Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Abiturientai skundžiasi egzaminų rezultatų paskelbimu, bet jiems atkerta: „Patys kalti“

Nors antradienio rytą skelbiami dalies brandos egzaminų rezultatai, kai kuriems abiturientams stresą sukėlė ne tai. Ne vienas jų neslėpė pasipiktinimo, kad, nepaisant visų bandymų, nepavyko prisijungti prie Nacionalinio egzaminų centro (NEC) sistemos, kurioje turėjo pamatyti savo rezultatus. Be to, dar pirmadienį vakare paskelbus anglų kalbos rezultatus, jie netikėtai dingo.
Valstybinis istorijos egzaminas
Egzaminas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Tačiau NEC direktorė teigė, kad prie sistemos negalintys prisijungti abiturientai dėl to kalti patys, o anglų kalbos rezultatai dingo, nes tuo metu buvo tikrinama sistema, ruošiamasi, kad antradienį planuotas rezultatų paskelbimas vyktų be nesklandumų.

Pirma parodė, po to – pradangino

Kaip portalui LRT.lt pasakojo Akmenės rajone mokyklą bebaigianti abiturientė Eglė, anglų kalbos brandos egzamino rezultatus ji galėjo pamatyti jau vėlyvą pirmadienio vakarą, nors juos skelbti žadėta antradienį. Tiesa, mergina nustebo, kad vos paskelbti rezultatai netrukus dingo.

Negana to, prie jų buvo nurodyta, kad egzaminas laikytas ne šių metų gegužės 5-ąją, o praėjusių metų gegužės 20-ąją. „Blogai buvo nurodyta ir rezultatų skelbimo diena. Juos paskelbė liepos 2-ąją, nors sakė, kad skelbs liepos 3-iąją. Tačiau prie rezultatų nurodyta, kad jie paskelbti 2017 metų birželio 28-ąją“, – pasakojo abiturientė.

Tiesa, rezultatams vėl pasirodžius, įvertinimas, nurodytas pirmadienio vakarą, buvo tas pats, o pasikeitė tik nurodytos datos.

NEC direktorė Saulė Vingelienė LRT RADIJUI aiškino, kad taip nutiko, nes buvo tikrinama jų skelbimo sistema. Ji patvirtino, kad pirmadienio vakarą NEC tinklalapyje atsiradę ir po kurio laiko vėl dingę anglų kalbos rezultatai buvo teisingi.

„Buvo tikrinama sistema. Skelbiami penkių egzaminų rezultatai, iš jų – trys didieji. Tikrai yra darbo sistemai paruošti ir patikrinti“, – sakė S.Vingelienė.

Negalėjo prisijungti

Tačiau tai nebuvo vienintelis nesklandumas, ištikęs egzaminų rezultatus norinčius pamatyti abiturientus. Socialiniame tinkle „Facebook“ esančioje dvyliktokų grupėje nemažai jų skelbė negalintys prisijungti prie sistemos ir pamatyti savo rezultatų.

Sužinoti savo įvertinimus bandantys abiturientai rašė, kad elektroninis puslapis, kuriame skelbiami rezultatai, rodė, kad jie yra „blokuoti vartotojai“. Prisijungti nepavyko ir naudojantis elektroniniais valdžios vartais ar elektronine bankininkyste.

Moksleiviai socialiniame tinkle dėstė, kad vienintelė išeitis buvo parašyti elektroninį laišką Nacionaliniam egzaminų centrui. Esą tik taip problema buvo sprendžiama. Tačiau, net ir parašius laišką NEC, problemos nesibaigė. Daliai abiturientų pavyko prisijungti ne iš pirmo karto – jiems rodydavo, kad jų slaptažodis yra neteisingas.

NEC: bėda – dėl pačių abiturientų

Visgi S.Vingelienė patikino, kad jokių sistemos sutrikimų nebuvo ir visi abiturientai gali prisijungti prie sistemos, jei suveda slaptažodžius teisingai. NEC direktorė teigė, kad sistema sukurta taip, kad prie jos galėtų prisijungti tik pats mokinys, tad jei jis suklysta vesdamas slaptažodį, nenuostabu, kad sistema užblokuoja prisijungimą.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Saulė Vingelienė
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Saulė Vingelienė

„Čia kaip ir elektroninėje bankininkystėje – surinkai blogai slaptažodį ir tada tavęs nebeįleidžia į sistemą, nes gal tu esi ne tas žmogus, kuris turėtų matyti rezultatus. Kasmet būna dalis abiturientų, kurie užsiblokuoja, – jiems nurodyta, ką reikia daryti. Nieko nepadarysi, jie patys kalti“, – situaciją komentavo S.Vingelienė, ragindama abiturientus būti atidiems įvedinėjant slaptažodžius į sistemą.

Jeigu sistema užsiblokuoja, mokinys turi įrodyti, kad jis yra būtent tas asmuo, kuriam skirti skelbiami duomenys, o sistemos atblokavimo procedūra, anot NEC direktorės, panaši į tai, kai bandoma atgauti prieigą prie elektroninės bankininkystės.

„Gedimo jokio nėra. Jie patys užsiblokuoja blogai suvesdami slaptažodžius“, – teigė S.Vingelienė.

Paskelbė rezultatus

NEC antradienį paskelbė lietuvių kalbos ir literatūros, anglų kalbos, matematikos, biologijos brandos egzaminų rezultatus. Taip pat planuojama paskelbti ir informacinių technologijų egzamino įvertinimus.

Skaičiuojama, kad iš kiek daugiau nei 18 tūkst. abiturientų, laikiusių lietuvių kalbos ir literatūros egzaminą, minimalią kartelę perkopė 91,25 proc. Apie 17 tūkst. dvyliktokų laikė valstybinį matematikos egzaminą. Jį išlaikė 87,22 proc. laikiusiųjų.

Valstybinį anglų kalbos egzaminą laikė kiek daugiau nei 20 tūkst. abiturientų. Šio egzamino rezultatai – geriausi. Jį išlaikė kone visi laikiusieji – 99,2 proc. Vos prastesni ir biologijos egzamino rezultatai. Iš 6,3 tūkst. egzaminą laikiusių abiturientų jį išlaikė 98,7 proc.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius