-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Algirdas Kaušpėdas: Kaune dera nesuderinami dalykai

Nors gimė ir užaugo Vilniuje, architektas ir kultinės grupės „Antis“ lyderis Algirdas Kaušpėdas po studijų persikėlė į Kauną. Nors dažnas jį dabar palaikytų keistuoliu, tačiau, jo nuomone, laikinoji sostinė vis dar yra pats geriausias miestas jaunam žmogui pradėti savo gyvenimą.
Algirdas Kaušpėdas
Algirdas Kaušpėdas / Organizatorių nuotr.

Ilgą laiką gyvenote Vilniuje, tačiau vėliau persikėlėte Kaune. Kas lėmė šį jūsų apsisprendimą?– paklausėme A. Kaušpėdo

Gimiau Vilniuje, kur ir baigiau mokslus, tapau diplomuotu architektu. Kaunas nuo vaikystės žavėjo savo paslaptingumu – čia būta nepriklausomos Lietuvos laikinosios sostinės. Apie Kauną, tarpukaryje staiga iškilusį modernų miestą, daug pasakojo mano tėvas architektas Vytautas Kaušpėdas, iš kart po karo baigęs studijas Kaune. Todėl ir aš nusprendžiau savo architekto karjerą pradėti Kaune, Miestų statybos projektavimo institute.

Teodoro Biliūno/Žmonės.lt nuotr./Algirdas Kaušpėdas
Teodoro Biliūno/Žmonės.lt nuotr./Algirdas Kaušpėdas

Ar buvo nesunku pritapti iš sostinės atsikrausčius į Kauną?

Tuo metu, septintajame dešimtmetyje, į Kauną suvažiavo didelis būrys jaunų gabių architektų, susikūrė Jaunųjų architektų sekcija (JAS) prie Kauno architektų sąjungos, vyko daug įdomių renginių, parodų, konkursų – tad, liūdėti neteko. Priešingai – jaunieji Vilniaus architektai mums pavydėjo Kauno dvasios ir organizuotumo.

Kaip galėtumėte apibūdinti Kauno dvasią? Kas šiam miestui suteikia išskirtinumo?

Sakoma „Kaunas yra Kaunas!“. Tuo pasakoma viskas ir kartu nieko... Kaune dera, atrodytų, nesuderinami dalykai: gangsteriai ir menininkai, ralistai ir seminaristai, gotika ir modernas, operetė ir džiazas, ubagų karalius ir Audrys Karalius. Kaune viskas įmanoma! Kaune nepaprastai daug erdvės veikti, kurti. Kaune suteka dvi didžiausios Lietuvos upės, o kartu čia suteka jaunimas iš visos Lietuvos su savo svajonėmis, idėjomis ir meile gyvenimui. Tai visą laiką atsinaujinantis miestas.

Teodoro Biliūno/Žmonės.lt nuotr./„Anties“ koncertas Kaune
Teodoro Biliūno/Žmonės.lt nuotr./„Anties“ koncertas Kaune

Koks gražiausias jūsų prisiminimas iš gyvenimo Kaune?

Žinoma, jaunystė! Šeimų, architektų draugystė, menininkų vakarėliai, „Antis“. Sunku išskirti vieną dalyką – viskas susiję, visko buvo ir yra Kaune.

Kodėl abiturientai savo studijoms turėtų pasirinkti Kauną?

Ne tik studijoms, bet ir gyvenimui reikia pasirinkti Kauną! Kaune gera pradėti gyvenimą nuo pradžių. Kaunas man šiek tiek primena Čikagą – tai ne Niujorkas, bet ir ne prasčiau – tiesiog kitaip, originaliai ir autentiškai, drąsiai ir laisvai. Kaune gyvenant galvoje gimsta įvairiausių iniciatyvų, projektų, vizijų. Svarbiausia, užsispyrusiai siekti visų jų išsipildymo ir, patikėkite, aš žinau ką sakau – viskas išsipildo!

Ką galėtumėte patarti tik į Kauną atvykusiems naujai iškeptiems studentams?

Atraskite savo Kauną! Ne kitų sugalvotą, bet savo sukurtą, pastatytą, nepakartojamą, kaip Jūs pats. Kaunas nemėgsta susireikšminusių gudravimo, melo, pataikavimo, formalumų. Kaune gali būti atviras ir būsi už tai gerbiamas. Kaune reikia gyventi pakelta galva, pakelta trispalve, žodžiu, pakelta saviverte. Kaune reikia sirgti už Kauno „Žalgirį“! Kaune reikia būti kauniečiu, miesto patriotu ir viskas bus gerai!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius