Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Alytaus švietimui vadovaujantis V.Valūnas: „Direktorių trūkumas – didelis, tokio iki šiol neatsimenu“

Alytaus švietimo įstaigos mokslo metus pradės be 9 direktorių. Vadovo ieško Alytaus Jotvingių gimnazija. Ji nesiskundžia mokinių stygiumi, tačiau kurį laiką neturės direktoriaus, mat jos ilgametis direktorius Kęstutis Miliauskas išeina į užtarnautą poilsį
Mokslo šventė Vilniuje
Mokslo šventė Vilniuje / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Nuo rugsėjo kaip Vidzgirio progimnazijos etapą pradėsianti mokykla taip pat ieškos naujo vadovo. Ilgametis vidzgiriečių direktorius Valdas Račkauskas buvo išrinktas į miesto tarybą, todėl užimamų pareigų privalėjo atsisakyti. Vidzgiris naują vadovą turės dar negreit.

Į Dzūkijos sostinės švietimo vadovo postą grįžęs Vytuolis Valūnas sunerimęs – tokio stygiaus vadovų esą anksčiau nebuvę.

Iš viso miesto savivaldybės švietimo ir sporto skyriui priklauso 34 biudžetinės ir viešosios įstaigos. Jeigu pavyks rasti trūkstamus švietimo įstaigų vadovus, jų kandidatūroms dar turės pritarti Alytaus miesto savivaldybės politikai, tad kol naujieji direktoriai atsisės į konkurso keliu užimtas kėde, prabėgs dar daugiau laiko.

Švietimo ir mokslo ministerijoje lankęsis Alytaus miesto meras Nerijus Cesiulis sako, kad įstaigos vadovams keliami aukšti reikalavimai, o dar nustatoma penkerių metų kadencija, pretendentus gąsdina sąlyginai trumpalaikė sutartis, tad dabar dažniau svarstoma, ar verta dalyvauti konkursuose.

N.Cesiulis teigia, kad girdėjęs atsiliepimų, jog ir bankai nelinkę kredituoti įstaigų vadovų nekilnojamojo turto ar kitų paskolų, bankai nėra įsitikinę, kad darbo sutartis bus pratęsta, nors alga ir nėra maža.

V.Valūnas interviu Alytausgidas.lt naujienų portalui papasakojo, kada ir kokios mokyklos turės naujus direktorius, o kokiose, pasibaigus esamų direktorių kadencijoms, turės vykti nauji konkursai.

– Kokios priežastys lėmė, kad direktorių mieste trūksta tiek daug?

– Pagrindinė priežastis – tai, arba žmonės išeina jau į užtarnautą poilsį, arba baigiasi, kaip ir numato Švietimo įstatymas, jų kadencija. Todėl jie yra atleidžiami ir tada yra privaloma skelbti konkursus.

Alytuje šiuo metu yra 34 Alytaus miesto savivaldybės švietimo, biudžetinės ir viešosios įstaigos. Naujais mokslo metais reikės 9 direktorių reikės.

Į Dzūkijos sostinės švietimo vadovo postą grįžęs Vytuolis Valūnas sunerimęs – tokio stygiaus vadovų esą anksčiau nebuvę.

– Kokiose Alytaus švietimo įstaigose jau vyksta ir kada dar vyks konkursai vadovų vietos užimti?

– Nuo kovo 25 dienos paskelbtas konkursas į Alytaus „Drevinuko“ mokyklos-darželio direktoriaus pareigas, Alytaus Jotvingių gimnazija nuo rugpjūčio 31 dienos neturėjęs direktoriaus – K.Miliauskas išeina į užtarnautą poilsį. Paskelbtas konkursas, kuris turėtų įvykti rugsėjo 19 dieną. Jotvingių gimnazijos direktoriaus skyrimo procedūros, o galutinį žodį, kaip visada, taria Alytaus miesto savivaldybės taryba, kuri po konkurso vykdymo procedūrų priima sprendimą paskirti tą asmenį, kuris laimės konkursą.

Alytaus lopšelio-darželio „Boružėlė“ direktorė baigė darbą. Į šias pareigas įvyks konkursas, kaip ir į Alytaus Vidzgirio pagrindinės mokyklos. Buvęs direktorius V.Račkauskas atleistas pačiam prašant ir šiuo metu yra Alytaus miesto savivaldybės tarybos narys. Pretendentų atranka į Vidzgirio progimnazijos direktoriaus postą vyks spalio 24 dieną.

Į Alytaus suaugusiųjų ir jaunimo mokyklos direktoriaus pareigas konkursas vyks lapkričio 14 dieną. Nors dar šiuo metu yra direktorius, tačiau jam baigėsi kadencija.

Baigiasi Alytaus Dailės mokyklos direktoriaus Redo Diržio kadencija.

Alytaus Senamiesčio pradinės mokyklos direktorė Aldona Marijona Karalevičienė baigia darbą šių metų rugpjūčio 30 dieną. Konkursas numatytas lapkričio 21 dieną.

Ilgą laiką Alytaus miesto pedagoginė psichologinė tarnyba taip pat neturi tikrojo direktoriaus, tik laikinai einantį direktoriaus pareigas. Konkursas yra numatytas lapkričio 29 dieną.

– Turite ilgametę patirtį švietimo srityje, sakykite, didelis vadovų stygius yra nauja tendencija Alytuje?

– Direktorių trūkumas – pakankamai didelis, tokio iki šiol neatsimenu. Visą laiką būdavo, tai vienas, tai kitas direktorius pasikeičia. O štai – dabar tiesiog taip jau susiklostė, kad pakito teisinė bazė, tai yra buvo pakeistas Švietimo įstatymas, įvestos direktoriams kadencijos ir tokios tendencijos yra visose Lietuvos savivaldybėse, nes direktoriams ateina laikas, kuris numatyta įstatyme ir privalu yra direktorių atleisti, ir tada tie patys direktoriai, kurie ir dirbo, gali pakartotinai dalyvauti, jeigu žinoma direktoriaus nėra pensinio amžiaus žmogus.

– Visi ieškomi švietimo įstaigų direktoriai būtinai turės būti nauji ar konkursuose galės dalyvauti ir dabar pareigas einantieji?

– Kalbėjom apie Alytaus suaugusių jaunimo mokyklos direktorių arba apie Dailės mokyklos direktorių, tai be jokios abejonės, tie patys asmenys galės dalyvauti konkurse ir pretenduoti, ir toliau dirbti šiose pareigose, jeigu, žinoma, konkurse pasirodys geriau už kitus galimus pretendentus.

– Mokslo metai prasidės, o konkursai dar bus nepasibaigę. Tai netrukdys mokymo įstaigoms veikti?

– Tai jeigu nėra tikrojo vadovo arba nuolatinio vadovo, skiriamas žmogus, kuris laikinai eina jo pareigas. Nebus taip, kad švietimo įstaigos dirbs be vadovų. Pagal mano pateiktą informaciją matyti, kad mes per artimiausius ketverius mėnesius nuo rugsėjo iki gruodžio mėnesio turėtume turėti beveik visus iš tų mano paminėtų trūkstamų direktorių, galbūt išskyrus vieną kitą, nes nežinia, kaip konkursai susiklostys, ar bus pakankamai pretendentų, nes dar nereiškia, kad jei yra pretendentų jie bus patvirtinti. Savo praktikoje, dar anksčiau Alytuje, turėjau situacijų, kai konkurse varžėsi keli pretendentai, tačiau nė vienas neįveikė netgi žemiausio lygio reikalavimų. Jeigu visi konkursai vyks sklandžiai, tai tikėtina, kad iki metų pabaigos visi direktoriai bus paskirti.

– Vilnius skundžiasi pedagogų trūkumu, kokia situacija Alytuje?

– Turiu pasidžiaugti, kad mūsų mieste nėra tokios sudėtingos situacijos dėl pedagogų trūkumo. Šiuo metu yra keturios įstaigos, kurioms trūksta mokytojų, o pretendentų nėra. Galbūt tradiciškai gali būti problemų su chemijos mokytojais, galbūt fizikos, bet visi mes žiūrime į ateitį su nerimu, kadangi žinome, kad mokytojo profesija yra iš tikrųjų, kad ir gerbiama, bet yra sudėtinga ir svarbi, bet mūsų nuomone, nepakankamai gerai apmokama ir galbūt tai viena iš priežasčių, kad ne taip gausiai jaunimas ją renkasi, o jeigu ir pasirenka studijuoti, tai po to dirbti pasirenka ne pedagogo darbą, ne mokytojo darbą. Yra ir tokių dalykų, o ta karta, kur dabar dirba, kuriems dabar yra maždaug tarp 50-60 metų, tai maždaug per dešimtmetį ji paliks švietimo sistemą ir tada ateityje gali tikrai turėti daug problemų visą Lietuvą, įskaitant ir Alytaus miesto savivaldybės švietimo įstaigas.

VIDEO: V.Valūnas: „Direktorių trūkumas – didelis, tokio iki šiol neatsimenu“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius