Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2017 06 23

Nuo liepos 1 d. – nedarbo išmokų pokyčiai: kas keisis?

Liepos 1-ąją šalyje laukiama nemažai su darbo rinka susijusių pokyčių. Tądien Lietuvoje ne tik įsigalios naujasis Darbo kodeksas, bet keisis ir nedarbo išmokų apskaičiavimo bei mokėjimo tvarka. Be darbo likusiems piliečiams jos bus mokamos ilgiau ir, skaičiuojama, bus iki 40 proc. didesnės. Galiausiai, daugės žmonių, galinčių pretenduoti į tokias išmokas.
Eurai
Euras / 123rf.com

Išmokos – 9 mėnesius

Liepos 1-oji į darbo rinką įneš nemažai pokyčių, nemenkai ji nulems ir dalią tų, kurie dėl vienų ar kitų priežasčių netenka darbo ir tikisi valstybės paramos. Šiuo metu galiojanti nedarbo išmokų tvarka numato, be nuolatinių pajamų ir darbo likęs, tarkime, Tomas nedarbo išmoką gautų šešis mėnesius. Valstybė ilgiau rūpintųsi minėtu Tomu tik tada, jei jo darbo stažas viršytų 35 metus, tada darbo netekęs vyras išmoką gautų devynis mėnesius.

VIDEO: Nuo liepos 1 d. – nedarbo išmokų pokyčiai: ką privalote žinoti?

Pakeitimai, įsigaliosiantys liepą, Tomui nedarbo išmokas garantuos 9 mėnesius, visiškai neatsižvelgiant į sukauptą darbo stažą. Vienintelis kriterijus, kurį jis privalo atitikti – turi būti sukaupęs 12 mėn. nedarbo draudimo stažą per pastaruosius 30 mėn. Tai reiškia – per minėtą laikotarpį būti sumokėjęs 12 įmokų „Sodrai“.

Vienintelis kriterijus, kurį jis privalo atitikti – turi būti sukaupęs 12 mėn. nedarbo draudimo stažą per pastaruosius 30 mėn.

Itin svarbu paminėti tai, kad dėl naujųjų pakeitimų teisę į bedarbio išmoką įgis daugiau žmonių. Mat pagal iki birželio 30-osios galiojančią tvarką, žmonės, norintys gauti nedarbo išmoką, privalėjo turėti didesnį nedarbo draudimo stažą – 18 mėn. per pastaruosius trejus metus.

Iki 40 proc. didesnės išmokos

Nuo liepos 1-os dienos keisis ne tik išmokos terminas, bet ir suma bei pati skaičiavimo struktūra. Skaičiuojama, kad dėl to maksimali nedarbo draudimo išmoka turėtų padidėti apie 40 proc.

Pagal iki birželio 30 d. galiojančią tvarką, bedarbio pašalpą sudaro pastovioji dalis – 102 eurai – ir kintamoji. Antroji dalis skaičiuojama taip: išvedamas pastarųjų 36 mėnesių (iki užpraeito ketvirčio pabaigos) darbuotojo pajamų vidurkis, dauginama iš 0,4 ir iš tuo metų galiojusių draudžiamųjų pajamų.

Liepos 1-ąją įsigalioję pakeitimai nedarbo išmoką pirmiausia pririša prie minimalaus šalies užmokesčio. 30 proc. jo, kas dabar lygu 114 Eur, sudarys pastoviąją nedarbo išmokos dalį, o kintamoji priklausys nuo buvusių asmens pajamų.

Pagal iki birželio 30 d. galiojančią tvarką, bedarbio pašalpą sudaro pastovioji dalis – 102 eurai – ir kintamoji.

Pirmuosius tris mėnesius kintamoji išmokos dalis sudarys 50 proc. gavėjo vidutinių mėnesio pajamų, 4–6 mėn. – 40 proc., 7–9 mėn. – 30 proc.

Taigi, jei Tomas „ant popieriaus“ uždirbo 600 Eur, pirmuosius tris mėnesius jo nedarbo išmoka sudarys 414 Eur (114+300) į rankas, nes nuo nedarbo išmokų neskaičiuojami jokie mokesčiai. 4–6 nedarbo mėnesiais Tomui valstybė mokės 354 Eur (114+250), o likusius tris – po 294 Eur (114+180)

Svarbu žinoti, kad maksimali valstybės skiriama nedarbo išmoka negalės viršyti 75 proc. Statistikos departamento patvirtinto užpraeito ketvirčio vidutinio šalies darbo užmokesčio. Nuo liepos prasidės trečias ketvirtis, taigi didžiausia galima išmoka bus skaičiuojama remiantis pirmojo ketvirčio rodikliu: tuomet vidutinis darbo užmokestis siekė 817,6 Eur, tai išmoka galės būti apie 613 Eur. Pagal iki birželio 30 d. galiojusią tvarką nedarbo išmokos lubos siekė 333 Eur, tai leidžia daryti prielaidą, jog nedarbo išmokos augs apie 40 proc.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius