Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2019 10 25 /11:39

Profesorė Rūta Ustinavičienė: Alytaus gaisro žala sveikatai bus juntama dešimtmečius

Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) profesorė, Visuomenės sveikatos fakulteto Aplinkos ir darbo medicinos katedros vedėja Rūta Ustinavičienė savo paskyroje „Facebook“ įspėja, kad gaisro Alytuje padarinius visuomenė jaus ilgai ir skaudžiai.
Gaisras Alytuje
Gaisras Alytuje / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

„Kartais būna taip, kad tylėti jau nebegalima. Norėčiau kaip specialistė pasisakyti apie Alytaus padangų gaisrą ir jo pasekmes sveikatai. Vertinant, kokia yra padangų sudėtis (kaučiukas, sieros junginiai, sunkieji metalai, įvairiausi priedai), galima numatyti kokie yra ir degimo produktai. Tai anglies dvideginis, anglies monoksidas, sieros oksidai, kietosios dalelės, benzpirenas, furanai, dioksinai, polichlorinti bifenilai ir puokštė visų kitų junginių“, – rašo R.Ustinavičienė.

Naujausią informaciją apie gaisro sukeltą taršą Alytuje ir jo apylinkėse galite rasti čia:

15min nuotr./Alytaus miesto savivaldybės sukurtas interaktyvus taršos žemėlapis
15min nuotr./Alytaus miesto savivaldybės sukurtas interaktyvus taršos žemėlapis

Anot jos, tarša degant padangoms yra didžiulė ir su niekuo nepalyginama, ji šimtais kartų lenkia miškų gaisrų taršą, dešimtimis atliekų deginimo be valymo įrengimų ar ugnikalnių taršą.

„Todėl keistai šiandien nuskambėjo sveikatos apsaugos viceministro žodžiai, jog tiesioginio poveikio sveikatai kaip ir nėra. Kita vertus, ko norėti, kai apie žalą sveikatai kalba inžinerinio išsilavinimo žmogus“, – rašo profesorė.

Penktadienį išplatintame LSMU pranešime spaudai profesorė pažymi, kad oro taršos poveikio sveikatai negalima suprasti siaurai, kaip kvėpavimo takų pažeidimo.

„Pasaulinė sveikatos organizacija, apibendrinusi ilgamečių tyrimų duomenis, teigia, jog oro tarša sukelia neigiamą poveikį širdies kraujagyslių sistemai. Šį poveikį ypač skatina tarša kietosiomis dalelėmis. Juo dalelės yra mažesnės, tuo giliau į kvėpavimo takus patenka, pačios smulkiausios keliauja į kraujotaką. Todėl tai vienas iš rizikos veiksnių širdies – kraujagyslių ligų greitesniam progresavimui, plaučių susirgimų paūmėjimui, vėžio vystymuisi.

Smulkūs teršalai, patekę į kraujo apytaką, sukelia krešumo pakitimus, pagreitinto vystymosi aterosklerozę, kurios pasekmės yra miokardo infarktas arba smegenų kraujotakos sutrikimai. Oro tarša taip pat siejama su plaučių ir kvėpavimo takų vėžio vystymusi. Tarptautinė vėžio tyrimo agentūra dar 2013 metais išplatino pranešimą, jog oro tarša yra kancerogenas, sukeliantis vėžinius susirgimus“, – pažymi LSMU profesorė.

Profesorė pažymi ir tai, kad taršos zonoje yra didesnė tikimybė paūmėti lėtinėms ligoms, kurių daugelis žmonių su oro tarša nesieja.

„Minėtų kancerogeninių medžiagų poveikis pasireikš po dešimčių metų. Benzpirenas, furanai, dioksinai, polichlorinti bifenilai, dalis sunkiųjų metalų (kadmis) yra kancerogeninės medžiagos, aplinkoje išsilaikančios ilgai. Ne veltui dalis jų priskiriamos patvarių organinių teršalų grupei. Poveikis gali pasireikšti po dešimčių metų, kuo žmogus yra jaunesnis – tuo turi didesnę tikimybę vėžio vystymuisi. Todėl taršos atveju visada pagrindinė grupė, kuri turi būti apsaugoma – vaikai. Kancerogenai nusėda dirvožemyje, tai yra stabilios medžiagos, todėl ši tarša bus ilgalaikė. Taip pat šie teršalai plinta mitybinėmis grandinėmis – per daržoves, mėsą, pieną. Todėl manau, kad taršaus regiono žemės ūkiui yra padaryta didelė žala“, – perspėja R. Ustinavičienė.

BNS primena, kad gaisras įmonės „Ekologistika“ 2 tūkst. kvadratinių metrų ploto naudotų padangų sandėliuose kilo spalio 16 dieną. Ugnis užgesinta per kelias dienas, bet gaisravietėje iki šiol dirba ugniagesiai, nes sudegusios padangos dar smilksta ir teršia aplinką.

Kelias dienas po gaisro apylinkėse fiksuotas smarkiai padidėjęs oro užterštumas pavojingomis medžiagomis.

Dėl oro taršos sukeltų sveikatos problemų į medikus kreipėsi aštuoni žmonės.

Alytaus mieste ir rajone paskelbtos ekstremalios situacijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius