Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2017 07 27

Kaip lietuviai renkasi privačią sveikatos įstaigą?

Lietuvoje yra ne viena universitetinė bei privati klinika, kurioje teikiamos antrinio lygio ambulatorinės asmens sveikatos priežiūros paslaugos. Vasario mėnesį „Kardiolitos“ klinikų iniciatyva vykdytas „Spinter“ tyrimas atskleidė, kokiais kriterijais vadovaudamiesi pacientai renkasi privačią gydymo įstaigą.
Gydytojas
Gydytojas / „Fotolia“ nuotr.

Lietuvoje antrinio lygio paslaugas (neurologo, kardiologo, ginekologo ir t.t. konsultacijas) pacientai gali rinktis bet kokioje, savo teritorinėje ligonių kasoje esančioje, gydymo įstaigoje.

Reprezentatyvaus Lietuvos gyventojų tyrimo tikslas – išsiaiškinti privačių gydymo įstaigų žinomumą ir vertinimą pagal tam tikras gydymo įstaigų savybes. Kitaip tariant, sužinoti, kokiais prioritetais vadovaudamiesi pacientai reitinguoja Lietuvoje esančias privačias gydymo klinikas ir kur ieško geriausių gydytojų šalyje. Į tyrimą buvo įtrauktos ir didžiosios Vilniaus bei Kauno valstybinės įstaigos.

Išanalizavus pateiktus atsakymus paaiškėjo, kad vieni svarbiausių kriterijų, renkantis gydymo įstaigą – geri gydytojai ir paslaugų aptarnavimo greitis.

Tyrimo metodika ir rezultatai

Tyrimo metu buvo apklausta 1011 respondentų visoje šalies teritorijoje. Tyrimas buvo vykdomas 65–iuose taškuose, išdėstytuose taip, kad reprezentuotų visus šalies regionus. Gauti rezultatai reprezentuoja šalies gyventojų nuo 18–kos iki 75–erių metų nuomones ir vertinimus.

Metodika, taikyta tyrimų metu – standartizuotas interviu, naudojant klausimyną. Duomenis apie procentines respondentų socialines–demografines charakteristikas galite matyti lentelėje žemiau.

Iš „Spinter“ vykdyto šalies gyventojų sociologinio tyrimo dėl privačių gydymo įstaigų / Tyrimo laikas: 2017 m. vasario 17–24 dienos
Iš „Spinter“ vykdyto šalies gyventojų sociologinio tyrimo dėl privačių gydymo įstaigų / Tyrimo laikas: 2017 m. vasario 17–24 dienos

Respondentai nurodė, jog didžiausią žinomumą šalyje turinčios įstaigos yra Santariškių, Kauno klinikos, Medicinos diagnostikos ir gydymo centras, „Kardiolitos“ klinikos.

Apklausos dalyvių taip pat buvo prašoma nurodyti, kokias iš pateiktų savybių sąrašo jie priskiria apibūdindami kiekvieną iš gydymo įstaigų. Respondentams pateiktos tokios savybės: dirba geriausi gydytojai, siūloma daug paslaugų, didelės kainos, aukšta paslaugų kokybė, atliekami išskirtiniai tyrimai, malonus aptarnavimas, ilgos eilės.

Vida Press nuotr./Gydytojo apžiūra
Vida Press nuotr./Gydytojo apžiūra

Pasirinkimas: eilės arba greitas priėmimas

„Išanalizavus pateiktus atsakymus paaiškėjo, kad vieni svarbiausių kriterijų, renkantis gydymo įstaigą – geri gydytojai ir paslaugų aptarnavimo greitis. Tikriausiai visi norime geriausio specialisto per trumpiausią laiką“, – teigia tyrimą inicijavusių „Kardiolitos“ klinikų marketingo vadovas Mantas Kalvelis.

Respondentų nuomone, geriausi gydytojai dirba Kauno, Santariškių ir „Kardiolitos“ klinikose, čia yra siūloma daug paslaugų.

Universitetinėms ligoninėms, pasak apklaustųjų, būdingos ilgos eilės ir mažiau patrauklus aptarnavimas, tačiau čia atliekami reti tyrimai, siūloma labai daug paslaugų.

Tuo tarpu „Kardiolitos“ klinikoms būdingas malonus aptarnavimas, neilgos eilės, patraukliausia gydymo kaina iš tyrime išvardytų privačių gydymo įstaigų.


Privačioje klinikoje taip pat atliekamos sudėtingos operacijos

Kas lemia apklaustųjų nuomonę?
„Manome, kad ši nuomonė yra pagrįsta ir bendriniu įsivaizdavimu, ir patirtimi. Vieni žmonės kliniką vertiną apsilankę joje, o kiti, kalbant apie Kauno ir Santariškių klinikas, yra įsitikinę, kad jos yra didžiausios ir universitetinės, todėl jose turėtų dirbti vieni geriausių Lietuvos gydytojų“, – apklausos rezultatus komentuoja M.Kalvelis.

Jo požiūriu, „Kardiolitos“ klinikos, kaip viena iš įstaigų, kur dirba geriausi šalies specialistai, yra pirmame trejete todėl, kad čia jau nuo seno vykdomos vienos sudėtingiausių širdies operacijų šalyje.

Daugiau nei pusės respondentų nuomone, „Kardiolitos“ klinikose galima gauti gydytojų–specialistų konsultacijas, atlikti rimtas operacijas (širdies, stuburo ir pan.), pasidaryti tyrimus. Tačiau šiandien šiose klinikose vykdomos ir kitos paslaugos – nuo grožio terapijų, reabilitacijos iki nesudėtingų operacijų.

„Kardiolitos“ klinikose šiuo metu konsultuoja ir gydo daugiau kaip 260 aukščiausios kvalifikacijos gydytojų specialistų, atstovaujančių daugiau kaip 45-ioms medicinos sritims.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius