-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 01 28

Kaip keisis atlyginimas kaupiant pensiją?

Nuo šių metų pasikeitus 2 pakopos pensijų kaupimo sistemai visi gyventojai, apsisprendę dalyvauti ir papildomai kaupti senatvės pensijai, įmokų dalį nuo savo darbo užmokesčio perves į pensijų kaupimo fondus.
Pinigai
Pinigai / Vida Press nuotr.

Tai reiškia, jog visi prie kaupimo prisidės savo lėšomis. Tad labai svarbu žinoti, kokią įtaką šių įmokų pervedimas turės žmogaus atlyginimui, kurį jis gaus į rankas.

Gera žinia ta, kad didžiajai daugumai gyventojų, kurie jau dalyvauja pensijų kaupime ar ketina tai daryti, jų atlyginimas dėl to nebus mažesnis nei buvo 2018 metais.

Didesnė pensija ar atlyginimas?

„Nuo šių metų keičiama ne tik antros pakopos pensijų sistema. Pasikeitė ir mokesčių sistema. Šie dalykai yra susiję, nes vienas iš tikslų keičiant mokesčių sistemą buvo paskatinti gyventojus dalyvauti pensijų kaupime taip, kad jie to pokyčio nė nepajustų. Bendrai mokesčiai buvo sumažinti 1,5 proc. tam, kad gyventojas tas lėšas, kurios šiaip jau papildytų jo piniginę, galėtų be jokių pasekmių savo kišenei skirti būsimai pensijai“, – sako „Sodros“ Komunikacijos skyriaus vedėjas Saulius Jarmalis.

Pavyzdžiui, jeigu gyventojas 2018 metais ant popieriaus uždirbdavo 1000 eurų ir gaudavo 772 eurus į rankas, tai nuo šių metų pradėjus dalyvauti pensijų kaupime ir iškart pervedant 3 proc. nuo savo darbo užmokesčio į pensijų fondą, jo atlyginimas 2019 metais vis tiek būtų 7 eurais didesnis, o pradedant kaupti mažesniu pereinamuoju tarifu – 1,8 proc. – 23 eurais didesnis negu buvo.

Jeigu šis gyventojas jau ir pernai pervesdavo 2 proc. įmoką nuo savo darbo užmokesčio į pensijų fondus ir dar gaudavo 2 proc. valstybės paskatą, tai šiemet jo atlyginimas padidės 27 eurais, o į pensijų fondą keliaus dar 40 eurų kas mėnesį ir dar valstybė pridės po 16,4 euro.

Reikėtų atkreipti dėmesį, kad tiems, kurių pajamos yra du kartus didesnės, vis dėl to atlyginimas dalyvaujant kaupime gali šiek tiek sumažėti. Kiek tiksliai žmogus gaus atlyginimo, kaip jis pasikeis palyginti su praėjusiais metais ir kokio dydžio įmokos keliaus į pensijų fondą, galima pažiūrėti svetainėje www.kiek.lt

Infografikas
Infografikas

Skaičiuoklė – visiems atvejams

Toje pačioje svetainėje yra ir ne mažiau aktuali senatvės pensijos skaičiuoklė, kurioje žmogus paprastai vienoje vietoje gali matyti, kiek jis, sulaukęs senatvės pensijos amžiaus, gautų senatvės pensijos iš „Sodros“ ir kokio dydžio išmokas papildomai – iš 2 pakopos pensijų sistemoje sukauptų lėšų.

Skaičiuoklėje pateikiami net keturi variantai: kas būtų, jeigu žmogus iškart mokėtų 3 proc. įmokas arba pradėtų nuo 1,8 proc. dydžio įmokų. Taip pat jo pensijos dydis – jeigu gyventojas sustabdytų kaupimą ir paliktų lėšas fonde arba nutrauktų kaupimą ir pervestų visą iki šiol sukauptą sumą „Sodrai“.

„Kaupti ar nekaupti – asmeninis gyventojo pasirinkimas. Skaičiuoklės – patogūs įrankiai, kurie gali padėti žmogui priimti sprendimą – vienoje matai, ko šiandien turi atsisakyti, kad senatvė būtų oresnė, kitoje – žmogaus apsisprendimo rezultatas, kai jis sulauks senatvės pensijos.

Norint, kad pensijos skaičiuoklė pateiktų kuo tikslesnius rezultatus, reikėtų suvesti nemažai duomenų apie pensijos stažą, taškus, mokėtas įmokas. Šiuos duomenis turi „Sodra“. Tad skatintume prie skaičiuoklės jungtis per asmeninę paskyrą, kurios nuoroda yra skaičiuoklėje pateikiama. Tuomet „Sodros“ duomenys būtų įkeliami automatiškai“, – pasakoja Saulius Jarmalis.

Valdo Kopūsto / 15min nuotr./„Sodros“ Komunikacijos skyriaus vedėjas Saulius Jarmalis
Valdo Kopūsto / 15min nuotr./„Sodros“ Komunikacijos skyriaus vedėjas Saulius Jarmalis

„Sodros“ asmeninėje paskyroje taip pat visiems gyventojams yra pateikta informacija – ar jie dalyvauja kaupime ir kokioje kaupimo bendrovėje. Taip pat, ar jie įtraukiami į kaupimą ir kokia kaupimo bendrovė jiems parinkta.

Pagrindiniai sprendimo principai – jeigu nori kaupti, nieko daryti nereikia. Jeigu kaupti nenori, reikėtų apie tai informuoti savo kaupimo bendrovę, o jeigu iki šiol nekaupėte – „Sodrą“.

Tai kaupti ar ne?

Žinoma, aktualiausias klausimas, kylantis gyventojams – kaip pasielgti? S. Jarmalis pripažįsta, kad šis klausimas turbūt yra pats populiariausias, o atsakymas kiekvienam labai asmeniškas.

„Laukiame to ar ne, senatvė ateis ir matydami dabartinių senjorų padėti kiekvienas galime sau užduoti klausimą, kaip senatvėje noriu gyventi, kokią pensiją gauti ir ką galiu dėl to padaryti dabar pats. Reikia suprasti, kad „Sodros“ mokama senatvės pensija turėtų būti tik vienas iš pajamų šaltinių sulaukus senatvės. Kas užtikrins oresnę senatvę – kaupimas 2 pakopoje, 3 pakopos pensijų fondai, asmeninės investicijos, nekilnojamasis turtas ar kiaulė-taupyklė – žmogaus sprendimas. Tik tiek, kad dalyvavimas 2 pakopoje yra skatinimas valstybės ir tie fondai labai griežtai prižiūrimi valstybės. Šiai dienai, tai viena iš patogiausių, pigiausių ir saugiausių alternatyvų taupyti senatvei“, – sako S. Jarmalis.

„Sodros“ atstovui uždavėme dar kelis klausimus, kurių nuolat užduoda 15min.lt skaitytojai:

– Iš ko mokėti įmokas, jeigu neturiu darbo?

– Žmogus moka įmokas tuomet, kai turi darbą ir gauna draudžiamųjų pajamų. Jeigu gyventojas negauna darbo užmokesčio, nuo kurio skaičiuojamos įmokos, jos tiesiog nemokamos. Mažesnis atlyginimas – mažesnės įmokos, didesnis atlyginimas – didesnės.

– Kur sužinoti, ar dalyvauju kaupime ir koks mano fondas?

– Visą šią informaciją nuo sausio bus galima rasti asmeninėje „Sodros“ paskyroje gyventojui, prie kurios galima prisijungti per „Sodros“ internetinį puslapį, paspaudus mėlyną mygtuką „Prisijungti“.

– Jeigu emigravau, ar vis tiek būsiu įtrauktas į kaupimą?

– Ne, nes greičiausiai sausio 2 d. neturėsite darbo Lietuvoje. Taip pat neįtraukiami išvykimą deklaravę gyventojai.

– Ar galima pasiimti pinigus iš kaupimo bendrovės?

– Pinigų pasiimti negalima net ir sustabdžius dalyvavimą, kol sulauksite senatvės pensijos amžiaus. Tuomet sukaupta suma, priklausomai nuo dydžio, bus išmokama vienkartine išmoka, periodine išmoka arba privalėsite įsigyti „Sodros“ anuitetą.

– Ar bus galima stabdyti kaupimą arba pradėti kaupti po kelerių metų?

– Pradėti dalyvauti 2 pakopos pensijų kaupime gyventojai gali bet kada, net jeigu prieš tai sustabdė arba nutraukė kaupimą.
O štai sustabdyti arba nutraukti dalyvavimą 2 pakopos pensijų sistemoje galima tik iki šių metų birželio 30 d. Jeigu valstybė nuspręstų ateityje iš esmės keisti kaupimo sąlygas, tikėtina, kad gyventojams vėl būtų sudaryta galimybė apsispręsti.

– Kodėl sulaukus senatvės pensijos negalima pasiimti visų pinigų iš karto?

– Tai yra 2 pakopos pensijų sistema. Ir šio kaupimo tikslas yra ne vienkartinė išmoka, o būtent didesnė pensija, kuri mokama iki gyvos galvos. Dėl to valstybė labai skatina ir kaupiantiems prideda nemažą papildomų įmokų dalį, tačiau gyventojai negali šių pinigų išleisti anksčiau laiko.

– Ar 2 pakopoje sukaupta suma yra paveldima?

– Į 2 pakopos pensijų fondą gyventojo pervesti pinigai yra jo asmeninis turtas, kuris kaip ir kitas turtas yra paveldimas, jeigu gyventojas nesulaukia pensinio amžiaus. Sulaukus pensinio amžiaus turtas yra paveldimas, kol neįsigyjamas anuitetas. Įsigijus atidėtąjį anuitetą tik už mažesnę dalį sukauptos sumos, likusi dalis taip pat paveldima.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius