Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 04 25

Mirtiniausia visų laikų liga skriaudė ir lietuvius: 19 faktų apie maliariją

Nors pasaulyje kasmet vis dar fiksuojama milijonai maliarijos atvejų ir tūkstančiai mirčių nuo jos, daugeliui lietuvių ši liga vis dar tėra egzotiškas pavadinimas. Kas yra maliarija – liga, kuri, kaip teigia kai kurie mokslininkai, per žmonijos istoriją nusinešė daugiau gyvybių negu bet kas kitas?
Uodas
Uodas / 123rf nuotr.

Portalas 15min pristato svarbiausius faktus apie šią labai pavojingą ligą.

1. Maliarija egzistavo jau senovės Egipto laikais. Ją sukeliančių uodų pėdsakų mokslininkai rado Tutanchamono mumijoje.

2. Manoma, kad kas antras kada nors pasaulio istorijoje egzistavęs žmogus mirė nuo maliarijos. Dėl to ji laikoma mirtiniausia visų laikų liga.

3. Dabar maliarija užsikrėsti rizikuoja tik į atogrąžų kraštus vykstantys turistai, bet anksčiau ši liga buvo paplitusi ir Lietuvoje: II pasaulinio karo bei pokario metais kasmet susirgdavo apie 2 tūkst. gyventojų.

1948 m. įkūrus Respublikinę priešmaliarinę stotį medikų ir biologų pastangomis vietinė maliarija buvo įveikta: 1957 m. užfiksuotas paskutinis atvejis.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Maliariją sukeliantys uodai.
AFP/„Scanpix“ nuotr./Maliariją sukeliantys uodai.

4. Vis dėlto įvežtinės maliarijos atvejų šalyje pasitaiko. 2006–2015 m. šalyje užregistruoti 43 tokie atvejai, du ligoniai mirė. 39 asmenys užsikrėtė Afrikoje, 4 – Azijoje. 19 jų keliavo darbo tikslais, 15 buvo turistai, 7 – jūreiviai, taip pat maliarija užsikrėtė vienas studentas ir vienas kareivis.

5. Žodis „maliarija“ kilo iš itališko žodžių junginio mala aria, kuris reiškia „blogas oras“. Italijos gyventojai tikėjo, kad maliariją sukelia iš pelkių kylantys garai.

6. Jie klydo: turėjo kaltinti tose pačiose pelkėse gyvenusius uodus. Dažniausiai maliarija užsikrečiama, kai uodas įkanda maliarija sergančiam žmogui ir su krauju įsisiurbia ligą sukeliančių mikroorganizmų, o tada įkanda sveikam žmogui.

7. Maliariją sukeliantys uodai yra moteriškos lyties. Tik uodų patelės maitinasi krauju, nes jame esančios medžiagos yra naudingos jose besivystantiems kiaušinėliams. Vyriškos lyties uodams pakanka nektaro iš augalų. Beje, uodų patelės įprastai maitinasi tik nuo sutemų iki aušros – maždaug nuo 23 val. vakaro iki 6 val. ryto. Kaip ir vampyrai.

8. Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, maliarija vis dar yra paplitusi 95 šalyse. Vietovėse, kuriose yra rizika užsikrėsti maliarija, gyvena 3,2 mlrd. žmonių.

9. 2015 m. pasaulyje užfiksuota 214 mln. maliarijos atvejų, 438 tūkst. žmonių mirė. 90 proc. atvejų užfiksuota Afrikoje.

10. Maliarija kasmet užsikrečia ir 10–30 tūkst. turistų. Apie 1 proc. jų miršta.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Nuo maliarijos miršta beveik du kartus daugiau žmonių, nei manyta anksčiau
AFP/„Scanpix“ nuotr./Nuo maliarijos miršta beveik du kartus daugiau žmonių, nei manyta anksčiau

11. 1943 m. Waltas Disney'us sukūrė animacinį filmą „Sparnuota rykštė“, kuriame „vaidino“ septyni nykštukai. Tai buvo pirmasis iš serijos trumpų animacinių filmų, kuriais siekta informuoti visuomenę apie įvairias ligas. Filmo esmę galima perteikti trumpai: maliariją perduoda uodai, maliarija yra blogai, todėl verta žudyti uodus. Uodus filme užmuša ir nykštukai. Tiesa, Snieguolės filme neišvysime.

12. Vakarų valstybėse visiškai išnaikinti maliariją padėjo dichlorodifeniltrichloroetanas, geriau žinomas kaip DDT. 1939 m. atradus, kad jis padeda naikinti uodus, didžiuliai DDT kiekiai buvo išpurkšti virš gamtos plotų, kur gyvena tokie uodai: tiek JAV, tiek kitose šalyse. 1948 m. už DDT savybės naikinti vabzdžius atradimą šveicarų chemikas Paulas Hermannas Mülleris buvo apdovanotas Nobelio premija.

13. Nuo maliarijos mirė bent keturi popiežiai, ja sirgo bent aštuoni JAV prezidentai. Paskutinis jų buvo Johnas Kennedy, užsikrėtęs maliarija jaunystėje, kai tarnavo JAV laivyne. Mahatma Gandis, Ernestas Hemingway'us, Kristupas Kolumbas taip pat sirgo maliarija.

14. Pasaulinė sveikatos organizacija teigia, kad maždaug 20 proc. mirties nuo maliarijos atvejų lemia padirbti vaistai. Pavyzdžiui, Kambodžoje buvo atskleistas nusikaltėlių sindikatas, vaistinėms pardavinėjęs vaistus nuo maliarijos, kurie iš tiesų buvo paprasčiausi miltai.

15. 2010 m. atlikta Emory universiteto studija parodė, kad maliariją sukeliančius uodus traukia... alus. Išgėrus alaus, organizmas ima skleisti kvapą, kuris pritraukia maliariją pernešančius vabzdžius. Todėl keliaujant po vietoves, kuriose egzistuoja grėsmė užsikrėsti maliarija, rekomenduojama negerti alaus.

16. Maliarija galima užsikrėsti ne tik įkandus uodui, bet ir per kraują: perpilant kraują, persodinant organus, per užterštas adatas ir švirkštus.

17. Persirgus maliarija išsivysto tik trumpalaikis imunitetas, tad tas pats žmogus maliarija gali susirgti keliskart gyvenime. Asmenims, gyvenantiems vietovėse, kur maliarija paplitusi, dažnai išsivysto dalinis imunitetas, kuris sumažina ligos sunkumą.

18. Nuo 2000 m. mirčių nuo maliarijos atvejų skaičius pasaulyje sumažėjo 42 proc. Tai lemia pasaulyje vis gerėjanti medicininė priežiūra, taip pat vis labiau besivystanti ligos prevencija. Skiepų nuo ligos vis dar nėra, tačiau jie yra kuriami, o viena vakcina Afrikoje jau bus bandoma dideliu mastu.

19. Skamba paradoksaliai, bet maliarija gali išgydyti sifilį. Susirgusio maliarija žmogaus temperatūra pakyla ir sifilį sukeliančios bakterijos žūsta. Sifilį tada galima išgydyti kitais vaistais. Toks sifilio gydymo metodas egzistavo XX a. pradžioje, iki kol buvo išrastas penicilinas, o jį atradęs austrų medikas Wagneris von Jaureggas buvo apdovanotas Nobelio premija.

Parengta remiantis portalo „Mental Floss“ ir Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro informacija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius