-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

34 neformalaus ugdymo organizacijos kreipėsi į Seimo narius: prašo realiais darbais prisidėti sprendžiant jaunimo priklausomybių problemą

34 vaikų ir jaunimo neformaliojo švietimo organizacijos kreipėsi į kitų metų biudžetą planuojančius Seimo narius. Ugdymo ekspertai ragina didinti būreliams skirtą krepšelį, kad tėvai visoje šalyje išgalėtų užtikrinti vaikų užimtumą kasdien ir taip apsaugotų juos nuo priklausomybių liūno.
Neformalus ugdymas
Neformalus ugdymas / LVJC nuotr.

„Pakankamas lėšų neformaliajam vaikų švietimui skyrimas leistų užtikrinti realų jų užimtumą kasdien. Tai ne tik apsaugotų vaikus nuo netinkamo laisvalaikio leidimo, bet ir ugdytų sveikas, kūrybingas, ambicingas bei visapusiškai išsilavinusias asmenybes.

Šis sprendimas sudarytų sąlygas atsirasti naujiems būreliams ir veikloms, ypač regionuose, kuriuose taip trūksta užimtumo įvairovės ir vaikų sudominimo“, – sako Vaikų ir jaunimo neformaliojo švietimo asociacijos vadovė Neringa Juškienė.

34 ugdymo organizacijų bei 3 laisvųjų mokytojų pasirašytame rašte biudžeto projektą svarstančių komitetų nariai raginami NVŠ krepšelį didinti tris kartus – nuo dabar galiojančios 15-20 eurų vienam vaikui sumos iki 45-60 eurų.

Biudžeto projektą svarstančių komitetų nariai raginami NVŠ krepšelį didinti tris kartus – nuo dabar galiojančios 15-20 eurų vienam vaikui sumos iki 45-60 eurų.

„Šiandieninis krepšelis yra numatytas 1,5 valandos veiklų per savaitę. Tai nėra užimtumas, kuris leistų vaikui tobulėti ir apsaugotų jį nuo priklausomybių bei „gatvės gyvenimo“. Turime užtikrinti, kad vaikai ir jaunuoliai lavinančiomis veiklomis užimti būtų kasdien, kol jų tėvai dirba ir negali kokybiškai leisti laiko su atžalomis“, – teigia N.Juškienė.

Kasdienis vaikų užimtumas lavinančiomis veiklomis, kokybiškas laikas su tėvais namuose vakarais ir aktyvus bendruomenės įsitraukimas į priklausomybių prevencijos užtikrinimą – Islandijos, Norvegijos, Jungtinės Karalystės, Airijos, Australijos ir daugybės kitų valstybių patikrintas būdas apsaugoti vaikus nuo narkotikų, alkoholio, nusikalstamumo ir patyčių bei ugdyti jų kritinio mąstymo, savarankiškumo, kūrybiškumo bei bendravimo įgūdžius.

Manto Gudzinevičiaus nuotr./Neringa Juškienė
Manto Gudzinevičiaus nuotr./Neringa Juškienė

Siekiant užtikrinti vaikų užimtumą, kasdien praleidžiant bent po valandą būreliuose bei lavinančiose veiklose, NVŠ krepšeliui jau kitais metais turėtų būti skirta 60 mln. eurų. Šiuo metu valstybės biudžete jam numatyta 17 mln. eurų, todėl net ir 15-20 eurų dydžio krepšeliu gali pasinaudoti tik mažiau nei trečdalis iš 340 tūkst. Lietuvos moksleivių.

Nacionalinės politikos formuotojai 34 organizacijų pasirašytame rašte taip pat raginami pašalinti biurokratines kliūtis, kurios šiandien neleidžia šalies savivaldybėms savo nuožiūra prisidėti prie NVŠ krepšelio iš savivaldybės biudžeto.

Situacija regionuose – itin sudėtinga. Dėl nepakankamo NVŠ krepšelio daugybė tėvų neišgali leisti vaikų į būrelius, todėl neformalaus švietimo organizacijos ten neišsilaiko ir nutraukia veiklas.

„Situacija regionuose – itin sudėtinga. Dėl nepakankamo NVŠ krepšelio daugybė tėvų neišgali leisti vaikų į būrelius, todėl neformalaus švietimo organizacijos ten neišsilaiko ir nutraukia veiklas. Trūksta būrelių įvairovės, pedagogų bei trenerių, galiausiai – infrastruktūros. Visa tai lemia, kad mažesniuose miesteliuose gyvenantys jaunuoliai yra pasmerkiami laiką po pamokų leisti gatvėje“, – sako N.Juškienė.

Kreipimosi autoriai kviečia ir kitas neformaliojo švietimo organizacijas prisidėti prie kreipimosi į Seimo narius, raginti politikus kitų metų biudžete skirti deramą dėmesį vaikų užimtumui bei taip prisidėti prie priklausomybių prevencijos sistemos kūrimo.

„NVŠ krepšelio padidinimas užtikrinant, kad vaikai galėtų kasdien tobulėti ir būtų užimti – ne vienintelis žingsnis, kalbant apie priklausomybių prevenciją. Labai svarbus – tėvų ir bendruomenės įsitraukimas, vieningas veikimas. Tačiau nesukūrus galimybės vaikams tobulėti organizuotose veiklose, veiksmingos sistemos nesukursime“, – įsitikinusi Vaikų ir jaunimo neformaliojo švietimo asociacijos vadovė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius