porą dienų viskas buvo ramiai, bet po to jie paskambino mano mamai, ji nieko nenutuokdama davė mano mobiliojo numerį, tad sulaukiau skambučio, kad apsilankyčiau policijoje“, – užsitęsusios pažinties su policininkais pradžią prisiminė Darius.

Andriaus Vaitkevičiaus/15min.lt nuotr./Eisena Gedimino pr.
Šiųmetės eitynės apsiėjo be policijos ikiteisminių tyrimų.

Pareigūnai iškart pasakė, kuo jis kaltinamas, ir pasiūlė palaukti valstybinio advokato.

Netrukus prasidėjo įtariamojo apklausa. „Kaltinimai, gąsdinimai, kad čia gresia dveji metai kalėjimo, didelės piniginės baudos“, – įspūdžiais dalijosi 15min.lt pašnekovas.

Jis pridūrė neišsigandęs, todėl su kaltinimais nesutikęs. Darius neįžvelgia savo kaltės vien dėl to, kad žygiavo toje eisenoje. Jokių įžeidžiančių šūkių jis teigia neskandavęs.

Po kelių apklausų iš policijos pusės, anot Dariaus, prasidėjo tyla. „O po kurio laiko, kai užsukdavau pasiteirauti, kaip sekasi, man sako: „Prisipažink ir viskas greitai baigsis...“ – minėjo jis.Visada galiu prognozuoti, bet telefonu negaliu kalbėti, – prokurorė V.Strokinienė tiesiai nepasakė, kada baigs 13 mėnesių trunkantį tyrimą.

Anot įtariamojo, gresiantį bausmės terminą „dveji metai“ pareigūnai kartoja kaip burtažodį. „Bet kai esi nekaltas, gali ir 15 metų gąsdinti – koks skirtumas?“ – retoriškai klausė D.Dubickis.

Kiek įtariamųjų – neatskleidžia

Sostinės 3-iojo PK naujasis viršininkas Gediminas Vidžiūnas viliasi, kad tyrimą artimiausiu laiku pavyks baigti.

Tačiau ikiteisminį tyrimą kuruojanti Vilniaus miesto apylinkės prokuratūroje dirbanti Valentina Strokinienė leido suprasti, kad eitynių dalyvius norinčių nubausti teisėsaugininkų keliai – nežinomi.

Paklausta, kada baigsis tyrimas, prokurorė sakė: „Aš visada galiu prognozuoti, bet telefonu negaliu kalbėti.“

Portalui 15min.lt V.Strokinienė teigė, kad ir D.Dubickis, ir kiti įtariamieji gali drąsiai kreiptis į prokurorę ar tyrėją ir jiems bus atsakyta apie tyrimo eigą bei perspektyvas. „Tegul parašo prašymą ir jam bus pranešta. Arba asmeniškai ateina pas mane“, – patarė prokuratūros atstovė. Ji pastebėjo, kad D.Dubickis nė sykio į ją nesikreipė.

V.Strokinienė nesakė, kiek įtariamųjų yra šioje teismo dar nepasiekusioje byloje. „Tokių duomenų tikrai negalime sakyti. Kol vyksta tyrimas, neturime teisės. Žmonių yra, bet mes turime įrodyti, ar jie kalti, ar ne. Eisenoje dalyvavo apie 200 žmonių, tad ištirti nelengva“, – teisinosi prokurorė V.Strokinienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius