Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2021 02 18

Mitai apie nušalimą: įkišę į karštą vandenį galite netekti galūnės

Šiemet Lietuvą aplankė neįprastai šalta žiema, jau pareikalavusi aukų. Nors karantino apribojimai turėtų sumažinti mirtinai sušąlančių žmonių skaičių, speigas tebesikėsina į gyvybes. Priklausomai nuo oro temperatūros, Lietuvoje kasmet miršta bent keli, o pavojingus nušalimus patiria iki kelių dešimčių žmonių.
Šaltis
Šaltis / Victorios Kubiaki / Unsplash nuotr.

Vyraujantis požiūris, kad šaltis grėsmę kelia tik socialiai pažeidžiamiems žmonėms ar benamiams, nėra visiškai teisingas, mat labiausiai žema temperatūra kenkia vaikams. Medikų teigimu, nors kai kurie nušalimai – grįžtami, didžioji jų dalis gali baigtis amputacija ar net mirtimi, jeigu laiku nebus kreiptasi į specialistus.

Esama daug mitų, kaip padėti nušalusiam žmogui: duoti išgerti alkoholio, trinti sniegu ar kišti po karštu vandeniu. Tačiau Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės Terminių traumų skyriaus gydytoja ortopedė-traumatologė Indrė Kuropatkinaitė sako, kad taip elgtis nereikėtų, nes galima sukelti dar didesnių pažeidimų.

Medikė papasakojo, kaip suprasti, kad nušalote bei kada būtina vykti į ligoninę.

Kokių rūšių būna nušalimai?

– Bendras kūno sušalimas (hipotermija), nuožvarbos, galūnių nušalimai, kurie kai kuriuose šaltiniuose skirstomi į 4 laipsnius. Nereikėtų pamiršti ir specifinės galūnių reakcijos į šaltį, Raynaud fenomeno, kuris pasireiškia staigiu galūnės piršto ar kelių pabalimu, jutimų sutrikimu, skausmu. Tai – grįžtamas procesas. Taip pat svarbu paminėti ir šalčio alergijas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius