Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 04 28

Dėl koronaviruso liko be nepiktybinio auglio operacijos: kiek tai pavojinga?

Operacijas suplanavusiems gyventojams karantino metu gali kilti nesklandumų – jos arba nukeliamos, arba siūloma jas atlikti kitose sveikatos priežiūros įstaigose nei ketinta. Kai kurios – neatidėliotinos – operacijos turi įvykti, tačiau net ir nepiktybinio auglio šalinimas gal būti atidėtas – dėl to esą sprendžia gydytojas.
Inksto transplantacija iš gyvojo donoro
Asociatyvi nuotrauka / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Apie tai, kad pacientei esą dėl koronaviruso buvo atšaukta nepiktybinio neinvazinio vėžio operacija, 15min papasakojo prisistatyti nenorėjęs jos sutuoktinis.

„Buvo atlikta krūtų patikra, nustatytas neinvazinis vėžys. Visi daktarai sutiko, kad reikia atlikti operaciją, net buvo nustatyta data. Atėjo koronavirusas, viską atšaukė, nebeleidžia daryti“, – kalbėjo jis.

„Mes kreipėmės į daktarus – padarykit, jeigu nebus gydymo, išsivystys vėžys. Daktarai su tuo sutiko, bet atsakė, kad dėl koronaviruso operacijos daryti negali“, – dėstė vyras.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./ Palata
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./ Palata

Operacija, pasak pacientės sutuoktinio, buvo suplanuota balandžio mėnesį vienoje iš Vilniaus ligoninių. Tačiau kur tiksliai, jis neatskleidė, esą baiminasi, kad medikai iš karto supras, „kas pradeda triukšmauti“, o tuomet ir žiūrės kitaip.

Pagal sveikatos apsaugos ministro, ekstremaliosios situacijos valstybės operacijų vadovo Aurelijaus Veygos sprendimą, planinės operacijos onkologinėmis ligomis sergantiems pacientams laikomos neatidėliotinomis.

Tokie pacientai turėtų būti nukreipiami į kitas ne į COVID-19 asmens sveikatos priežiūros įstaigas. Jei šios reikiamų paslaugų negali suteikti, tuomet tai turėtų daryti COVID-19 ligoninės – Santaros klinikos, Kauno klinikinė ligoninė, Klaipėdos universitetinė ligoninė, Šiaulių ligoninė, Panevėžio ligoninė.

Analogišką tvarką 15min nupasakojo ir Santaros klinikų direktorė medicinai Dalia Aleknienė, nors pridūrė, kad dėl operacijų „visais atvejais sprendžia gydantis gydytojas“.

Nepiktybinio naviko operacijos terminas turėtų būti aptariamas su gydytoju, nes kai kurie nepiktybiniai navikai gali supiktybėti.

„Planinėms neatidėliotinoms paslaugoms priskiriamos paslaugos onkologinėmis ligomis sergantiems pacientams, planinės operacijos, kurių atlikimas sąlygotas riboto termino, pagrįsto medicinos mokslu ir kt.

Nepiktybinio naviko operacijos terminas turėtų būti aptariamas su gydytoju, nes kai kurie nepiktybiniai navikai gali supiktybėti, priklausomai nuo lokalizacijos gali vienaip ar kitaip paveikti šalia esančių audinių ar organų būklę. Tik specialistas gali patarti, kuriam laikui operaciją yra saugu atidėti, ar diagnozuoto naviko sukeliami simptomai neatitinka būtinosios pagalbos ar neatidėliotinos pagalbos kriterijų“, – atsakyme, kurį 15min perdavė Santaros klinikų Komunikacijos taryba, išdėstė D.Aleknienė.

Lietuvoje švelninant karantino dėl COVID-19 sąlygas, kai kurias planines operacijas svarstoma atnaujinti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius