Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2022 07 13

COVID-19 užsikrėtimų šuolis: medikai ragina prisiminti kaukes, bet suvaržymų dar nenori

Per praėjusią parą Lietuvoje vėl fiksuotas COVID-19 infekcijos atvejų šuolis – 984 atvejai. Sudėtingiausia situacija – didžiausiuose šalies kurortuose – Palangoje ir Druskininkuose. Nors į ligonines vėl paguldoma daugiau pacientų, sergančių koronavirusine infekcija, specialistai abejoja, ar jau laikas suvaržymams.
Klaipėdos universitetinėje ligoninėje situacija dėl COVID-19 itin prasta. Šiuo metu hospitalizuotas 121 pacientas.
Klaipėdos universitetinėje ligoninėje gydomi COVID-19 sergantys pacientai. / Klaipėdos universitetinės ligoninės nuotr.

Pirmadienį Palangoje 26 žmonių gavo teigiamą COVID-19 testo atsakymą. 7 jų užsikrėtė antrą kartą. Druskininkuose – 10 naujų infekcijos atvejų. Du žmonės užsikrėtė antrą kartą.

Absoliučiais skaičiais rodiklis gali atrodyti nedidelis, tačiau epidemiologai skaičiuoja užsikrėtimo atvejus vertindami gyventojų skaičių savivaldybėje.

Šeimos gydytojai teigia, kad oficiali statistika – tik ledkalnio viršūnė. Didžioji dalis pajutusių simptomus vis dėl to renkasi geriau tuo metu pabūti namuose nei laukti kelias dienas galimybės išsitirti PGR testu.

Visoje šalyje fiksuojamas užsikrėtimų skaičiaus augimas. Įvertinus pirmadienį gautus skaičius – augo per 22 proc. Tačiau šeimos gydytojai teigia, kad oficiali statistika – tik ledkalnio viršūnė. Didžioji dalis pajutusių simptomus vis dėl to renkasi geriau tuo metu pabūti namuose nei laukti kelias dienas galimybės išsitirti PGR testu. „Tokiu atveju fiksuojama sistemoje, kad pacientas serga virusine liga. Tik nepatikslinta, kokia. Retas kuris nori išsitirti greičiau ir nueina į privačią kliniką“, – pasakojo viena šeimos gydytoja.

Vilniaus universiteto Gyvybės mokslų centro virusologas Gytis Dudas pirmadienį komentuodamas situaciją dėl COVID-19 priminė kaukes ir jų reikalingumą uždarose patalpose, viešajame transporte.

Visuomenės sveikatos centro Klaipėdos departamento vadovas Raimundas Grigaliūnas nesistebėjo, kad būtent kurortuose fiksuojamas atvejų augimas: čia suvažiavę žmonės atsipalaiduoja, pamiršta rekomendacijas.

„Rekomendacijos niekur nedingo, jos liko. Reikėtų prisiminti ir kaukes uždarose patalpose. Vėdinti patalpas, taip, kaip darėme rudenį ir pavasarį. Per vasarą reikėtų pasirūpinti ventiliacijos sistemomis, išvalyti kur ką reikia“, – vardijo R.Grigaliūnas. Jis pastebėjo, kad užsikrėtimų kreivė ėmė augti nuo liepos 3-4 d. Sparčiai užsikrėtimų skaičius didėjo ir kitose Vakarų Lietuvos rajonuose – Kretingos ir Šilutės.

Vitos Jurevičienės nuotr./NVSC Klaipėdos departamento vadovas Raimundas Grigaliūnas sako, kad daug kas pamokas išmoko ir imamasi prevencinių priemonių žmonių sveikatai apsaugoti.
Vitos Jurevičienės nuotr./NVSC Klaipėdos departamento vadovas Raimundas Grigaliūnas sako, kad daug kas pamokas išmoko ir imamasi prevencinių priemonių žmonių sveikatai apsaugoti.

Tuo metu 15min pakalbinti medikai teigė, kad situacija kontroliuojama ir dar ne laikas galvoti apie galimus suvaržymus.

Skyriaus nespėjo uždaryti

Klaipėdos universitetinėje ligoninėje šiuo metu vadinamame kovidiniame skyriuje gydomi 7 pacientai. Du jų – reanimuojami.

Kaip teigė ligoninė atstovė Aistė Noreikaitė, skyrius, į kurį vežami pacientai iš viso regiono, nė nebuvo uždarytas. Netgi tuo metu, kai COVID-19 statistika buvo palanki, skyriuje vis gulėdavo 1-2 pacientai.

„Šiai dienai atverti dar vieno skyriaus nėra tikslinga. Ženklaus pacientų skaičiaus augimo nefiksuojame. Situacija stabili. Tačiau mūsų komanda yra pasiruošusi, ir jei bus tikslinga – praplėsime skyrių. Per tuos 2,5 metų, kai atsirado COVID-19, patirties įgyta“, – pasakojo A.Noreikaitė.

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Klaipėdos universitetinė ligoninė
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Klaipėdos universitetinė ligoninė

Grąžinti mobiliųjų punktų dar nereikia

Lietuvoje dar pavasarį buvo uždaryti mobilieji testavimosi punktai ir šiuo metu atlikti PGR testą galima tik su gydytojos siuntimu.

Trečiame pagal dydį Lietuvos mieste – Klaipėdoje – PGR testas atliekamas tik porąkart per savaitę: antradienį ir ketvirtadienį. Paprastai per dieną testo ateina apie dešimt žmonių. Tik šį antradienį jau buvo užsiregistravę apie 30 klaipėdiečių.

Klaipėdos miesto poliklinikos vyriausioji gydytoja Loreta Venckienė pasakojo, kad mobilus testavimo punktas šiuo metu tikrai nėra reikalingas. „Bent jau mūsų poliklinikoje yra įrengta vieta testavimuisi pagal visus reikalavimus, kad ši liga nebūtų „sėjama“. Testas paimamas saugiai, iš lauko, taip užkertamos sąlygos užsikrėsti kitiems poliklinikos lankytojams“, – pasakojo pašnekovė.

Kaukės – dar ne praeitis

Poliklinikos vadovė pastebi, kad nemažai pacientų, ypač vyresnio amžiaus, į gydymo įstaigą eina su kaukėmis. Su kaukėmis dirba ir medikai.

Paklausta, kodėl žmonės vis dėlto atlieka PGR testą, nors pagal dabartines viruso valdymo taisykles tai nėra būtina, L.Venckienė teigė, kad dauguma tai daro dėl sąmoningumo. Galvoja apie išvykas, apie galimybę užkrėsti aplinkinius.

123RF.com nuotr./Omikron
123RF.com nuotr./Omikron

Anot jos, galima gyventi ir be ribojimų, taip, kaip būna gripo epidemijų metų.

„Tačiau turime ugdyti žmonių sąmoningumą. Turi žmonės suprasti, kad serga, kad gali užkrėsti aplinkinius ir pasaugoti juos. Mes turime priprasti taip gyventi, kaip ir gripo epidemijų metu. Juk niekas renginių neuždarydavo. Beje, kiek mes matome: dabartinė COVID-19 forma nebėra tokia agresyvi. Daug žmonių pasiskiepiję, o ir serga jie žymiai lengviau“, – pasakojo medikė.

Nors nebelikus aktyvių skiepijimą skatinančių kampanijų gali atrodyti, kad procesas nutrūko, tačiau taip nėra. Štai pirmadienį šioje Klaipėdos poliklinikoje pasiskiepijo 10 asmenų. Dauguma jų – vyresnio amžiaus, atėję medikų patarti pasiskiepyti stiprinamąja doze.

„Dešimt žmonių per visą Klaipėdą... tikrai menki skaičiai. Jei nėra paskiepyta nė 60 proc. uostamiesčio gyventojų, tai kada turėsim gerus rezultatus“, – apgailestavo R.Grigaliūnas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius