Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Aukštosios mokyklos paskelbė karą plagiatoriams

Praūžė studentų sesija, po savęs palikusi bemieges naktis, daug kavos puodelių ir nučiupinėtų knygų. Lietuvos aukštosiose mokyklose nugulė tūkstančiai kursinių ir bakalauro darbų.
Egzaminas
Egzaminas / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Ne paslaptis, kad interneto amžiuje informacija yra prieinama greitai ir lengvai, tad dažnas susigundo galimybe palengvinti sau gyvenimą visiems žinoma klavišų kombinacija CTRL+C , CTRL+V. Visgi ne vienas įsitikino, kad lengvi laikai pasibaigė – Lietuvos aukštosiose mokyklose  kilo plagiato medžioklės vajus.

Nauja dėstytojų mada – gaudyti plagiatą

Interneto forumuose ir žodžiu aptariama naujausia tendencija – pasikeitė dėstytojų požiūris į plagiatą. Vos prieš metus galima buvo gan ramiai prasmukti su šiek tiek svetimų minčių turinčiu darbu, tačiau dabar situacija radikaliai pasikeitė.

Beveik kiekvienas studentas yra girdėjęs ar net pats susidūręs su naujausiais atvejais, kai dėstytojai taip lengvai nepraleidžia plagiato požymių turinčių darbų. Plinta istorijos, kaip kone ištisos grupės įpareigojamos perrašyti ar kitaip taisyti rašto darbus dėl plagiato juose – to anksčiau nebuvo.

Dėl viešai prieinamų plagiato patikros įrankių pastaruoju metu pasikeitė požiūris į toleruotiną svetimų minčių naudojimo mastą. Kaip aiškina lietuviškos plagiato patikros sistemos plag.lt  kūrėjai, anksčiau niekas nežinojo, kiek tiksliai plagiato darbuose – buvo žiūrima, kad nebūtų ištisai nuplagijuotų, vadinamųjų „šimtaprocentinių plagiatų“.

Tačiau dabar dėstytojų požiūris keičiasi – jie lygina studentų plagiato vertes ir kai mato šalia originalaus darbo trečdaliu plagijuotą, pastarasis iškart yra „išbrokuojamas“.

Kadangi sistema plag.lt normiškai nėra įtvirtinta kaip privaloma, jos parodymai nereiškia nuosprendžio studentui – dėstytojai jos parodymais tiesiog atsijoja studentus, kurie plagijuodami perlenkė lazdą – šie įpareigojami pataisyti savo darbus.

Visgi sistemos kūrėjai teigia girdėję istorijų, kad yra studentų, kuriems neleista gintis darbų dėl piktybiško plagiato remiantis būtent sistemos parodymais.

Studentai neatsilieka

„Bendraujame su dėstytojais, studentais ir matome, kokie pokyčiai vyksta – dabar situacija su plagiatu kardinaliai kitokia. Dėstytojai nebėra akli ir mato, ar studentas bando prastumti niekinį darbą, – teigia C. Klausas, sistemos plag.lt vadovas. – Kai kurie dėstytojai atvirai studentus perspėja, kad tikrins darbus mūsų sistemoje, o kai kurie dėstytojai slapukauja, bet čia dėstytojo teisė, nes pareiga teikti originalius darbus gula ant studento pečių.“

Nors plagijavimas yra netgi kriminalizuotas – už tai numatoma baudžiamoji atsakomybė – šį amžiną studentų palydovą Lietuvoje pavyko sumažinti tik dabar.

Ir nors plagijavimas yra netgi kriminalizuotas (numatoma baudžiamoji atsakomybė), bet šį amžiną studentų palydovą Lietuvoje pavyko sumažinti tik dabar.

Lietuviškos sistemos kūrėjai tvirtina, kad studentų vartotojų siunčiamos originalumo ataskaitos rodo pavyzdinį studentų disciplinuotumą. Pasirodo, studentai tikrai pageidauja teikti originalius darbus ir nežiūri į plagiatą pro pirštus. Plag.lt duomenimis, tik pavieniai, ypač nuožmūs studentai siunčia dėstytojams pusiau plagijuotus darbus, dauguma – minimalius sutapimus teturinčius tekstus.

Anot plagiato gaudytojų, prieš sesiją plagiato sistemos skaitikliai viršija visas aukštumas pagal plagiato kiekius, bet prieš pat darbų atidavimus rodikliai krenta – studentai „išsivalo“ darbus ir teikia juos jau originalius.

C.Klauso nuomone, to priežastis yra ne vien dėstytojų reiklumas, bet ir studentų pagarba dėstytojams. „Nėra mūsų studentai išskirtinai blogi Europos kontekste, plagijuojame daugmaž tiek pat, kiek vokiečiai ar skandinavai – nors jie ir sudaro mums disciplinuotų ir sąžiningų tautų įspūdį.

Galbūt mūsų studentams iki šiol tetrūko galimybės sužinoti, kokiomis akimis studento darbą mato dėstytojas bei pageidauja šanso pataisyti savo klaidas. Juk policininkai negaudo pažeidėjų pakrūmėse, tad natūralu, kad studentai irgi neturi būti gaudomi slapta nuo jų pačių.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius