-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Advokatas Laurynas Juškevičius būsimiems teisininkams atskleidžia, ko tikėtis praktikoje

Kasmet teisės programa išlieka populiariausių studijų programų dešimtuke. Deja, dalis į šią programą įstojusių studentų atkrenta jau po pirmų studijų metų, ko gero, supratę, kad teisė – ne jiems.
Laurynas Juškevičius
Laurynas Juškevičius / Asmeninio archyvo nuotr.

„Nors ši profesija vis dar laikoma prestižine, rinkdamiesi studijas jaunuoliai neturėtų vadovautis vien šiuo kriterijumi, nes gali tekti nusivilti. Tačiau geriau pažinti teisininko darbą padės bendravimas su praktikais“, – mano advokatų kontoros „Triniti“ advokatas, profesinės iniciatyvos „Kam to reikia?!“ savanoris Laurynas Juškevičius.

Kalbėdamas apie asmeninę patirtį, L.Juškevičius prisimena, kad mokantis abitūroje priimti sprendimą dėl būsimos profesijos buvo sunku dėl elementarių žinių apie teisininko darbą stokos.

Kalbėdamas apie asmeninę patirtį, L.Juškevičius prisimena, kad mokantis abitūroje priimti sprendimą dėl būsimos profesijos buvo sunku dėl elementarių žinių apie teisininko darbą stokos. „Jau pradėjęs studijuoti teisę kurį laiką abejojau dėl savo pasirinkimo, nes nebuvau tikras, koks bus mano kasdienis darbas. Tačiau požiūris keitėsi pradėjus dirbti advokatų kontoroje. Tik tuomet įvertinau savo profesijos privalumus ir trūkumus.“

Moksleiviams, svajojantiems apie teisės studijas, L.Juškevičius pataria kuo daugiau domėtis šia sritimi ir ieškoti galimybių tiesiogiai pabendrauti su praktikais.

„Galima pasiteirauti tėvų, ar jie pažįsta teisės specialistų: notarų, advokatų, teismų atstovų, kurie sutiktų pasidalinti savo patirtimi. Mokyklos taip pat gali dalyvauti profesinio ugdymo projektuose, kurių metu įvairių specialybių praktikai vyksta į susitikimus mokyklose arba kviečiasi moksleivius į įmones“,  – pataria L.Juškevičius. Būdamas profesinės iniciatyvos „Kam to reikia?!“ savanoriu, L.Juškevičius taip pat susitiko su Vilniaus Žvėryno gimnazijos moksleiviais, kuriems pristatė advokato darbo užkulisius.

Darbas – ne tik teismo posėdžiuose

Bendraudamas su vaikais pašnekovas pastebi, kad teisininko darbas daugiausia siejamas su klientų atstovavimu teismo posėdžiuose. Tačiau L.Juškevičius tikina, kad dalis advokatų teismuose lankosi pakankamai retai, o darbas kontoroje yra gana kompleksiškas.  
    
„Mažiau žinantieji apie teisės sritį nustemba, kad teisiniai darbai vyksta ne tik teismo rūmuose. Dalis ginčų išsprendžiami taip ir nepasiekę teismo salės, o tam tikriems sprendimams teismo įsitraukimas yra nereikalingas. Visgi daugiausia darbo vyksta už uždarų kontoros durų – prie kompiuterio. Pavyzdžiui, ruošiant teisinį dokumentą, daug laiko skiriama įvairių teisinių situacijų, teisės aktų, teismų praktikos analizei. Kiekvienas dokumentas turi būti nuoseklus, o jame pateikti argumentai – logiškai pagrįsti. Todėl nemažai pastangų reikalauja kruopštus informacijos rinkimas ir gilinimasis į įvairias situacijas“, – kasdienio darbo patirtimi dalijasi L. Juškevičius.

Advokato darbas taip pat yra neatsiejamas nuo tiesioginio bendravimo su klientais, todėl svarbu gebėti laisvai komunikuoti ir aiškiai dėstyti mintis. O dirbant su verslu, pasak advokato, tenka perprasti ir verslo principus.

Teisininko darbą pažįsta per praktiką

Suprasdami, kad geriausiai teisininko profesiją pavyks pažinti tik pabuvus jo darbo vietoje, studentai pradeda dirbti dar studijų metais. Įprastai ši patirtis tampa pirmu tvirtu žingsniu jų karjeroje, nes dalis jaunuolių darbo vietose pasilieka ir pabaigę studijas universitete.

Anot advokato, svarbiausia aiškiai įsivardyti savo profesinius tikslus ir nepritrūkti ištvermės jų siekiant.

Ankstyvos praktikos nauda įsitikinęs ir L.Juškevičius: „Profesinė praktika suteikia visapusišką aplinkos suvokimą, todėl pabaigęs studijas jaunuolis jau žino, koks darbas jo laukia, pradeda suvokti darbo su klientais ypatumus ir formuoja savo profesinius tikslus. O turint konkrečius motyvus ir tikslus yra daug lengviau pasiekti ir savo svajonių darbo vietą“, – pabrėžia pašnekovas ir ragina jaunuolius pirmojo darbo ieškoti kuo anksčiau.

Rezultatai priklausys nuo pastangų

Moksleiviams, dar tik svajojantiems apie teisininko karjerą, advokatas pataria reikalingus įgūdžius stiprinti dar besimokant mokykloje. Paklaustas, kokios žinios jo darbe praverčia daugiausia, jis visų pirma atkreipia dėmesį į lietuvių ir užsienio kalbas. „Šiandien advokatų kontoros dirba tarptautiniu lygmeniu, todėl svarbu gebėti bendrauti ne tik gimtąja, bet ir užsienio kalbomis. Pavyzdžiui, tarptautinių sandorių dokumentai yra rengiami anglų kalba. Todėl moksleiviai kalboms turėtų skirti ypatingą dėmesį, nes darbo rezultatas priklausys nuo to, kiek pastangų bus įdėta mokykloje“, – įsitikinęs „Triniti“ advokatas. Tačiau jis neneigia ir kitų disciplinų svarbos. Matematika ir fizika, anot jo, ugdo loginį mąstymą ir tikslumą. Tuo tarpu bendravimo įgūdžius lavina komandiniai sporto užsiėmimai.

Baigiantis pokalbiui, L.Juškevičius pabrėžia, kad siekiant teisininko karjeros visgi jo minėtų žinių bei įgūdžių gali neužtekti. Anot advokato, svarbiausia aiškiai įsivardyti savo profesinius tikslus ir nepritrūkti ištvermės jų siekiant.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius