-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 10 24

Apsirgusiam vilniečiui „Sodra“ pateikė staigmeną

„Nemėgstu sirgdamas eiti į darbą – tai neetiška. Jeigu jau teka nosis ar karščiuoji, verta likti namuose ir nenešti viruso kolegoms“, – įsitikinęs vilnietis projektų vadovas Algirdas, likęs namuose, vos pajuto pirmuosius peršalimo simptomus. Poliklinikoje jo šeimos gydytoja išdavė nedarbingumo pažymą – vadinamąjį biuletenį – savaitei.
Sergantis vyras
Sergantis vyras / 123rf.com

Tai nieko neįprasto – įprastas kelias, kurį kiekvienas sergantis turi įveikti. Tačiau kai vilnietis po savaitės atkeliavo į polikliniką pasitikrinti, ar jau gali grįžti į darbą, gydytojos žodžiai jam buvo staigmena.

„Gydytoja paklausė, ar pateikiau prašymą ligos išmokai už namuose praleistą savaitę. Niekada šitais dalykais nesidomėjau. Maniau, jeigu sergi, tai čia tavo reikalas ir, aišku, gaila dėl stojančių darbų ir mažesnės algos mėnesio gale.

Tačiau paaiškėjo, kad kompiuteriu užpildžius prašymą „Sodrai“, galima gauti ligos išmoką. O geriausia tai, kad šį prašymą užtenka užpildyti vieną kartą ir viskas. Kai apsirgsiu kitą kartą ligos išmoka man bus skirta automatiškai“, – stebėjosi vilnietis.

Paaiškėjo, kad kompiuteriu užpildžius prašymą „Sodrai“, galima gauti ligos išmoką.

Jis įvertino tai, kad norint užpildyti šį prašymą nereikia niekur važiuoti, o viską padaryti galima internetu, taigi, pavyzdžiui, netgi gulint ligos patale.

„Siekiame, kad gyventojams būtų kuo mažiau rūpesčių tiek mokant įmokas, tiek gaunant išmokas – tai reiškia, kad žmogui nereikėtų imtis jokių papildomų veiksmų, o pinigai į gyventojo sąskaitą įkristų automatiškai.

Šiuo atveju užtenka prašymą užpildyti vieną kartą ir jis yra neterminuotas – galioja visiems ligos atvejams ateityje. Prašymas turi ir daugiau privalumų – jį pateikus priklausiusios ligos išmokos, dėl kurių dar nesikreipėte, bus išmokėtos ir už pastarųjų 12 mėnesių laikotarpį“, – paaiškina „Sodros“ komunikacijos atstovas Saulius Jarmalis.

Tai aktualu ir mažus vaikus auginantiems tėvams, mat ligos išmoką galima gauti ne tik tada, kai jie serga patys, bet ir tuomet, kai slaugo mažuosius.

Tačiau šis prašymas negalioja, kai nedarbingumo pažymėjimas yra išduodamas dėl nelaimingo atsitikimo darbe, pakeliui į ar iš darbo bei dėl profesinės ligos. Tuomet reikia pildyti kitą prašymo formą.

Iki šiol galimybe nuo savo galvos nuimti šį rūpestį jau pasinaudojo ir neterminuotą prašymą skirti ligos išmoką pateikė per 600 tūkst. šalies gyventojų.

Kaip pateikti prašymą?

Pateikti neterminuotą prašymą užtenka vos kelių žingsnių:

  • Per elektroninę bankininkystę ar su elektroniniu parašu prisiregistruokite prie „Sodros“ asmeninės paskyros gyventojui;

  • Pasirinkite skiltį „Prašymai“, spustelkite „Susirgau arba slaugau šeimos narį“, pasirinkite GPS1 Prašymas skirti ligos išmoką (įskaitant slaugą) (neterminuotas)“ ir spauskite mygtuką „Tęsti“;

  • Išvydę preliminarią formą būtinai patikrinkite, ar apie jus pateikti duomenys yra teisingi. Skiltyje „Mano nustatymai“ įveskite sąskaitos, į kurią pageidaujate gauti ligos išmoką, numerį. Šioje skiltyje galima įvesti bei koreguoti ir kitus asmeninius duomenis. Visi šie duomenys iš nustatymų skilties automatiškai įkeliami į prašymo formą.

  • Belieka spausti mygtuką „Tikrinti“ ir, jei nėra klaidų, „Pateikti“ prašymą, o jo būseną – priimtas ar ne – galėsite stebėti prisijungę prie gyventojo paskyros. Užsisakius informavimu el. paštu paslaugą, visa jums aktuali informacija bus atsiųsta asmeniškai.

  • Jeigu gyventojas už tam tikrą laikotarpį dėl kokių nors priežasčių nenorėtų gauti ligos išmokos, jis turėtų pateikti atitinkamą prašymą „Sodros“ asmeninėje paskyroje gyventojui

  • Pateikus neterminuotą ligos prašymą daugiau rūpintis dėl ligos išmokų ir dokumentų nebereikės, nebent pasikeistų asmens duomenys ir banko sąskaita. Tokiu atveju apie pasikeitimus būtina informuoti „Sodrą“, pateikiant naujus duomenis ir patikslintą prašymą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius