-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 10 14

Skiepai nuo meningokoko infekcijos kompensuojami ne visiems

Įstatymas, pagal kurį nuo šių metų kompensuojami skiepai nuo meningokoko infekcijos, atsidūrė Vaiko teisių kontrolieriaus tarnybos rankose. Įstaiga aiškinasi, ar įstatymas nediskriminuoja vaikų dėl amžiaus, nes tik gimusieji po šių metų gegužės gali pretenduoti į skiepo kompensacijas. Sveikatos apsaugos ministerija nurodo problemos nematanti, o gydytojai perspėja skiepytis nepaisant to skiepai mokami ar ne.
Skiepai
Skiepai / 123RF.com nuotr.

Šiemet vasarį gimęs Pranas jau kelis kartus paskiepytas: kai kurie skiepai kompensuojami valstybės, o už kitus tenka sumokėti vaiko tėvams. Kad nuo meningokoko infekcijos būtų skiepijamas nemokamai, mažyliui pritrūko vos trijų mėnesių – visi gimę po šių metų gegužės pirmos nuo meningokoko infekcijos skiepijami nemokamai, o gimę anksčiau ne.

Skiepams nuo meningokoko reikia išleisti apie 240 eurų. Dėl tvarkos, kai skiepai kompensuojami ne visiems vaikams, o tik gimusiems po gegužės, pasipiktino keli asmenys, kurių skundą dėl diskriminacijos dėl amžiaus nagrinėja Vaikų teisių kontrolieriaus įstaiga.

Sveikatos apsaugos ministerija sako problemos nematanti, nes tik pradėjus kompensuoti skiepus, jokia valstybė neima skiepyti visų piliečių.

„Įvedant naujus skiepus į skiepų kalendorių remiamasi tuo, kur yra didžiausia tos užkrečiamosios ligos rizika. Sakykime, jei kalbame apie meningokokinę infekciją, tai vaikai iki vienerių metų amžiaus, jei apie roto virusą, tai vaikai iki dvejų metų. Tada pasirenkamas laikas, kada galima skiepyti pagal indikacijas“, – sako Epidemiologinės priežiūros skyriaus vyr. specialistė Nerija Kuprevičienė.

Medikai pastebi, jog tėvai savo atžalas nuo meningokokinės infekcijos linkę skiepyti vis vėliau, dažniausiai vaikui pradėjus lankyti darželį, kai tikimybė užsikrėsti padidėja. Taip yra pigiau, nes skiepijant vaiką iki dvejų metų reikia trijų injekcijų, o vyresniam tik dviejų.

Nuo meningokoko infekcijos miršta iki 15 proc. pacientų, tačiau dalis išgyvenusiųjų kartais lieka paralyžiuoti ar apkursta.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius