Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 04 26

Šalies medikai skelbia reikalavimus Vyriausybei: „Parodysime, kokie turi būti prioritetai“

„Mes, Lietuvos medikai, didžiuojamės pasirinkimu rūpintis žmogaus sveikata ir gerove. Deja, jaučiame, kad dabar sveikatos sektorius yra apleistas. Dėl šios priežasties, pasirašydami deklaraciją, skelbiame, jog pokyčiai sveikatos sistemoje yra būtini ir neatidėliotini“, – skelbia šalies medikai, penktadienį sostinėje surengę eiseną nuo Lukiškių aikštės iki Vyriausybės. Čia bendruomenė įteikė Lietuvos medikų profesionalumo deklaraciją Sveikatos apsaugos ministrui Aurelijui Verygai.
Medikų eisenos akimirka
Medikų sambūris Lukiškių aikštėje / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Medikų įsitikinimu, skaidrus ir tvirtas viešasis sektorius – klestinčios valstybės pagrindas, o žmogaus gyvybė ir sveikata – svarbiausios mūsų vertybės. Todėl Lietuvos medikų judėjimas „Būk Pokytis” kviečia kurti sveikatos kultūrą mūsų šalyje.

Pasirašydami profesionalumo deklaraciją medikai pokyčius pradeda nuo savęs ir jiems įpareigoja visuomenės išrinktus atstovus.

Parodysime, kokie turi būti politikų prioritetai, kuriant skaidrią ir efektyvią sveikatos sistemą.

„Džiaugdamiesi savo pasirinkimu rūpintis žmogaus sveikata valdžios atstovams įteiksime „Pasiūlymą, kurio negalima atsisakyti“. Vieningai parodysime, kokie turi būti politikų prioritetai, kuriant skaidrią ir efektyvią sveikatos sistemą Lietuvoje”, – teigiama mitingo organizatorių pranešime.

Iš valdžios atstovų medikai reikalauja Lietuvos sveikatos sektoriaus finansavimą prilyginti Europos Sąjungos vidurkiui bei reglamentuoti minimalius sveikatos specialistų atlygius.

Be to, prašoma sudaryti medicinos specialistų rengimo strategiją bei užtikrinti nuolatiniam medikų kvalifikacijos tobulinimui reikalingas sąlygas.

Reglamentuoti sveikatos specialistų darbo krūvius, kurie užtikrintų pacientų bei medikų saugumą.

Sukurti vadybinius sprendimus, kurie užkirstų kelią korupcijos apraiškoms.

Mes ir žiūrime, ir einame ta pačia kryptimi.

Teigiama, kad šie pokyčiai realybe taps tik su politikų bei gydymo įstaigų vadovų pastangomis.

Be to, medikų bendruomenė siekia, kad:

  • Lietuvoje sveikata taptų svarbiausia vertybe;
  • Pacientai gautų aukščiausios kokybės sveikatos priežiūros paslaugas;
  • Sveikatos sektoriuje būtų panaikinta smulkioji bei stambioji korupcija.

Lietuvos medikų profesionalumo deklaraciją iki penktadienio 14 val. pasirašė 3,5 tūkst. esamų ir būsimų medicinos darbuotojų: gydytojų, slaugytojų, gydytojų rezidentų, medicinos studentų.

Žvelgia viena kryptimi?

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Sauliaus Skvernelio susitikimas su medikais
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Sauliaus Skvernelio susitikimas su medikais

Premjeras Saulius Skvernelis teigia, kad su medikų bendruomene ir einama, ir žiūrima ta pačia kryptimi.

Premjeras sako nematantis priešpriešos su medikais, penktadienį Vyriausybei planuojančiais įteikti deklaraciją dėl medikų profesionalumo.

„Gaila, kad negalėsiu dalyvauti, mielai tą peticiją priimsime, manau, kad tai ryžtingas socialinės partnerystės žingsnis ir šiuo atveju tikrai nematau ginčo, nes mes ir žiūrime, ir einame ta pačia kryptimi“, – žurnalistams penktadienį sakė S.Skvernelis.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Aurelijus Veryga
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Aurelijus Veryga

Medikų profesionalumo deklaraciją priėmė Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga. Ant jos medikai iki pirmadienio lauks premjero S.Skvernelio parašo.

A.Veryga po mitingo žurnalistams teigė negalintis už premjerą pasakyti, ar jis pasirašys deklaraciją, tačiau tvirtino, kad „premjeras tikrai nesislapsto nuo medikų ir mes tikrai nežiūrime į skirtingas puses“.

Atlyginimai pamažu kyla

Primenama, kad per paskutinius porą metų tiek gydytojų, tiek slaugytojų atlyginimai kilo apie 29–30 proc. ir dar augs šiais ir kitais metais.

Praėjusių metų pabaigoje Sveikatos apsaugos ministerija skelbė, kad gydytojas vidutiniškai uždirba 1274 eurus, o slaugytojas – 690 eurų.

Nuo šių metų rugsėjo jų atlyginimai turėtų didėti, o 2020 metų viduryje vidutinė gydytojo alga turės siekti 3250 eurų, slaugytojo – 1625 eurus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius