-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 05 17

Antrųjų vaikų priežiūros metų lankstumas: nuo „rokiruotės“ iki mamos karjeros

Vaiko besilaukiančiai šeimai prieš gimstant mažyliui tenka išspręsti ne vieną sudėtingą klausimą. Kaip sudėlioti vaiko priežiūros, finansų ir karjeros dėlionę, kad šeimai būtų kuo naudingiau? Vieni pasirenka vaiką prižiūrėti metus ir gauti 100 proc. atlyginimo siekiančias išmokas, kiti – dvejus, kai pirmaisiais metais mokama 70 proc., o antraisiais 40 proc. buvusio darbo užmokesčio. Būtent dėl antrųjų metų kyla daug diskusijų – mat išmoka per maža. Tačiau specialistai ir pavyzdžiai kalba, kad tai priklauso nuo požiūrio, pasiryžimo ir žinių – antrieji vaiko priežiūros gali tapti galimybių laikotarpiu.
Vaiko priežiūra
Vaiko priežiūra / 15min.lt

Antrųjų metų rokiruotė

Vienas svarbiausių dalykų, kuriuos turėtų žinoti dvejų metų vaiko priežiūros atostogas pasirinkusi šeima – kad sprendimas, kas iš tėvų prižiūri vaiką, nėra galutinis ir nekeičiamas. Antrieji vaiko priežiūros metai yra itin lankstūs ir suteikia galimybių, kurių dažnas net nežino. Pavyzdžiui, antraisiais metais atlikti savotišką „rokiruotę“.

Austėja Usavičiūtė/Antrieji vaiko priežiūros metai
Austėja Usavičiūtė/Antrieji vaiko priežiūros metai

Jei pirmuosius vaiko priežiūros metus su mažyliu praleido mama, antraisiais metais su kūdikiu pasilikti gali tėtis. Taip pat, jei pirmasis tėvystės atostogų išėjo vyras, po metų be jokių kliūčių jį pakeisti gali kūdikio mama.

Jei pirmuosius metus su vaiku praleidusio vieno iš tėvų atlyginimas yra mažesnis nei dirbusiojo, sprendimą pasikeisti neretai nulemia finansinis motyvas.

Šį sprendimą dažna šeima renkasi ne tik dėl to, kad su kūdikiu artimesnį ryšį per pirmuosius gyvenimo metus galėtų užmegzti abu tėvai. „Rokiruotę“ neretai nulemia ir finansiniai bei karjeros klausimai. Jei pirmuosius metus su vaiku praleidusio vieno iš tėvų atlyginimas yra mažesnis nei dirbusiojo, sprendimą pasikeisti neretai nulemia finansinis motyvas. Šiuo atveju, reikėtų paminėti ir tai, kad bet kuriam pasirinkusiam antruosius metus prižiūrėti vaiką tėvui suteikiama galimybė ne tik gauti išmoką, bet ir dirbti.

„Rokiruotę“ neretai pastūmėja ir pirmuosius metus su vaiku praleidusios moters ar vyro noras bent iš dalies grįžti į darbo rinką. Mat iškritus iš jos keleriems metams, išlaikyti konkurencingumą yra labai sunku. Teoriškai rokiruotė leidžia antruosius vaiko priežiūros metus dirbti abiem tėvams – ir tam, kuris leido su vaiku pirmuosius metus, ir pasirinkusiam vaiko priežiūrą antraisiais metais, o tuo pat metu valstybė toliau moka ir 40 proc. vieno iš tėvų atlyginimo išmoką, kurią galima panaudoti, sakykime, auklei ar kitiems šeimos poreikiams.

Galimybė po truputį grįžti į rinką

Ekonomistė Jekaterina Rojaka, kalbėdama apie antrųjų metų 40 proc. atlyginimo siekiančią vaiko priežiūros išmoką bei galimybę dirbti, tai vertino teigiamai. „Šiais laikas grįžti į darbo rinką kuo greičiau yra labai svarbu, nes iš tiesų turime nemažą kvalifikuotos darbo jėgos stoką. Vieni ar kiti įrankiai, kurie skatina žmones anksčiau pradėti dirbti, o tuo pačiu ir gauti išmokas, dar labiau pagerinant šeimos finansinę gerovę, naudingi ir darbo rinkai, ir pačiam žmogui“, – komentavo ekonomistė.

Šiais laikas grįžti į darbo rinką kuo greičiau yra labai svarbu, nes iš tiesų turime nemažą kvalifikuotos darbo jėgos stoką.

Tokios sąlygos, pasak pašnekovės, leidžia tėvams grįžti į darbo rinką palaipsniui – pasiimti ketvirtį etato, vėliau pusę. Taip pat ekonomistė atkreipė dėmesį į tai, kad turėtų būti dar labiau galvojama apie kuo lankstesnes darbo sąlygas motinystės ar tėvystės atostogų išėjusiems žmonės.

J. Rojaka pasisakė už tai, kad galimybę dirbti, grįžti į darbo rinką reikėtų dar labiau ankstinti – sakykime nuo pusės metų. Tačiau tam, pasak ekonomistės, turėtų būti sukurta ir tinkama infrastruktūra, kad tėvai turėtų kur bent kelioms valandoms palikti atžalas. Pašnekovė pateikė Izraelio pavyzdį, kur moterys į darbinę veiklą grįžta jau po trijų mėnesių, tačiau tam yra sukurtos puikios vaiko priežiūros sąlygos, kurios lemia tėvų apsisprendimą grįžti į darbo rinką.

Išbandyti save

Motinystės ar tėvystės antrieji metai, kai iš valstybės dar gaunamos išmokos, o buvusioje darbovietėje „saugoma“ vieta, puiki galimybė bent pabandyti realizuoti seniai galvoje kirbėjusias verslo ar kitų veiklų idėjas.

Du vaikučius auginanti interneto parduotuvės „Lipdukai.eu“ įkūrėja Rasa Bieliauskienė tikina, kad ryžtis kurti nuosavą verslą ją paskatino būtent motinystė. Apie kardinalius gyvenimo pokyčius, atsiribojimą nuo samdomo darbo moteris ėmė galvoti išėjusi auginti antrojo sūnelio. Kaip pasakojo pati Rasa, mintys apie nuosavą veiklą galvoje ėmė suktis jau nuo pirmųjų motinystės metų, o kryptį, į kurią reikėtų orientuotis, pasufleravo sūnelių poreikiai.

Du vaikučius auginanti interneto parduotuvės „Lipdukai.eu“ įkūrėja Rasa Bieliauskienė tikina, kad ryžtis kurti nuosavą verslą ją paskatino būtent motinystė.

Ryžtis sprendimui Rasą pastūmėjo ne viena priežastis – ir noras realizuoti save, ir vizija lanksčiau dirbti, galint daugiau laiko šeimai, sūnums, kai jie suserga ar pan., ką samdomame darbe retai gali padaryti.

Pati verslo idėja, kaip pasakoja Rasa, kilo labai natūraliai. Augant vaikams, vyresnėliui išėjus į mokyklą, moteris pastebėjo, kad neretai vaikų daiktai kažkur pasimeta. Tada kaip tik naršant internete Rasos akis užkliuvo už vardinių lipdukų, pamanė – kodėl gi ne? Tada ir ėmėsi veikti. Rasa įkūrė savo interneto parduotuvę „Lipdukai.eu“, kurioje galima įsigyti specialių vandeniui atsparių lipdukų su vaikų vardais, dabar, priduria pašnekovė, lipdukų pasiūla ir paskirtis jau prasiplėtė.

R.Bieliauskienė prisimena, kad pirmieji žingsniai nebuvo lengvi, verslui teko skirti laiko, dirbti naktimis, kai vaikai miega, tačiau rezultatu moteris džiaugiasi. Tikina, kad motinystė iš tiesų yra tas etapas, kai galima pamėginti įgyvendinti seniai planuotas idėjas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius