Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

100 balų surinkusi abiturientė: „Egzaminų rezultatai – tik skaičiai, kurie gali ir neatspindėti tikrųjų žinių“

Lietuvos abiturientai jau sulaukė pirmųjų egzaminų rezultatų – praėjusią savaitę paaiškėjo, kaip jiems sekėsi laikyti anglų ir prancūzų, o trečiadienį – lietuvių kalbos ir literatūros bei geografijos valstybinius brandos egzaminus. Šiemet išskirtinai daug 100-tukų mokiniai surinko už anglų kalbos brandos egzaminą – iš 16 988 šį egzaminą laikiusiųjų, 100 balų įvertinimus gavo 902 moksleiviai.
Gerdvilė Gudaitytė
Gerdvilė Gudaitytė / Asmeninio albumo nuotr.

Nauja vertinimo tvarka – geresni rezultatai

Ankstesniais metais egzaminų darbai buvo vertinami naudojantis norminio vertinimo sistema. Pagal ją moksleivių, geriausiai atlikusių egzaminų užduotis, įvertinimas siekdavo 100 balų, o prasčiau pasirodžiusių rezultatai priklausydavo nuo geriausiai pasirodžiusiųjų surinkto taškų skaičiaus. Šiemet senąją vertinimo tvarką pakeitė kriterinė vertinimo sistema, pagal kurią pasiekimai skirstomi į patenkinamą, pagrindinį ir aukštesnįjį lygį. Norėdami gauti aukščiausią įvertinimą – 100 balų, mokiniai privalėjo iš valstybinio brandos egzamino surinkti jau iškart numatytą taškų skaičių. Taigi šimtukus gavo tie, kurių balai svyravo nuo 93 iki 100.

Už 100 balų – 100 litų premija

Šiaulių Stasio Šalkauskio gimnazijos mokytojai šiemet džiaugiasi keturiais abiturientais, kurie už anglų kalbos valstybinį brandos egzaminą buvo įvertinti 100 balų. Mokytojai tikino, kad kiekvienais metais gali džiaugtis mokinių pasiekimais: „Kasmet atsiranda vidutiniškai po du moksleivius, kurie džiugina aukščiausiais rezultatais įvairiuose valstybiniuose brandos egzaminuose.“ Mokykla tokius mokinius ir juos ugdžiusius mokytojus apdovanoja simbolinėmis 100 litų premijomis.

Padėjo filmai ir knygos anglų kalba

Viena laimingųjų, gavusi 100 balų už anglų kalbos egzaminą – šiaulietė Stasio Šalkauskio gimnazijos moksleivė Ieva Kubiliūtė. Ji mano, kad anglų kalbos išmanymas gali padėti gilinti žinias tam tikroje interesų srityje. Abiturientė domisi japonų kalba, šiuolaikine ir senąja Japonijos kultūra, o su tuo susijusios literatūros, išverstos į lietuvių kalbą, vis dar pasigenda. Nors mergina supranta ir rusiškai, geriausiai iš užsienio kalbų moka anglų.

„Šios kalbos žinių specialiai nelavinu, tiesiog kasdien tenka bendrauti su draugais iš užsienio. Taip pat skaitau anglų kalba parašytas knygas ir žiūriu filmus“, – pasakojo mergina.

Prieš egzaminą jaučiausi pakankamai tvirtai, viską mokanti ir be pasiruošimo.

Moksleivė mokytis šios kalbos pradėjo būdama ketverių, paruošiamojoje klasėje.

„Prieš egzaminą jaučiausi pakankamai tvirtai, viską mokanti ir be pasiruošimo“, – prisiminė abiturientė, pridūrusi, kad tokio gero rezultato tikrai nesitikėjusi.

Anglų egzamino rezultatas jai – vienas svarbiausių, norint studijuoti jos pasirinktoje studijų programoje. Abiturientė tikisi, kad gautas 100-ukas gali padidinti jos galimybę įgyvendinti svajonę – studijuoti japonologiją Vilniuje.

Mažai mokyklai – didelė laimė

Kauno rajono Čekiškės Prano Dovydaičio mokykloje taip pat 100 balų įvertinimo sulaukusi Gerdvilė Gudaitytė prisipažino, kad ši žinia nudžiugino ne tik ją, bet ir visą mokyklos bendruomenę. Aukštų rezultatų Čekiškės mokykloje pasitaiko retai dėl mažos mokyklos ir moksleivių skaičiaus.

„Anglų kalbos egzaminą be manęs laikė tik 5 mano bendraklasiai. Jų rezultatai taip pat neblogi. Niekas nesiskundė, kad egzaminas buvo per sunkus ar sudarytas be logikos. Galbūt kai kuriems pakišo koją rašinio tema, tačiau visi suprantame, kad egzaminas iš dalies yra laimės dalykas, loterija“, – nuomone apie egzaminą dalijosi abiturientė.

Galbūt kai kuriems pakišo koją rašinio tema, tačiau visi suprantame, kad egzaminas iš dalies yra laimės dalykas, loterija.

Moksleivė pasakojo, kad su draugais egzaminą vertina teigiamai, tik pasigedo įvairesnių temų. Jei nepavyks įstoti į norimą studijų programą Lietuvoje, mergina neatmeta galimybės vykti į užsienį.

„Geri egzaminų rezultatai, žinoma, pakels stojamąjį balą, bus reikšmingi stojant į universitetą, tačiau iš esmės – tai tik skaičiai, kurie gali neatspindėti tikrųjų žinių. Manau, kad mokymosi ir karjeros kelią atverti gali tik sunkus darbas ir pastangos“, – samprotavo abiturientė.

Užtrukęs rezultatų paskelbimas privertė pasinervinti

Abi merginos prisiminė nerimą, kai reikėjo laukti valstybinio anglų kalbos brandos egzamino rezultatų.

„Siaubingai nervinausi, laukdama rezultatų. Kiekvienam svarbu kuo greičiau sužinoti savo egzaminų įvertinimus, jie ypatingai reikšmingi, renkantis į kokias studijų vietas pretenduoti ir kur studijuoti“, – prisiminimais dalijosi G. Gudaitytė.

Nacionalinėje egzaminų centro svetainėje rezultatai pasirodė 5 dienomis vėliau, nei buvo skelbiama iš pradžių. Trečiadienį, liepos 3 dieną, taip pat buvo paskelbti lietuvių kalbos ir literatūros bei geografijos valstybinių brandos egzaminų rezultatai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius