Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

A. Valantinas: „Psichologijoje nėra vienos tiesos. Jų yra daug, o savąją teks atrasti patiems“

„Norėčiau būti psichologe, nes patinka padėti žmonėms“, – svarsto ateities galimybes septyniolikmetė Austėja iš Gargždų. Bet ar to užtenka, norint tapti psichologu? Kokių dar žinių, įgūdžių ir kompetencijų reikės siekiant šios karjeros? Atsako MRU Psichologijos instituto direktorius doc. dr. Antanas Valantinas.
Psichologija / 123rf.com nuotr.
Psichologija / 123rf.com nuotr.

Svajojate apie psichologo profesiją? Psichologija - tai pirmiausia pagalba kitiems žmonėms. Jei aplinkiniai žmonės Jums nėra vertybė savaime, tada palikite psichologiją ramybėje, nes kitaip kankinsite save ir savo dėstytojus.

Antanas Valantinas / MRU nuotr.
Antanas Valantinas / MRU nuotr.

Baigę psichologijos bakalauro studijas jūs dar negalėsite dirbti savarankiškai. Taip, šiame etape galėsite būti tik profesionalaus psichologo asistentu, tačiau dirbdami tokį darbą įgysite naudingos praktinės patirties ir įgūdžių. Savarankiškais psichologais profesionalais tapsite tik baigę psichologijos magistrantūros studijas ir pasirinkę specializaciją (klinikinės, sveikatos, pedagoginės, teisės, darbo ir organizacinės ir t.t. psichologijos programas).

Taigi laukia gana ilgas kelias. Bet jei pabaigę psichologijos bakalauro programą, suprasite, kad tai ne jūsų kelias, vis tiek būsite pranašesni už kitus, nes pagilintą psichologinį išprusimą ir šias žinias tikrai galėsite pritaikyti kitose veiklose.

Jei apsisprendėte studijuoti psichologiją, ką dar pravartu žinoti apie šią specialybę:

Psichologija yra ir mokslas, ir profesija vienu metu. Psichologijoje nėra vienos tiesos. Jų yra daug, o savąją teks atrasti patiems.

Taip, teks susidraugauti su statistika: jums nereikės giliai išmanyti matematikos teorijų, bet turėsite išmokti taikyti įvairius statistinius metodus jūsų atliekamų tyrimų duomenų skaičiavimui.

Be anglų kalbos neišsiversite, nes pagrindinė kalba psichologijoje yra anglų. Prancūzų ir vokiečių kalbų mokėjimas jums suteiks pranašumo, nes galėsite susipažinti su unikaliomis ir savitomis vokiečių, prancūzų psichologijos mokyklomis.

Jums teks išmokti ne tik klausytis, bet ir girdėti. Ne tik žiūrėti, bet ir matyti. Ne tik stebėti, bet aiškiai žinoti, ką stebėti ir kaip tai daryti. Teks išmokti atskirti tikrus testus nuo pseudotestų, kurių aplink yra apstu.

Išmoksite suprasti, ar žiniasklaidoje pateikiama informacija ir išvados, yra iš tiesų pagrįstos įvairiausiais tyrimais, ar tik kalbančiojo jausmais.

Visa tai yra psichologija, kuri labai sparčiai vystosi ir vis labiau įsitvirtina visose gyvenimo srityse. Ir paskutinis dalykas: turėsite išsiugdyti toleranciją, kuri leidžia suprasti pagalbos ieškančio žmogaus mąstymo ypatumus, jo vertybes, ir daryti tai be vertinimo – geras jis, ar blogas.

Jei netgi tai jūsų dar neatbaidė, gali būti, kad psichologija yra jūsų profesinis kelias, jūsų gyvenimo būdas ir pašaukimas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius