Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 09 18

Suomių tyrimas: pritrūkusi pajėgumų Ukrainoje, Rusija „apvalgė“ Sankt Peterburgą ginančią sistemą

Dalis aplink Sankt Peterburgą išsidėsčiusių karinių bazių liko be raketų, nes jas Rusija nusprendė panaudoti Ukrainoje vykstančiame kare, skelbia tyrimą atlikęs Suomijos nacionalinio transliuotojo tinklalapis yle.fi. Labiausiai tikėtina, kad išvežtos raketos yra susijusios su senąja Rusijos naudojama priešlėktuvine S-300 sistema.
Rusiškos S-300 sistemos
Rusiškos S-300 sistemos / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 3 NATO Suomija Rusija

Portalo „Yle“ gautos palydovinės nuotraukos rodo, kad Rusija savo sukelto karo Ukrainoje metu galėjo naudoti gausybę priešlėktuvinių raketų, perkeltų iš Sankt Peterburgo, nors šis milijoninis miestas yra viena svarbiausių Rusijos priešlėktuvinės gynybos zonų.

Palydovinės nuotraukos atskleidžia, kad, pavyzdžiui, iš vienos bazės, esančios Karelijos sąsmaukoje, į šiaurės vakarus nuo Sankt Peterburgo, vasarą buvo iškelta nemažai priešlėktuvinių sistemų ir raketų.

Apie įrangos perkėlimus Sankt Peterburgo apylinkėse anksčiau nebuvo viešai pranešta nei Rusijoje, nei Vakarų šalyse.

Glaudžiu ratu aplink Sankt Peterburgą buvo 14 priešlėktuvinių raketų bazių, turinčių saugoti antrąjį pagal svarbą Rusijos miestą. Dabar kelios iš jų yra tuščios, praneša yle.fi.

Portalo prašymu gautas palydovines nuotraukas išanalizavo Suomijos karo ekspertas Marko Eklundas. Jis teigia, kad, remiantis nuotraukomis, keturios priešlėktuvinės bazės buvo ištuštintos.

Be visiškai ištuštėjusių bazių, priešlėktuvinių raketų įranga vasarą buvo išvežta ir iš kai kurių kitų aplink Sankt Peterburgą esančių bazių, galimai Ukrainos kryptimi.

123rf.com nuotr./Sankt Peterburgas
123rf.com nuotr./Sankt Peterburgas

Pasak M.Eklundo, įrangos perkėlimai vargu ar smarkiai susilpnino Sankt Peterburgo priešlėktuvinę gynybą, nes išvežta ginkluotė yra seniausia, o Rusijai ji nebūtinai gyvybiškai reikalinga.

Tačiau kare Ukrainoje net ir senos priešlėktuvinės raketos vis dar turi paskirtį, nes Rusijai trūksta modernių ir tiksliai šaudančių ginklų, rašoma publikacijoje.

Dauguma priešlėktuvinių raketų Sankt Peterburgo regione priklauso naujai Rusijos priešlėktuvinių raketų sistemai S-400. Didžiuma jų greičiausia vis dar palikta Sankt Peterburgui saugoti.

Labiausiai tikėtina, kad išvežtos raketos pirmiausia susijusios su senąja Rusijos naudojama S-300 sistema, sako M.Eklundas.

Rusijos pasienyje – nauja NATO šalis

Gegužę Švedija ir Suomija, ilgus dešimtmečius išlaikiusios neutralitetą, drauge pateikė paraiškas įstoti į NATO, po Rusijos invazijos į Ukrainą nutarusios atsisakyti ilgametės nesijungimo prie karinių blokų politikos.

Jų stojimo protokolus jau ratifikavo arba parlamentines procedūras užbaigė jau 25 iš 30 NATO šalių.

Šių procesų kol kas nepradėjo tik penkios – Vengrija, Portugalija, Slovakija, Ispanija ir Turkija. Protokolus turi ratifikuoti visos Aljanso valstybės.

Daugiausia ginčų kyla dėl Turkijos pozicijos – nuo 1952 metų NATO priklausanti Turkija grasina blokuoti Švedijos ir Suomijos stojimą į Aljansą, reikalaudama išduoti teroristais Ankaros laikomus asmenis, įskaitant uždraustos Kurdistano darbininkų partijos (PKK) narius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius