Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 05 17

140 000 Lietuvos gyventojų iš „Sodros“ gaus vyšninius vokus: kas juose?

Jums, giminaičiui, bičiuliui ar kaimynui į rankas paštininkas įteikė „Sodros“ laišką? Koks jo turinys? Kokį perspėjimą „Sodra“ išsiuntė 140 000 tūkst. Lietuvos gyventojų?
Laiškas
Laiškas / 123rf.com

Šiemet nesurinko stažo

Prabėga vieneri darbo metai ir dažnam gyventojui rodos, kad pridėjo dar vienerius metus prie pensijos stažo. Tačiau gali būti, kad stažo jis sukaupė mažiau nei metus – 6 mėn., o gal dar mažiau. Retas žino, kad vieneri darbo metai nebūtinai prilygsta vienerių metų pensijos stažui.

Vieneri stažo pensijai metai sukaupiami tada, kai per juos oficialiai uždirbama ne mažiau kaip 12 minimalių šalies atlyginimų (MMA).

Vieneri stažo pensijai metai sukaupiami tada, kai per juos oficialiai uždirbama ne mažiau kaip 12 minimalių šalies atlyginimų (MMA).

Šis rodiklis itin svarbus galvojant apie senatvės pensiją ir teisę apskritai ją gauti. Būtinasis stažas pensijai Lietuvoje yra 30 metų. Gyventojams, nesukaupusiems 15 m. stažo, „Sodros“ pensija iš viso nėra mokama, o tie, kurių stažas didesnis nei 15 m., tačiau mažesnis nei būtinasis – 30 m., gauna sumažintą pensiją.

Norėdama atkreipti dėmesį į stažo pensijai kaupimą, „Sodra“ inicijavo „Vyšninio voko“ akciją. Gyventojai, gavę tokį voką, yra perspėjami, kad 2016-ais metais jie nesukaupė vienerių metų pensijos stažo. Laiške pateikiama informacija, kiek stažo buvo sukaupta per minėtus metus, kokia pensija nusimato, jei darbo pobūdis, užmokestis ar santykiai nepasikeis. Taip pat vyšniniame voke nurodoma ir prognozė, kaip pasikeistų pensija, jei artimiausiais metais gyventojas pradėtų uždirbti bent po 12 MMA per metus.

Kaip atrodo vyšninio voko turinys?

Sodra/Vyšninio voko pirmasis puslapis
Sodra/Vyšninio voko pirmasis puslapis
Sodra/Vyšninio voko antrasis puslapis
Sodra/Vyšninio voko antrasis puslapis

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius