Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Abiturientų laukia naujovės – atsiras alternatyva brandos egzaminams

Nuo kitų mokslo metų vietoje brandos egzamino abiturientai galės rengti brandos darbą. Mokyklų vadovai tokia galimybe džiaugiasi, tačiau sako, kad naujovei pasirengti turi ir mokytojai, kuriems prireiks papildomų įgūdžių vadovauti mokinių brandos darbams.
Abiturientams – išbandymas lietuvių kalba
Egzaminas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Šiųmečiai vienuoliktokai jau turi rimtai pagalvoti, ar dvyliktoje klasėje laikyti norimo mokomojo dalyko egzaminą, ar rengti šios srities brandos darbą.

Darbui parengti laiko skirta nuo rudens iki pavasario. Jis bus prilygintas mokykliniam egzaminui. Gavusiems gerą ir labai gerą įvertinimą numatyti ir papildomi balai stojant į aukštąsias mokyklas.

„Tai yra naujas pasiekimų vertinimas Lietuvoje, jis padės atskleisti mokinio kompetencijas, kurias jis įgijo mokantis pagal vidurinio ugdymo programą“, – pasakoja Nacionalinio egzaminų centro Egzaminų skyriaus metodininkė Jolanta Pauliukienė.

Brandos darbą mokinys galės rengti iš visų jo ugdymo plano – gamtos mokslų, lietuvių kalbos – dalykų. Tačiau jis neatstos privalomo lietuvių kalbos egzamino.

Brandos darbas bus panašus į aukštųjų mokyklų studentų bakalauro ar kursinį darbą, kuriame pateikiama temos analizė ar tyrimas. Vilniaus Salomėjos Nėries gimnazijos direktorius Sigitas Kavoliūnas mano, kad toks darbas labai reikalingas ir turėtų būti net privalomas.

Tačiau spėja, kad naujovės abiturientai čiupti neskubės, nes tokiam darbui reikalingas atsakingumas, kruopštumas ir tęstinumas, todėl jį parengti gali pasirodyti nelengva.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius