-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 03 30

Besikeičiantis SARS-CoV-2 jau išmoko apgauti imunitetą: kiek efektyviai vakcinos apsaugos nuo jo atmainų?

Vakcinavimas nuo COVID-19 svarbus ne vien siekiant apsaugoti kuo didesnę visuomenės dalį nuo sunkios ar kritinės šios ligos formos, o gal apskritai susirgimo, bet ir apmalšinti patį virusą. Mat, užkrėsdamas vis daugiau žmonių, virusas mutuoja ir su laiku gali tiek pasikeisti, kad turimi skiepai nebepadės. Tai jau matome – naudojamos vakcinos mažiau saugo nuo Pietų Afrikos Respublikoje (PAR) aptiktos atmainos, kuri pasiekė ir Lietuvą.
Vakcinos nuo COVID-19
Vakcinos nuo COVID-19 / „Scanpix“ nuotr.

Mokslininkai jau anksčiau prognozavo, kad visame pasaulyje išplitęs SARS-CoV-2 pasikeis taip, jog taps atsparus vakcinoms, bet retas kuris tikėjosi, kad skiepams iš dalies atsparių atmainų atsiras taip greitai.

Todėl vakcinų kūrėjai jau suka galvą, ką daryti, – skiepyti papildoma doze ar keisti dar tebekuriamas vakcinas, kad jos įveiktų ir viruso atmainas.

Skiepytis verta, net jei skiepas visiškai neapsaugos

Iš premjerės Ingridos Šimonytės lūpų nuskambėjusi žinia, kad Lietuvoje nustatyti pirmi du vadinamosios koronaviruso PAR atmainos atvejai, praėjusią savaitę trenkė kaip prognozuotas, bet nelauktas žaibas.

Penktadienį pranešta apie dar tris užsikrėtimus šia SARS-CoV-2 atmaina.

Vadinamosios britiškos viruso atmainos atvejai Lietuvoje jau skaičiuojami šimtais. Teigiama, kad Vilniaus regione ši atmaina jau dominuoja.

Jungtinėje Karalystėje nustatyta atmaina B.1.1.7, apie kurią pranešta praėjusių metų pabaigoje, yra maždaug 50 proc. labiau užkrečiama, lyginant su 2019-aisiais Kinijoje aptiktu virusu.

Taip pat skelbiama, kad nuo jos dažniau mirštama. Be to, mokslininkai mano, kad britiškoji atmaina pavojingesnė vaikams ir jauniems žmonėms.

PAR aptikta atmaina B.1.351 kelia dar didesnį nerimą, nes ja lengviau užsikrėsti gali net paskiepyti ar COVID-19 persirgę žmonės.

Ją gydytojai rado, pernai spalį pastebėję staiga išaugusį užsikrėtimų skaičių, ir iškart perspėjo Pasaulio sveikatos organizaciją (PSO), kad šis viruso variantas gali būti atsparesnis skiepams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius