-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 02 01

Kaunietis pakliuvo į painiavą dėl reto tyrimo: valstybė kompensuoja tik kelis eurus?

Riešo skausmus kenčiančiam kauniečiui Linui prireikė brangaus tyrimo – artrografijos. Tačiau Kauno klinikose ši paslauga jam nebuvo suteikta. Gydytojas nukreipė į privačią kliniką, kurioje, kaip paaiškėjo, teks susimokėti už papildomas paslaugas, atsieinančias beveik tiek pat, kiek pats tyrimas. Skirtumas, pasak Lino, vos 5 eurai. Gydymo įstaiga paaiškino, kad kai kurių paslaugų galima išvengti.
Kauno klinikose
Kauno klinikose / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

„Dėl problemų su riešu kreipiausi į Kauno miesto polikliniką, kur buvau mandagiai aptarnautas. Gavau siuntimą pas ortopedą-traumatologą. Eilės pas visus ilgos, tad pasirinkau tą, kuris gali priimti greičiausiai – dirbantį Kauno klinikų konsultacinėje poliklinikoje. Gydytojas nusiuntė į ultragarso tyrimą, tačiau šis nebuvo efektyvus. Tuomet nutarta atlikti brangų magnetinio rezonanso tyrimą su kontrastinės medžiagos suleidimu į sąnarį – artrografiją.

Paaiškino, kad tyrimas nekainuos, nes turiu siuntimą, tačiau reiks susimokėti už kontrastinę medžiagą bei tyrimo įrašymą į laikmeną.

Kauno klinikos – trečio lygio ligoninė. Pamaniau, kad turi reikiamą įrangą. Pasirodo, turi, bet... Gydytojas paprašė slaugytojos atnešti klinikų telefonų knygelę, ir, peržiūrėjęs ją, skambino bent trimis numeriais. Atsakymas – nėra reikiamos suleisti kontrastinės medžiagos. Nieko kito neliko, kaip pasiūlyti man tyrimą atlikti privačioje klinikoje „Affidea“.

Paaiškino, kad tyrimas nekainuos, nes turiu siuntimą, tačiau reiks susimokėti už kontrastinę medžiagą bei tyrimo įrašymą į laikmeną. Peržiūriu tos klinikos kainyną. Pasirodo, teks pakloti beveik tiek, kiek kainuoja pats tyrimas“, – stebėjosi Linas.

Kompensuoja vos 5 eurus?

Pasak jo, „Affidea“ kainyne nurodyta, kad magnetinio rezonanso tyrimo atlikimas su siuntimu nieko nekainuoja. Tačiau reikia susimokėti už nekompensuojamas papildomas paslaugas: kontrastinės medžiagos leidimo ultragarsinė kontrolė – 85 eurai, tyrimo vaizdų surinkimas ir įrašymas į laikmeną – 15 eurų, 15 ml kontrastinės medžiagos atsieis 70 eurų. Reikiamas medžiagos kiekis paskaičiuojamas pagal paciento svorį. Susimokėti teks ir už vienkartinę medicininę aprangą.

„Bendra papildomų reikalingų paslaugų suma – 170 eurų. Čia kai tyrimą apmoka ligonių kasos. Bet jei už viską mokėčiau aš pats (neturėčiau siuntimo), tyrimas man atsieitų, remiantis kainynu, 175 eurus. Tai čia kaip, ligonių kasos man kompensuoja tik 5 eurus? Esu gana jaunas, oficialiai dirbu nuo pat savo 18-ikto gimtadienio, darbo stažas – jau 20 metų (tiesa, metus tarnavau Lietuvos kariuomenėje), ir dabar, atsitikus nelaimei, turiu susimokėti už brangų tyrimą, kompensuojamą valstybės, tik 5 eurais mažiau nei tas asmuo, kuris nedirba arba atvyko iš kitos šalies?“, – negalėjo patikėti Linas.

Iš vieno Kauno klinikų gydytojo jis sužinojo, kad kontrastinės medžiagos Kauno klinikos vis dėlto turi, tačiau niekas neužsiima jo leidimu.

„Gal tai mažai turi reikšmės, bet Kauno klinikų gydytojo kušetė buvo uždengta plėvele su reklama vaistų, kuriuos man skyrė mano šeimos gydytojas poliklinikoje. O gydytojo kabinete kabėjo kalendorius būtent tos klinikos, kurioje man paskyrė tyrimą. Pasidomėjau artrografijos atlikimu, tai neradau kitų įmonių Lietuvoje, kurios tai atliktų“, – gana sudėtingą situaciją pateikė kaunietis.

Buvo sutrikęs kontrastinės medžiagos tiekimas

15min pasiteiravo Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninės Kauno klinikų, ar artrografijos tyrimai pas juos yra atliekami, ir jei atliekami, kodėl šis pacientas buvo nukreiptas į privačią kliniką. Karolina Vaikšnoraitė, Kauno klinikų Viešosios komunikacijos tarnybos specialistė, paaiškino, kad jų gydymo įstaigoje ši paslauga siūloma, tačiau laikinai buvo sutrikęs preparato (kontrastinės medžiagos) tyrimui tiekimas.

„Tiekimas atnaujintas tik sausį. Taigi dėl sutrikusio preparato tiekimo tyrimas buvo laikinai neatliekamas, tačiau dabar jau išspręstos visos techninės kliūtys. Atsiprašome paciento už susidariusią situaciją ir iškilusius nepatogumus. Šis tyrimas bei jo metu leidžiama kontrastinė medžiaga asmenims, draustiems privalomuoju sveikatos draudimu, yra nemokama“, – paaiškino Kauno klinikų atstovė.

Mokėti tektų ne 170, o 85 eurus

15min nusiuntė užklausą ir medicinos centrui „Affidea“, kad šio atstovai paaiškintų, ar išties artrografijos tyrimo kaina tiek pacientams, turintiems siuntimą, tiek tiems, kurie jo neturi, beveik nesiskiria, ir ar jie kartu su Kauno klinikomis vieninteliai teikia šią paslaugą Lietuvoje.

„Affidea“ atstovai išaiškino, kad viskas yra kiek kitaip, nei nurodė pacientas. Turint siuntimą, šiuo atveju tektų susimokėti tik 85 eurus – už kontrastinės medžiagos leidimo ultragarsinę kontrolę, nes kitų dviejų paslaugų galima būtų išvengti. Kuomet? Tuomet, jei pacientui pačiam asmeniškai nereiktų įrašymo į laikmeną (gydytojui informacija persiunčiama nemokamai, jei jis buvo siuntime nurodęs, kad jam reikalinga laikmena), ir jei pacientas pasirūpintų deramais drabužiais be metalinių detalių (nereikėtų pirkti 4 eurus kainuojančios aprangos).

Už šį tyrimą bei jame naudojamą kontrastinę medžiagą nereikia mokėti, jeigu pacientas turi teisės aktų nustatyta tvarka ir sąlygomis išduotą siuntimą.

Atėjus be siuntimo, tyrimas, kaip ir nurodyta kainyne, atsieis 175 eurus. Tad skirtumas – ne 5 eurai, kaip teigė Linas, o 90 eurų.

„Magnetinio rezonanso tomografijos (MRT) tyrimas su kontrastine medžiaga atliekamas nemokamai ir už šį tyrimą bei jame naudojamą kontrastinę medžiagą nereikia mokėti, jeigu pacientas turi teisės aktų nustatyta tvarka ir sąlygomis išduotą siuntimą.

Kontrastinės medžiagos leidimo procedūros ultragarsinė kontrolė yra pacientų pasirenkama papildoma paslauga, kuri nėra kompensuojama iš PSDF biudžeto lėšų. Jei pacientas šios paslaugos nepasirenka, tuomet sąnario MRT tyrimui reikalinga kontrastinė medžiaga nėra leidžiama ir atliekamas įprastinis sąnario MRT tyrimas.

Tais atvejais, kai pacientas pasirenka aukščiau minėtą papildomą paslaugą, kontrastinė medžiaga pacientui leidžiama tiesiai į tiriamąjį sąnarį naudojant švirkštą. Kadangi kontrastinės medžiagos leidimas į sąnarį turi būti itin tikslus, ši procedūra realiu laiku kontroliuojama ultragarso įranga (echoskopu). Kontroliuojant kontrastinės medžiagos leidimą į sąnarį ultragarsu sumažėja galimybės injekcijos metu pažeisti stambiąsias kraujagysles ir nervus, taip pat sąnarį ar jo audinius, padidinamas injekcijos tikslumas – realiu laiku matoma tiksli injekcijos vieta sąnaryje“, – medicinos centro marketingo ir viešųjų ryšių specialistas Paulius Stravinskas.

Pasak „Affidea“ atstovo, kontrastinės medžiagos leidimo procedūros ultragarsinės kontrolės paslaugos teikimas reikalauja papildomų sąnaudų – reikalingas specialus pasiruošimas, specialūs personalo mokymai, kaip tinkamai atlikti šią procedūrą, papildomos priemonės, įranga (echoskopas). Atsižvelgiant į tai, ši paslauga yra apmokestinama 85 eurais.

„Mokestis imamas ne už MRT tyrimą, ne už kontrastinę medžiagą ar jos leidimą, bet už ultragarso įrangos (echoskopo) pagalba vykdomą kontrolę (stebėjimą), t.y. kontrastinės medžiagos leidimo procedūros ultragarsinę kontrolę.

Kiekvienu atveju atliekant sąnario MRT tyrimus pacientai, atsižvelgdami į gydytojo rekomendacijas, laisva valia gali pasirinkti ir nuspręsti, ar jie pageidauja/nepageidauja gauti minėtas iš PSDF lėšų nekompensuojamas paslaugas ir ar sutinka/nesutinka už jas apmokėti. Tokia pat tvarka pacientai gali pasinaudoti ir kitomis papildomomis paslaugomis, kurios nėra kompensuojamos iš PSDF biudžeto lėšų.

Taigi, jei pacientas, kuris turi teisę į nemokamą tyrimą (įskaitant kontrastinę medžiagą), nori papildomai įsigyti medžiagos leidimo procedūros ultragarsinės kontrolės paslaugas (85 Eur), tyrimo vaizdų surinkimą ir įrašymą į USB laikmeną (15 Eur), vienkartinių medicininių drabužių komplektą (4 Eur.), tokiu atveju jo bendra mokėtina suma už laisvai pasirinktas papildomas paslaugas yra 104 Eur.

Tuo tarpu jei pacientas neturi teisės į nemokamą MRT tyrimą (įskaitant kontrastinę medžiagą) ir pageidauja kontrastinės medžiagos leidimo procedūros ultragarsinės kontrolės paslaugos, tuomet jis gali pasirinkti bendrą paslaugų paketą „Artrografija“ (kontrastinė medžiaga, kontrastinės medžiagos leidimo į sąnarį ultragarsinė kontrolė ir MRT tyrimas, tyrimo vaizdų surinkimą ir įrašymą į USB laikmeną ir vienkartinių medicininių drabužių komplektą), kuriam taikoma speciali 175 Eur kaina“, – paaiškino „Affidea“ marketingo ir viešųjų ryšių specialistas.

Negali nurodyti tik vienos įstaigos

Medicinos centro atstovai atkreipė dėmesį į tai, kad siuntimus išrašantys gydytojai negali reikalauti iš paciento tyrimus atlikti ar gauti gydytojo specialisto konsultacijas tik toje įstaigoje, kurioje dirba siuntimą išrašantis gydytojas. Pacientai turi teisę patys pasirinkti įstaigą, kurioje bus suteiktos siuntime nurodytos paslaugos. Išrašantis siuntimą gydytojas privalo nurodyti pacientui įstaigas, kuriose teikiamos siuntime nurodytos paslaugos, o pasirinkimo teisė priklauso pacientui.

„Mūsų įstaiga labai džiaugiasi, kad gydytojai tarp trijų rekomenduojamų gydymo įstaigų, kuriose galima atlikti MRT tyrimus, pasiūlo ir UAB „Affidea Lietuva“. Duomenų apie tai, ar kitos gydymo įstaigos teikia kontrastinės medžiagos leidimo procedūros ultragarsinės kontrolės paslaugas, neturime. Turime 11 medicinos centrų šalyje, ir tik centras, veikiantis Kaune, atlieka šį tyrimą. Vienintelis. Per mėnesį tokių tyrimų atliekame tik po 8-12. Tai gana retai teikiama paslauga.

Per mėnesį tokių tyrimų atliekame tik po 8-12. Tai gana retai teikiama paslauga.

Tiek pati kontrastinės medžiagos suleidimo procedūra, tiek suleidimo kontrolės paslaugos, tiek pats MRT tyrimas ir jo aprašymas yra sudėtingi ir patirties reikalaujantys procesai, be to, į sąnarį negali būti leidžiama tipinė kontrastinė medžiaga (tipinė kontrastinė medžiaga skirta suleisti tik į veną), o duomenų, kad kitos įstaigos pirktų specialią kontrastinę medžiagą neturime“, – teigė P.Stravinskas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius