-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 08 13

Startuoja 15min projektas apie organų donorystę – „Dalintis gyvenimu“

Šiuo metu Lietuvoje su vienu ar kitu persodintu organu gyvena daugiau kaip 900 žmonių, laukiančių transplantacijos – daugiau nei 400. Organų donorystė gali suteikti antrą gyvenimo šansą, tačiau tam būtinas ne tik medikų profesionalumas, bet ir žmonių apsisprendimas. 2017 m. 33 proc. artimųjų prieštaravo organų donorystei, o viena iš svarbiausių atsisakymo priežasčių – nežinojimas, kokia buvo mirusiojo valia.
15min projektas apie organų donorystę.
15min projektas apie organų donorystę.

Projektu „Dalintis gyvenimu“ 15min kviečia susipažinti su donorystės istorijomis ir diskutuoti, kalbėti organų donorystės klausimu.

Per pastarąjį penkmetį organų transplantacijų skaičius Lietuvoje smarkiai kito – 2015–2016 m. stebėtas donorystės pakilimas, o praėjusiais metais – vėl smukimas.

Transplantacijų statistika
Transplantacijų statistika

„Kiekvieno apsisprendimas gerbtinas, tačiau norisi, kad jis būtų paremtas žinioms, o ne mitais“, – sakė viena iš projekto „Dalinkis gyvenimu“ pašnekovių Austėja Šeputė. „Manau, jei būtų labiau dalijamasi donorystės istorijomis, sklaidomi mitai ir suteikiama daugiau tikros informacijos, tai keistų žmonių požiūrį. Svarbu, kad žmonės turėtų nuomonę šiuo klausimu ir – kokia ji bebūtų – dalintųsi ja su artimaisiais“, – pridūrė 28-erių mergina.

Po dviejų transplantacijų gyvenantis Arūnas Kunca tikina neabejojantis, kad artimojo mirties akimirką priimti donorystės sprendimą nelengva – tada persipina mirtis ir kažkieno gyvenimo viltis. „Bet koks esu dėkingas už tą galimybę gyventi“, – pabrėžė vyras, kurio krūtinėje jau 12 metų plaka dovanota širdis.

Šiuo metu žmonių, turinčių organų donorystės kortelę, Lietuvoje yra 27 433, pareiškusių valią, kad nesutinka, jog jų organai po mirties būtų panaudoti donorystei – 118.

Už pagalbą rengiant projektą „Dalintis gyvenimu“ dėkojame asociacijai „Gyvastis“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius