-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Akademinė bendruomenė ir verslas – sėkmingo bendradarbiavimo pavyzdys

Šiuolaikinių studentų lūkesčiai studijoms itin dideli: kol universitetas suteikia būsimiems savo srities profesionalams tvirtą teorinį pagrindą, studentai visuomet tikisi įgyti ir praktinių žinių. Šį studentų poreikį akademinei bendruomenei patenkinti padeda verslo įmonės, pasiruošusios ne tik atskleisti savo srities subtilybes bei pasidalinti sukaupta patirtimi, bet taip pat ieškoti naujų, gabių talentų, kurie stebintų netradiciniu mąstymu ir kūrybiškumu.
Studentės
Studentės / Tomo Urbelionio/BFL nuotr.

Teorija ir praktika – suderinami dalykai

Universitete ugdomas studentų gebėjimas mokytis bei žinių troškimas, tačiau studentai, nekantraujantys šias žinias panaudoti praktikoje, nesėdi vietoje. Galimybę išbandyti savo sugebėjimus suteikia įvairūs konkursai, kurių organizatoriai – patys studentai. Dažniausiai šių konkursų partneriais tampa verslo įmonės, kurios prisideda prie jaunųjų specialistų ugdymo.

Vienas iš tokių konkursų pavyzdžių – inžinerinės varžybos BEST Sprendimai, kurių dalyviai, panaudodami savo sukauptas žinias,  sprendžia užduotis konstruodami inžinerinius sprendimus. „Šios varžybos skirtos ugdyti jaunuosius protus, kelti jų kompetencijas, populiarinti inžinerinius mokslus bei skatinti dalyvių ir įmonių bendradarbiavimą. Verslo įmonių sugalvotos užduotys – tikras išbandymas. Džiaugiamės galėdami pasiūlyti studentams tokį renginį, kuris reikalauja kūrybiškumo ir nestandartinio mąstymo,“ – teigė BEST Sprendimai varžybų pagrindinė organizatorė Gabija Gružinskaitė.

Žvilgsnis į ateitį

Studentų bendradarbiavimas su verslo įmonėmis dažnai padeda ir tolimesnei jaunųjų specialistų ateičiai. Dauguma tų, kurie dar nežino, kokia profesinė ateitis jų laukia, deda daug vilčių į bendradarbiavimą su verslu, kaip į kelrodį tiek profesinėje veikloje, tiek tolimesnėms studijoms. Įmonės mielai priima studentus atlikti profesinę praktiką, dalyvauja karjerų dienose.

Tiems, kurie jau skrupulingai suplanavę savo ateitį, taip pat ne pro šalį pamatyti tikrąjį savo srities veidą. Tai padaryti padeda susitikimai su daug pasiekusiais profesionalais, kurių metu pastarieji atskleidžia ne tik savo sėkmės istorijas, bet taip pat duoda naudingų patarimų ateities kartoms. „Seminarai, kuriuose daug pasiekę verslininkai dalinasi savo patirtimi, padeda studentams labiau orientuotis, kas vyksta darbo rinkoje ir ko galima tikėtis pabaigus studijas,“ – teigia KTU SMD pirmininkas Tomas Proscevičius.

Ne tik pergalė varžybose, bet ir darbo pasiūlymas

Išsiaiškinę verslo subtilybes, dauguma studentų tikisi ateities jiems patinkančioje įmonėje, o tai įgyvendinti galima dar studijų metais dalyvaujant įvairiose varžybose.Pavyzdys – „BEST Sprendimai“. Šiose varžybose atliekamos dviejų kategorijų lygiavertės užduotys, reikalaujančios nestandartinio mąstymo ir kūrybiškumo. Vienoje iš jų konstruojamas inžinerinis sprendimas, o kitoje analizuojamos techninio inžinerinio pobūdžio problemos ir pateikiami galimi sprendimai teoriškai, tad studentai varžybų metu gali atskleisti visus savo talentus.

Intelektualių inžinerinių sprendimų bendrovė „Fima“ technologinių specialybių studentų organizuojamų „BEST Sprendimai“ varžybų dalyviams iššūkį meta jau ne pirmą kartą, pateikdama inovatyvias bei originalaus mąstymo reikalaujančias užduotis.„BEST Sprendimai“ varžybose dalyvavęs ir jas laimėjęs KTU magistras Tomas Malinauskas netgi sulaukė darbo pasiūlymo. „Dalyvaudamas šiose varžybose, nesitikėjau sulaukti jokių darbo pasiūlymų. Tiesiog, buvo įdomu išbandyti save, apėmė savotiškas azartas. Konkursą laimėjome, o po kelių mėnesių sulaukiau pasiūlymo dirbti“,- prisimena Tomas.

„Fima“ plėtros direktorius Vytautas Zinkevičius atskleidžia, kad minėtame konkurse su kolegom pastebėjo ne tik Tomą. „Ir daugiau dalyvavusių jaunų, gabių žmonių pakvietėme prisijungti prie komandos. Studentai yra entuziastingi darbuotojai, pateikia gana įdomių, netradicinių įžvalgų. Dar viena, talentinga galva įmonėje visada praverčia“,- sako jis.

Kaip teigė V. Zinkevičius, „Jauni žmonės į organizaciją paprastai ateina kupini entuziazmo ir idėjų – būtent to ir reikia tokiai inovatyviai bendrovei kaip „Fima“. Be to, tokių renginių metu atsiskleidžia ir studento asmenybė, todėl galime atrasti talentų, kurie sklandžiai įsilies į įmonės kultūrą ir taps jos dalimi.“

Galimybės atskleisti talentą ir tarptautiniu mastu

„Bendradarbiavimas su verslo įmonėmis, suteikia studentams galimybes organizuoti renginius, kurių patys vieni neįgyvendintumėme,“ – teigia KTU studentų atstovybės marketingo skyriaus vadovė Milda Paklonskaitė.

Studentų užmojai tikrai nemaži – nuo vietinių konkursų, skirtų universiteto studentams, iki tarptautinių varžybų, pritraukiančių specialistus iš visos Europos. „Robotų intelekto“ – didžiausių Baltijos šalyse tarptautinių autonominių robotų varžybų –  organizatorių KTU SMD teigimu, šios varžybos pritraukia robotų entuziastus iš visos Europos. „Šiais metais tikimės dar didesnio robotų ir jaunųjų kūrėjų antplūdžio. Prie varžybų įgyvendinimo prisideda ir verslo įmonės – steigia specialius prizus, ateityje, su jų pagalba, planuojame padidinti ir užduočių skaičių,“ – pasakojo KTU SMD pirmininkas Tomas Proscevičius.

Šiais metais didesnis ne tik „Robotų intelekto“ dalyvių skaičius, bet taip pat ir prizinis fondas.Pagrindinės užduoties nugalėtojai  – 600 m trasoje su kliūtimis atgabenę 1 kg „aukso maišą“ – laimės  9000 eurų (virš 30 tūkst. Lt) prizą.

Organizatoriai šiemet suteikia galimybę laimėti ir mažesnį piniginį prizą. Toje pačioje varžybų trasoje bus paslėptas 500 eurų (apie 2000 Lt) vertės „Fima“ maišelis, kurį rasti bus lengviau. Prizą įsteigė varžybų mecenatas intelektualių inžinerinių sprendimų bendrovė „Fima“, remianti jaunų žmonių iniciatyvą ir jau antrus metus bendradarbiaujanti su „Robotų intelekto“ organizatoriais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius