Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

5 „pavojingi“ dalykai, būtini kiekvienoje mokykloje

„Akivaizdu, kad kiekvienam vaikui mokykloje turėtų būti žymiai linksmiau, nei dabar“, – sako Gever Tulley iš Šiaurės Kalifornijos.
Gever Tulley
Gever Tulley / L.Panekaitės nuotr.
Temos: 1 TEDx

Rašytojas, pranešėjas ir kompiuterių specialistas, būdamas apie keturiasdešimties, pastebėjo, kad tėvai labai kontroliuoja savo vaikus ir daug ko jiems neleidžia – ne taip, kaip buvo jo vaikystėje. Pavyzdžiui, šiandien Amerikoje tėvai gali būti apskųsti kaimynų ir areštuojami net už tai, kad leidžia vaikams vieniems žaisti priekiniame namo kieme.

Norėdamas suteikti vaikams daugiau laisvės, G.Tulley įkūrė vasaros stovyklą, kurioje tėvai palikdavo savo vaikus savaitei ir net nežinodavo, ką jie ten veikia. Tačiau čia jis nesustojo ir, rūpindamasis kūrybiška vaikų edukacija, įkūrė dvi mokyklas – „Brightworks School“ ir „Tinkering School“. Jų koncepcija remiasi tuo, kad vaikai geriausiai mokosi per įvairių projektų įgyvendinimą: ką nors kurti, statyti, konstruoti.

„Sunkiausia dalis buvo ne sugalvoti, ką veikti su vaikais. Sunkiausia buvo tai, ką mes veikiame, paaiškinti likusiam pasauliui ir nerimastingiems tėvams. Nes jie labiausiai rūpinosi tuo, koks bus vaikų testų rezultatas. O mes vaikams neduodame testų – mes suteikiame progą sukurti kažką nuostabaus“, – sako G.Tulley.

Mokyklų įkūrėjas tiki, kad sunkus mokymasis gali ir turi būti derinamas su linksmu kūrybiniu procesu. Tačiau tam mokytojai ir tėvai turi padaryti 5 „pavojingus“ dalykus:

1. Leisti vaikams būti savo išsilavinimo bendraautoriais.

2. Labiau pasitikėti vaikais.

3. Iš anksto pasirengti atsakyti „taip“.

4. Orientuotis į vaiko įpročius ir charakterį, o ne į perėjimą į aukštesnę klasę.

5. Pripažinti, kad viskas aplinkui yra įdomu.

Gever Tulley pernai viešėjo Lietuvoje – savo įkvepiančią kalbą sakė konferencijoje „TEDxVilnius@Kids“.

VIDEO: Five dangerous things every school should do | Gever Tulley | TEDxKids@Vilnius

Šiemet tradicija rengti TED formato konferenciją apie edukaciją tęsiama. Renginys kitu pavadinimu – „TEDxVilniusED“ vyks 2017 m. sausio 28 dieną, Vilniaus technologijų parke.

Norintieji dalyvauti anketas gali pildyti iki sausio 6 dienos. Kandidatai apie galimybę įsigyti bilietą ir tapti žiūrovais bus informuoti iki sausio 9 dienos.

Bilieto kaina į „TEDxVilniusED“ renginį suaugusiam yra 40 Eur, o bendras vieno iš tėvų ir vaiko bilietas – 60 Eur. Pagal visame pasaulyje vykstančių „TED“ konferencijų reikalavimus, renginiai yra nesiekiantys pelno – visi pinigai už bilietus skiriami renginio organizavimui, komanda dirba savanoriškais pagrindais, taip pat ir pranešėjai dalyvauja neatlygintinai.

Anketą registracijai rasite ČIA.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius