Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 11 08

Panika vienoje Kauno gimnazijų: dvyliktokei nustatyta atviros tuberkuliozės forma

Lapkričio 7 d. Kauno Jono Pauliaus II gimnazijos mokinių tėveliai „Mano dienyno“ sistemoje sulaukė pranešimo, jog vienai šios įstaigos moksleivei nustatyta atvira tuberkuliozės forma. Kilo panika. Kai kurie tėveliai piktinosi apie tai sužinoję pavėluotai. Specialistai juos ramina: rizika, kad kas galėjo užsikrėsti, – menka. Tuberkuliozės simptomatika sergančiajai pasireiškė mokinių atostogų metu.
Kauno Jono Pauliaus II gimnazija
Kauno Jono Pauliaus II gimnazija / Aliaus Koroliovo/15min nuotr.

Vėlų antradienio vakarą į 15min redakciją paskambino vieno Kauno Jono Pauliaus II gimnazijos mokinio motina, kuri sunerimo po to, kai mokyklos administracija elektroniniame dienyne pranešė, kad viena mergaitė iš šios mokyklos prieš savaitę paguldyta į ligoninę dėl atviros tuberkuliozės formos.

Moteris abejoja, ar administracija laiku pranešė apie šį ligos atvejį kitų mokinių tėvams, ar kas nors daroma mokykloje, kad būtų išvalytos patalpos nuo užkrato ir t.t. Ji ir kiti tėvai dabar neva nežino, ką turėtų daryti, kad apsaugotų savo vaikus.

Aliaus Koroliovo/15min nuotr./Kauno Jono Pauliaus II gimnazija
Aliaus Koroliovo/15min nuotr./Kauno Jono Pauliaus II gimnazija

Kauno klinikinės ligoninės atstovas spaudai Saulius Tvirbutas patvirtino, jog į jų gydymo įstaigą išties buvo pristatyta viena Jono Pauliaus II gimnazijos mokinė. Šiuo metu Kauno klinikinės ligoninės Vaikų ligų II skyriuje gydomi du atviros tuberkuliozės atvejai.

„Informacijos apie sergančią mergaitę sulaukėme tik lapkričio 7-ąją. Skambinau į mokyklą, tai paaiškino, kad jau viskas sutvarkyta, išvalyta, kad Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) specialistai tikrina šiuo metu patalpas. Tačiau kiti tėveliai kalba, jog tik kelis suolus sodos tirpalu nuvalė ir viskas.

Juk nustatyta atvira tuberkuliozės forma. Mano vaikas šalia tos mergaitės sportavo kurį laiką, ji juk valgykloje lankėsi. Tėvai panikuoja. Aš tai net neleidau savo atžalos šiandien į mokyklą, nes iš jos jokios informacijos nesulaukiam, kaip toliau elgtis. Jokių susirinkimų, nieko. Paskambinau klasės auklėtojai, tai ji: „Na, ir ką aš dabar galiu padaryti?“. Toks požiūris“, – piktinosi dvyliktokės mama Sonata (vardas pakeistas – red. past.).

Organizuoja susirinkimą

Tarp tėvelių sklinda informacija, jog susirgo dar du vaikai, lankantys dvyliktą ir penktą klases. Tačiau tokių faktų Kauno Jono Pauliaus II gimnazijos direktorė Ramutė Latvelienė netvirtina. Apie dar vieną ar du tuberkuliozės atvejus ji teigia nieko nežinanti.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Romainių tuberkuliozės ligoninė
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Romainių tuberkuliozės ligoninė

„Kad serga viena dvyliktokė, sužinojome lapkričio 6 dieną. Mergaitė nepasirodė mokykloje, tad klasės auklėtoja paskambino į namus. Paaiškėjo, kad mokinė ligoninėje. Pamokose jos nebuvo tik pirmadienį. Kada susirgo, nežinome. Į mokyklą rugsėjo 1-ąją ji atėjo sveika – tai patvirtina dokumentai“, – teigė direktorė.

Sužinojusi apie sergančią mokinę, gimnazijos vadovybė kreipėsi į NVSC Kauno departamentą, iš kurio sulaukė instrukcijų, kaip elgtis toliau. Tuomet apie įvykį pranešė tėvams. Specialistų nurodymai taip pat jiems išsiųsti. Tai, pasak direktorės, pirmas toks atvejis mokyklos istorijoje.

„Mokykloje atliekama dezinfekcija, atidaromi langai – vėdinama. Rytoj sveikatos specialistai skaitys paskaitas mokiniams ir tėvams. Ketvirtadienį organizuojami susirinkimai. Bus atsakyti visi iškilę klausimai“, – patikino R.Latvelienė.

Pasak jos, telefonai nenutyla – tėvelių panika išties jaučiama. Neramūs ir vaikai.

Šiuo metu gydomi du vaikai

Kauno klinikinės ligoninės atstovas spaudai Saulius Tvirbutas patvirtino, jog į jų gydymo įstaigą išties buvo pristatyta viena Jono Pauliaus II gimnazijos mokinė. Šiuo metu Kauno klinikinės ligoninės Vaikų ligų II skyriuje gydomi du atviros tuberkuliozės atvejai, tačiau antras vaikas su šia mokymo įstaiga nesusijęs, netgi ne kaunietis.

„Jūsų minima mokinė į Kauno klinikinę ligoninę kreipėsi spalio 31 d. Įtartas peršalimas. Gydytojai nusprendė apsidrausti: padarė tyrimus, po kurių paaiškėjo, kad pacientė, kuri dar spalio 31 d. buvo paguldyta į skyrių, serga atvira tuberkuliozės forma. Lapkričio 2 d. informavome apie tai NVSC specialistus“, – patikino S.Tvirbutas.

Šiemet Kauno klinikinėje ligoninėje užregistruoti 47 vaikų tuberkuliozės atvejai. 8 vaikams nustatyta atvira tuberkuliozės forma.

Pasak jo, šiemet Kauno klinikinėje ligoninėje užregistruoti 47 vaikų tuberkuliozės atvejai. 8 vaikams nustatyta atvira tuberkuliozės forma. Pernai tuberkuliozės atvejų šioje medicinos įstaigoje užregistruota 21.

Sureaguota laiku

15min susisiekė su NVSC Kauno departamento Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vedėja Orina Ivanauskienė. Ši ramino, jog į tuberkuliozės atvejį Jono Pauliaus II gimnazijoje reaguota laiku.

„Visuomenė turi suprasti, kad tuberkuliozė nėra ta ūmi užkrečiama liga, kaip tymai, vėjaraupiai ar meningokokinė infekcija, kurią reikia nustatyti čia ir dabar ir į kurią reikia reaguoti staiga. Šiuo atveju ligonis jau izoliuotas iš aplinkos. Merginai iki tol nepasireiškė jokia simptomatika, ji susirgo mokinių atostogų metu, tad ir kitų mokyklos bendruomenės narių užsikrėtimo galimybė praktiškai yra nulinė. Kodėl sužinojome apie ligonį lapkričio 2 d., o tėvelius informavome tik po 5 dienų? Nes kai yra tik įtarimas, mes informacijos platinti negalime. Viskas pateikta laiku“, – pabrėžė specialistė.

Mokinių tėveliams kilo klausimų, kaip žinoti, ar jų vaikas turėjo tiesioginį kontaktą su sergančia mokine, jei jos tapatybė jiems nėra atskleidžiama. O.Ivanauskienė patikino, jog tai yra NVSC specialistų darbas. Jie atvyks į vietą, įvertins situaciją, nustatys artimą sąlytį su ligone turėjusius asmenis. Visiems tirtis tikrai nereikės. Tie, kam bus reikalinga pasitikrinti sveikatą, bus informuoti.

„Tikrai neturėtų būti panikos, skubos, kad būtinai šiandien reiktų pasitikrinti. Ketvirtadienį susirinkimo metu viską tėveliams paaiškinsime. Tuberkuliozė nėra ta liga, kuria užsikreti ir susergi. Užsikrėtęs gali būti infekuotas, be jokių simptomų. O kai nėra atvirų požymių, niekas kitas ir neužsikrės. Ir šiuo atveju nebuvo jokių klinikinių tuberkuliozės požymių.

Aliaus Koroliovo/15min nuotr./Kauno Jono Pauliaus II gimnazija
Aliaus Koroliovo/15min nuotr./Kauno Jono Pauliaus II gimnazija

Tikrai nebuvo taip, kad sergantis vaikas lankė mokyklą. Ji neturėjo jokios simptomatikos, tad jokios rizikos užsikrėsti nebuvo. Tiesiog mokinių atostogų metu mergaitei pakilo temperatūra, pradėjo skaudėti gerklę – kiekvienam vaikui taip galėjo nutikti. Esame dėkingi medikams, kurie taip greitai, savo akylumo dėka, padėjo nustatyti tuberkuliozę. Tai svarbiausia. O po to, turint diagnozę ir izoliavus sergantįjį iš aplinkos, skuba nebereikalinga“, – ramino NVSC Kauno departamento atstovė.

Specialistė pabrėžė, jog daugiau tuberkuliozės atvejų Jono Pauliaus II gimnazijoje nėra nustatyta. Pati mokykla šiuo metu turi pareigą vėdinti ir valyti patalpas įprastu būdu – specialių priemonių tikrai nereikia, užtenka ir sodos. Juk ligonio aplinkoje nebėra.

„Užsikrėtimo tikimybė kyla tik tuomet, kai kosėjantis, čiaudėjantis, besiskrepliuojantis ligonis yra toje pačioje aplinkoje. Tuomet aerozoliniu būdu išsiskiria ligos sukėlėjas. Ir tai tuomet tikimybė užsikrėsti tėra 20 ir mažiau procentų. Ir tas kontaktas su ligone turi būti ilgas ir dažnas. Užsikrėtimo galimybė priklauso ir nuo imuninės sistemos būklės, tad panikos neturi būti“, – teigė O.Ivanauskienė.

Pačios ligonės tėvai, pasak jos, neserga. Tai nustatyta tyrimais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius