Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Abiturientė: kodėl likau už borto su aukštesniu balu?

Į 15min.lt „Studentų zoną“ kreipusis skaitytoja Gabija Elena Bužinskaitė teigė nusivylusi bendruoju priėmimu į aukštąsias mokyklas – mat jos kolega į jos norimą specialybę – verslo informacijos vadybą Vilniaus universitete (VU) – jos žiniomis, įstojo su žemesniu balu. Tuo tarpu LAMA BPO atstovė aiškino, kad tokia situacija susidarė todėl, kad į šią programą priimamas studijuoti ribotas skaičius žmonių, net į valstybės nefinansuojamas studijas.
Studentė.
Mergina su knyga / Tomo Urbelionio/BFL nuotr.

„Per bendrąjį priėmimą į aukštąsias mokyklas į mano norimą specialybę – verslo informacijos vadybą – Vilniaus universitete, Komunikacijos fakultete, kolega įstojo į valstybės nefinansuojamą vietą su ženkliai mažesniu balu nei mano“, – teigė abiturientė Gabija.

Pasak merginos, jai buvo pranešta, kad studijuoti aukštojoje mokykloje yra nepakviesta. „Tokį pranešimą gavau ir antrą kartą, po LAMA BPO sistemos sutrikimų, po kurių valstybės nefinansuojamų vietų eilė buvo perskaičiuota iš naujo“, – sakė mergina.

Anot jos, situacija, kai kolega įstojo su 16,9 balu, o ji liko už borto su 17,56 balu, privertė nusivilti visais stojamuosius organizuojančiais žmonėmis.

„Nebūtų liūdna, jei būčiau neįstojusi į nemokamą vietą. Tai būtų labai suprantama dėl itin didelio abiturientų skaičiaus ir nepakankamo mano balo, bet kai kalba sukasi apie valstybės nefinansuojamą vietą, situaciją vadinu graudžiai beviltiška“, – teigia abiturientė Gabija.

Mergina teigė pagalbos kreipusis į visas įmanomas įstaigas: Švietimo ir mokslo ministeriją, Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybą, Vilniaus universitetą, Komunikacijos fakultetą ir LAMA BPO.

„Pastaroji nesiteikia atsiliepti į skambučius. Labai tikėtina, kad telefono rageliai tiesiog nukelti, nes antradienį skambinau visą dieną kas 3–6 minutes, trečiadienį nuo 7.50 val., nors oficialiai atstovybė dirba nuo 8 val. Sujungus telefono linijas skamba dažnas pypsėjimas, kuris reiškia, kad linija yra užimta. Negavau atsakymo ir e. paštu“, – sako nusivylusi mergina.

LAMA BPO: studijų programą reikėtų rinktis pagal galimybes

Tuo tarpu LAMA BPO atstovė spaudai Lina Lengvenienė teigė atsiprašanti, kad asociacija nespėja skubiai atsakyti į siunčiamus elektroninius laiškus ar telefonų skambučius.

„Be galo daug asmenų kreipiasi prašydami patarimų, kaip geriau išdėstyti pageidavimus antrajame bendrojo priėmimo etape. Telefonų linijas turime tik dvi, todėl jos nuolatos užimtos skambučiais. O aukštosios mokyklos itin užsiėmusios studijų sutarčių su stojančiaisiais sudarymu“, – teigė L.Lengvenienė.

Pasak LAMA BPO atstovės, gaila, kad ne visi stojantieji perprato priėmimo į Lietuvos aukštąsias mokyklas sistemą.

„Vilniaus universitete, Lietuvos sveikatos mokslų universitete ir kitose institucijose susidaro tokia situacija, kad ribojamas ne tik kviečiamųjų užimti valstybės finansuojamas vietas, bet ir valstybės nefinansuojamas vietas asmenų skaičius“, – aiškina L.Lengvenienė.

Komentuodama konkrečiai abiturientės Gabijos atvejį, ji teigė, kad susidarė situacija, kad Verslo informacijos vadybos studijų programa VU vadovaujasi paties universiteto nustatyta kvota ir priima studijuoti ribotą skaičių žmonių, net į valstybės nefinansuojamas studijas. „Paskutinio į šią studijų programą (valstybės nefinansuojamą vietą, – aut. past.) priimto asmens konkursinis balas – 18,12. Tose programose, į kurias stojančiųjų mažiau, asmenys įstoja ir su mažesniais konkursiniais balais“, – teigia LAMA BPO atstovė spaudai.

Ji priminė, kad studijų programą reikėtų rinktis pagal galimybes. „Būtent tam ir organizuojamas antrasis bendrojo priėmimo etapas, kuriame stojantysis gali pakoreguoti savo pageidavimų eiliškumą“, – aiškina L.Lengvenienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius