Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kokia šiuo metu yra pati patikimiausia apsauga nuo erkinio encefalito?

Nuo erkių apsisaugoti galite šiltuoju paros metu neišeidami iš namų ir nieko į juos neįsileisdami. Tačiau toks scenarijus – vargiai įmanomas, nes šylantys pavasario orai vis labiau traukia mus į gamtą. Nebūtinai į miškus, galbūt, į parkus ar šalia namų esančias miškingas alėjas. O juose, kaip dažnas net neįtaria, knibždėte knibžda erkių.
Erkė
Erkė / Vida Press nuotr.

Per pastaruosius dešimt metų, kasmet, erkiniu encefalitu Lietuvoje suserga apie 400 žmonių. Kas dešimta erkė Lietuvoje yra užsikrėtusi erkinio encefalito ar Laimo ligos virusu. Daugiau apie pačią ligą galite sužinoti čia.

Erkinis encefalitas perduodamas per virusu užsikrėtusių erkių seiles. Įkandus erkei virusas gali būti perduotas vos per kelias minutes. Šių virusų taip pat galima rasti nepasterizuotame piene, ypač ožkų, bet taip atsitinka labai retai.

Kas gali mus apsaugoti nuo šios klastingos ligos?

Vakcinos efektyvumas – net iki 98 proc.

Skiepai nuo erkinio encefalito – kol kas pati patikimiausia ir efektyviausia apsauga nuo erkių pernešamo viruso, kuris, erkės įkandimo atveju, patenka į žmogaus organizmą.

Vakcinos nuo erkinio encefalito efektyvumas siekia iki 98 proc. Skiepyti nuo erkinio encefalito galima ne tik suaugusius, bet ir vaikus jau nuo vienerių metų amžiaus.

Įprastinės imunizacijos kursą sudaro 3 dozės: pirma dozė skiriama pasirinktą dieną, antra dozė – 1-3 mėn. po pirmosios dozės., trečia dozė – 9-12 mėn. po antrosios dozės.

Yra keletas skiepijimo schemų. Jei jums būtina greitesnė apsauga nuo erkinio encefalito, pasitarkite su gydytoju.

Skiepyti nuo erkinio encefalito galima ne tik suaugusius, bet ir vaikus jau nuo vienerių metų amžiaus.

Žmogus tampa pilnai apsaugotas praėjus 2 savaitėms nuo antrosios dozės suleidimo.

Kaip ir kitos vakcinos, vakcina nuo erkinio encefalito gali sukelti nepageidaujamas reakcijas. Labai dažnai gali pasireikšti galvos skausmas, raumenų skausmas, laikinas skausmas injekcijos vietoje, bendras negalavimas.

Vakcinaciją rekomenduojama pradėti žiemą ar ankstyvą pavasarį, kol dar neprasidėjęs erkių aktyvumo sezonas, tačiau galima skiepytis visus metus.

Papildoma apsauga

Kita, ne ką mažiau svarbi apsaugos priemonė – repelentai, kurie atbaido erkes. Kadangi erkės platina ir kitas ligas – Laimo ligą, erlichiozę – nuo kurių skiepų nėra, pasiskiepijus nuo erkinio encefalito, vis tiek reikia atidžiai nuo jų sauglotis.

Kadangi erkės platina ir kitas ligas – Laimo ligą, erlichiozę – nuo kurių skiepų nėra, pasiskiepijus nuo erkinio encefalito, vis tiek reikia atidžiai nuo jų sauglotis.

Repelentais rekomenduojama purkšti drabužius bei tepti apnuogintas kūno vietas. Taip pat patartina gamtoje dėvėti šviesius drabužiais, ant kurių galima lengviau pastebėti ropojančius voragyvius.

Grįžus iš gamtos į namus būtina kruopščiai apžiūrėti visą kūną, patartinai išsiskalbti drabužius, kuriuose gali tūnoti erkės. Taip pat svarbu nepamiršti apžiūrėti ir keturkojų augintinių, kurie dažnai tampa transporto priemone erkėms patekti į jūsų namus.

Būtina žinoti

Baigus pirminės imunizacijos kursą (pasiskiepijus trimis dozėmis), svarbu nepamiršti revakcinuotis, atnaujinant vakcinos efektyvumą. Pirmą kartą revakcinuojama po 3 metų, vėlesnės dozės skiriamos kas 5 metus

Vyresniems kaip 49 m. asmenimis revakcinacija skiriama kas 3 metus.

Informacinis partneris – sveikatos priežiūros bendrovė „GlaxoSmithKline Lietuva“.

Daugiau informacijos apie ligų profilaktiką rasite www.sveikata.gsk.lt

GSK
GSK

LT/ENC/0048/16, patvirtinta 2016 05

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius