-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

3000 litų verta klaida – studentės liko skolingos valstybei

Studijas pavasarį sumaniusios nutraukti Vilniaus kolegijos (VIKO) pirmakursės lapkričio pradžioje sulaukė nemalonios staigmenos. Į elektroninio pašto dėžutę jos sulaukė laiškų, informuojančių apie skolą valstybei – per 3000 Lt. Keliamos dvi versijos, kodėl taip nutiko. Sumokėti valstybei turinčios merginos kaltę verčia kolegijos darbuotojai, kuri ne ką geriau už jas pačias išmanė teisę. Tačiau kolegijos pozicija šiuo klausimu griežta – šiuo metu jau į pensiją išėjusi darbuotoja tikrai negalėjo suteikti klaidingos informacijos.
Vilniaus kolegija
Vilniaus kolegija / Vilniaus kolegijos nuotr.

Praėjus semestrui keturios gestų kalbos besimokančios studentės nusprendė, kad šių mokslų joms jau gana. Studijų nutraukimo tvarka paprasta, tereikia ją žinoti. Besimokantys valstybės finansuojamoje vietoje mesti studijas gali baigę pirmąjį semestrą ir tik sesiją išlaikę be skolų.

Besimokantiems antrame semestre galioja ta pati taisyklė – išlaikius egzaminus ir informavus raštu apie norą toliau nebetęsti studijų galima trenkti kolegijos durimis.

Tiesa, prieš atsisveikinant su mokslo įstaiga reikia susitvarkyti reikalingus dokumentus ir tai padaryti iki prasidedant kitam semestrui. Tačiau ne visiems ši tvarka įkandama.

Žiūrėk, kad nereikėtų susimokėti, pirmiausia išsiaiškink, kada ir kokiomis sąlygomis galima nutraukti studijas, – taip buvusi pamokyta bendramokslių šiuo metu tebestudijuojanti Laura.

Gestų kalbą studijavusios merginos kreipėsi į tuomet dirbusią Vilniaus kolegijos Pedagogikos fakulteto nuolatinių dieninių studijų skyriaus vedėją.

Pastaroji žalias studentes neva informavo, kad studijas galima nutraukti nelaukiant semestro pabaigos ir nereikia laikyti sesijos. Kitaip tariant, trenk durimis nors šiandien.

Panorusios studijas nutraukti ir užpildžiusios reikalingus tam dokumentus praėjusį pavasarį merginos šį rudenį sulaukė nemalonios staigmenos. Jas pasiekė elektroniniai laiškai, pranešantys apie jų skolas valstybei.

Kolegijoje studijuojanti mergina, neseniai panorusi pasukti minėtų studenčių pramintu keliu, 15min.lt pasakojo, kad kolegijoje studentai ją įspėjo, jog pasidomėtų tvarka, nes esą jau buvo tokių, kurie nutraukė studijas ir dar už šį norą susimokėjo.

„Žiūrėk, kad nereikėtų susimokėti, pirmiausia išsiaiškink, kada ir kokiomis sąlygomis galima nutraukti studijas“, – taip buvusi pamokyta bendramokslių šiuo metu tebestudijuojanti Laura (vardas pakeistas).

Gina darbuotoją

Bet duodu ranką nukirsti, kad darbuotoja klaidingos informacijos nesuteikė, – apie minėtą Vilniaus kolegijos Pedagogikos fakulteto nuolatinių dieninių studijų skyriaus vedėją kalbėjo V.Juškienė.

Vilniaus kolegijos Pedagogikos fakulteto dekanė Vaiva Juškienė 15min.lt patvirtino, kad minėtos keturios studentės iš tiesų sulaukė laiškų apie skolas valstybei.

„Bet duodu ranką nukirsti, kad darbuotoja klaidingos informacijos nesuteikė“, – apie minėtą Vilniaus kolegijos Pedagogikos fakulteto nuolatinių dieninių studijų skyriaus vedėją kalbėjo V.Juškienė. Tiesa, moteris, kuriai žeriami kaltinimai, šiuo metu jau išėjusi į pensiją.

„Tėvas, per kurį čia vyksta šio įvykio aiškinimasis, labai negražiai mane išvadino. Norėjo gauti ir tos darbuotojos telefono numerį, bet nedaviau ir neduosiu. Žmogus – jau pensijoje. Kam dar gadinti jai nervus dėl to, ko, esu tikra, ji nepadarė?“ – 15min.lt kalbėjo V.Juškienė.

VIKO Pedagogikos fakulteto dekanė apie šią moterį, daugelį metų dirbusią kolegijoje, negalėtų pasakyti nė vieno blogo žodžio – dešimtmečius stropiai dirbusi moteris į pensiją palydėta su padėkos raštais.

Anot jos, mokslus metusios studentės neatvyko pasikalbėti į kolegiją, telefonu jos bendrauja per vienos iš jų tėvą. „Tai – emocinis kalbėjimas“, – sakė ji. Taip pat moteris atkreipė dėmesį į tai, kad studentėms, ko gero, nėra lengva pasakyti tėvui viską.

VIKO nuotr. /Vaiva Juškienė
VIKO nuotr. /Vaiva Juškienė

„Įrodymų, kad skyriaus vedėja suklydo, nėra, nes visa kolegija, taip pat ir minėtoji vedėja, vadovaujasi bendrais dokumentais, jokių interpretacijų būti negali ir nebuvo“, – tvirtino dekanė.

Kreipėsi į Švietimo ir mokslo ministeriją

VIKO dėl šio atvejo oficialiu raštu kreipėsi į Švietimo ir mokslo ministeriją (ŠMM).

„Kadangi minėtos studentės studijas nutraukė savo noru nebaigusios semestro kolegijos nustatyta tvarka, todėl jos į valstybės biudžetą turi grąžinti 50 procentų einamųjų studijų metų studijų programos metinės kainos. Lėšų grąžinimo į valstybės biudžetą atvejai yra apibrėžti Vilniaus kolegijos ir valstybės finansuojamo studento studijų sutarties 16 punkte, todėl studentai su šiais atvejais susipažįsta jau pasirašydami studijų sutartį“, – teigiama rašte ŠMM.

„Lėšų, skirtų studijų kainai valstybės finansuojamose studijų vietose apmokėti, arba jų dalies grąžinimo į Lietuvos valstybės biudžetą tvarka galioja jau penkeri metai, todėl šios tvarkos administravimo procedūroje Vilniaus kolegijos darbuotojų atsakomybė yra aiškiai apibrėžta ir nusistovėjusi, visa susijusi informacija yra skelbiama viešai, laisvai prieinama studentams“, – tęsiama jame.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius