Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

5 psichologės patarimai, kaip įveikti egzaminų baimę

Iki brandos egzaminų maratono pradžios likus mažiau nei mėnesiui didžiąją savo laiko dalį abiturientai skiria pasiruošimui. Tačiau sutelkti visas jėgas ir susikaupti dažnam dvyliktokui trukdo egzaminų laukimo metu patiriamas stresas. Kaip suvaldyti koją kišantį jaudulį?
Sėdimas darbas
Mokslas / Fotolia nuotr.

„Vargu, ar rasime daug žmonių, kuriems nėra tekę patirti egzaminų įtampos. Ši baimė yra viena didžiausių rykščių, nuo kurios kenčia ir moksleiviai. Dažniausiai jie bijo nesėkmės, prasto įvertinimo ar galimybės neišlaikyti egzamino. Taip pat nerimą kelia ribotas pasiruošimo laikas, galimi sudėtingi klausimai, nenumatytos egzaminų situacijos“, – sako internetinės pasirengimo brandos egzaminams sistemos „Egzaminatorius.lt“ konsultantė psichologė Vilma Voišnienė.

Kaip moksleiviai gali sau pagelbėti? Psichologė rekomenduoja 5 būdus, kurie padės suvaldyti egzaminų baimę:

1. Kuo daugiau sužinokite apie egzaminų tvarką ir turinį

Kad egzaminų metu dėmesio neblaškytų netikėtumai, iš anksto susirinkite kuo daugiau informacijos – kada reikėtų atvykti, ką privalu ir ko negalima atsinešti, kaip elgtis, tik gavus egzaminų užduotis. Taip pat pasidomėkite egzaminų, kuriuos ruošiatės laikyti, programomis, vertinimo kriterijais.

2. Detaliai planuokite savo dienotvarkę

Sistemingas mokymasis – tai kelias į sėkmę. Planuodami savo dienotvarkę, galite sutaupyti daug laiko, kuris dingsta besiblaškant ir neapsisprendžiant, ko imtis.

Sistemingas mokymasis – tai kelias į sėkmę.

Išsikelkite prioritetus, mokydamiesi būtinai darykite pertraukėles. Įsidėmėkite, kad vieną po kito geriausia mokytis kontrastingus dalykus (pavyzdžiui, matematiką ir istoriją). Sistemingai ruoštis egzaminams gali padėti ir internete esančios priemonės, kurios turi aiškų mokymosi progreso sekimo įrankį.

3. Nevenkite ieškoti pagalbos

Nepamirškite, kad nesate vieni ir visuomet galite konsultuotis su tėvais, mokytojais, klasiokais ar draugais. Pasikalbėkite, kaip jie galėtų palengvinti mokymąsi, paprašykite artimųjų ir draugų suvaldyti nereikalingas emocijas – apie jų išgyvenimus galėsite pasikalbėti egzaminams pasibaigus.

4. Gerai išanalizuokite savo galimybes

Pirmiausia, atraskite tinkamiausią sau mokymosi laiką. Taip pat įvertinkite, kaip mokytis sekasi geriau – vienam ar su kitais. Nevenkite sunkių klausimų ir temų atidėliodami mokymąsi ateičiai, geriau padirbėkite su jomis ilgiau. Jei nesuprantate medžiagos, nesistenkite jos tiesiog išmokti, o išsiaiškinkite.

5. Nusiteikite optimistiškai, drąsinkite save bei kitus

Kuo daugiau bandysite įsivaizduoti nesėkmes, tuo didesnė baimė gali apimti. Venkite numatyti blogus padarinius ir galvokite, ko mokotės, ką jau išmokote ar dar išmoksite. Pozityvus mąstymas suteiks jėgų ir pasitikėjimo savimi. Nepamirškite padrąsinti ir draugų, klasiokų – tai padės sukurti malonesnę, įkvepiančią aplinką.

Egzaminatorius.lt nuotr.
Egzaminatorius.lt nuotr.

„Valdyti egzaminų įtampą geriausiai padeda sistemingas mokymasis ir pažangos stebėjimas. Internetinė pasirengimo brandos egzaminams priemonė „Egzaminatorius.lt“ pateikia visiškai egzaminų programas atitinkančią susistemintą medžiagą – konspektus, sąvokas, įvairaus sudėtingumo užduotis, vaizdinę informaciją. Be to, dvyliktokai čia gali pasitikrinti savo žinias ir sužinoti, kiek yra išmokę vieną ar kitą temą, sistema pateikia rekomendacijas tolesniam mokymuisi“, – sako „Egzaminatorius.lt“ įrankį sukūrusios įmonės „E. mokykla“ direktorius Saulius Ratkevičius.

Šių metu brandos egzaminų tvarkaraštį galite rasti čia: http://www.egzaminai.lt/failai/3770_2014_tvarkarastis_vLMS.pdf. Artimiausi valstybiniai brandos egzaminai – užsienio kalbų. Kitus pagrindinius egzaminus abiturientai šiemet laikys tokia tvarka: valstybinį lietuvių kalbos ir literatūros – birželio 2 d., matematikos – birželio 5 d., istorijos – birželio 10 d., o biologijos – birželio 13 dieną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius