-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Arvydas Avulis patarė, kaip „papirkti“ darbdavį

Dažnai jaunuoliai susimąsto, kas geriau: karjera ar nuosavas verslas? Ypač, kai vis dažniau girdime apie sėkmingus lietuviškus startuolius. „Kažkodėl vieniems žmonės sekasi kad ir ko jie imtųsi, o kitiems nesiseka. Vieni mato tik problemas, o kiti įžvelgia galimybes už kiekvienos problemos. Vieni nuolat kovoja ir siekia tik pergalių, o kiti tik kalba, kaip norėtų kažką pakeisti. Ką reikia daryti norint sėkmingai įsitvirtinti?“ – klausė Vilniaus Gedimino technikos universiteto (VGTU) „Karjeros dienose“ dalyvavęs bendrovės „Hanner“ vadovas Arvydas Avulis.
Arvydas Avulis
Arvydas Avulis / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Kiekvienas jaunuolis pirmiausia turėtų nusistatyti tikslą ir kryptį, kuria reikia judėti. Verta apsvarstyti, kas artimiau, įdomiau: karjera darbe ar verslo kūrimas?

„Karjera dažniau priimtina nemėgstantiems rizikos, o yra žmonių, kuriuos tenkina tik iššūkių kupinas gyvenimas. Aš – vienas jų“, – apie savo pasirinkimą pasakojo A.Avulis ir pridūrė, kad užsiiminėjimas alpinizmu jam padėjo priprasti prie rizikos ir ją toleruoti.

Man pasisekė, nes susiradau mėgstamą veiklą. Dėl to darbe gyvenu savo gyvenimą, profesinę veiklą priimu kaip linksmybę, kaip hobį, – A.Avulis.

Einant vienu iš šių dviejų kelių ir norint pasiekti gerų rezultatų, reikia būti labai talentingam arba daug ir sunkiai dirbti. Bet sėkmė garantuota tik tada, kai darbas patinka.

„Man pasisekė, nes susiradau mėgstamą veiklą. Dėl to darbe gyvenu savo gyvenimą, profesinę veiklą priimu kaip linksmybę, kaip hobį. Taip galima gerokai daugiau nuveikti ir padaryti, greičiau gauti įvertinimą, nei dirbant nemėgstamą darbą ir gaunant didelį atlyginimą už jį“, – sakė A.Avulis.

Darbo ieškantis žmogus turėtų atsižvelgti ir į savo gebėjimus: daug geriau konkuruoti srityje, kurioje esi šiek tiek geresnis nei kiti.

Pridėtinė darbuotojo vertė

Darbo rinka yra kaip didelis prekybos centras, kuriame darbdavys dažnai renkasi patraukliausią pasiūlymą – geros kokybės ir gražiai įpakuotą prekę. Jam reikalingas aukštą kvalifikaciją turintis ir puikiai save gebantis pristatyti darbuotojas.

Verslininkas pasiūlė pristatyti save kaip smalsius, nuolat besimokančius ir tobulėjančius darbuotojus, besistengiančius pasiekti užsibrėžtus tikslus. 

Pokalbio dėl darbo tikslas – parduoti savo gebėjimus darbdaviui. Privalu papasakoti, ką mokate daryti, pateikti konkrečių savo veiklos pavyzdžių ir parodyti būsimą savo darbo naudą kompanijai.

VGTU „Karjeros mugės“ Atvirų paskaitų lankytojams verslininkas pasiūlė pristatyti save kaip smalsius, nuolat besimokančius ir tobulėjančius darbuotojus, besistengiančius pasiekti užsibrėžtus tikslus.

Taip pat A.Avulis rekomenduoja užduoti keletą klausimų pačiam įmonės direktoriui ar atstovui, o tam dažnai reikalingos žinios apie kompaniją ir siūlomą darbo vietą. Jo nuomone, klausimai iliustruoja susidomėjimą pozicija ir parodo vertybes: joks darbdavys nepraleis pro ausis klausimo: „Ką turiu padaryti, kad būčiau naudingas jūsų kompanijai?“ Toks klausimas parodo darbuotojo norą ir pasiryžimą kurti pridėtinę vertę kompanijai, nors jis ten dar nedirba. Protingi darbdaviai žino, kad kuo daugiau tokių žmonių dirbs kompanijoje, tuo greičiau ji judės į priekį.

Darbo pokalbis – dar ne viskas

Lietuvoje daugelis darbuotojų gali patvirtinti, kad išklausę kritikos dažnai jie pusę dienos būna nedarbingi. Taip neturėtų būti, – sakė A.Avulis.

Tinkamas elgesys darbo aplinkoje yra neatsiejamas nuo noro padaryti karjerą. Verslininkas siūlo nuolat tobulinti darbą, analizuoti savo klaidas ir pasiekimus bei tinkamai reaguoti į kritiką.

„Japonijoje kritika priimama kaip galimybė tobulėti ir mokytis. O Lietuvoje daugelis darbuotojų gali patvirtinti, kad išklausę kritikos dažnai jie pusę dienos būna nedarbingi. Taip neturėtų būti“, – sakė A.Avulis.

Reikia būti iniciatyviam, išradingam, kūrybingam ir kritiškam teikiant pasiūlymus, gebėti susirasti veiklos, nes klaidinga sėdėti ir laukti, kol kas nors pirštu parodys naują užduotį. Taip pat labai svarbi pozityvi energija: net žinant, kad konkurentai pirmauja, reikia tikėti ir laikytis nuostatos, kad juos pavyti ir aplenkti įmanoma.

A.Avulis įvardijo keletą savybių, kurios itin naudingos karjeros kelyje. Jo nuomone, visada reikia būti maksimalistu ir siekti daugiau, geriau, orientuotis į rezultatą. Svarbus racionalumas, kuris padeda pasiekti užsibrėžtą tikslą per trumpiausią laiką su mažiausiomis sąnaudomis.

Darbuotojas turi būti patikimas ir stabilus: tai rodo laiku atliekami darbai ir įgyvendinami užsibrėžti tikslai.

Taip pat svarbi savybė yra smalsumas: tokie darbuotojai nuolat tobulėja, siekia įgyti žinių. Darbuotojas turi būti patikimas ir stabilus: tai rodo laiku atliekami darbai ir įgyvendinami užsibrėžti tikslai.

Verslininkas išskyrė ir drąsą, kuri reikalinga ne tik priimant sprendimus, bet ir prisiimant atsakomybę už savo klaidas. Jo nuomone, nė vienam vadovų nerūpi pasiteisinimai, tačiau kiekvienas nori žinoti, kaip bus taisomos klaidos. Tarp pageidautinų savybių verslininkas įrašė atkaklumą, mokėjimą daryti įtaką, komunikuoti.

„Nesijaudinkite, jei visų čia išvardytų savybių neturite, nes jas visas galima ugdyti. Norint pasiekti savo tikslą, iš viso pateikto sąrašo reikia turėti bent tris ar keturias savybes“, – sakė A.Avulis ir pridūrė, kad toks darbuotojas tikrai laukiamas jo vadovaujamoje kompanijoje, ne išimtis – ir kitos verslo įmonės. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius