-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Amžina studentų dilema: rinktis paklausią profesiją ar tą, kur traukia širdis?

Atestatą gavę abiturientai atsiduria kryžkelyje: kokiu keliu pasukti, kokias studijas rinktis, kad įgyvendintų savo svajones? Vien norų nepakanka, reikia pažinti save, įvertinti savo gebėjimus, įgyti teorinių ir praktinių žinių, mokėti siekti užsibrėžto tikslo. Tinkamai pasirinkta mokymo įstaiga padės sėkmingai pasiruošti gyvenimo startui.
Studijų pasirinkimas
Studijų pasirinkimas / 123RF.com nuotr.

Socialinių mokslų kolegijos (SMK) studentai studijas renkasi iš 18 skirtingų programų – nuo sveikatos mokslų, informacinių technologijų iki kūrybinių industrijų, komunikacijos ir verslo.

Daugelį metų studijų TOP 5 pozicijos nesikeičia: tai estetinės kosmetologijos, kūrybos pramogų industrijos, tarptautinės prekybos ir muitinės logistikos, transporto ir logistikos verslo, marketingo ir reklamos kūrimo studijų programos.

Nepaisant madingų tendencijų, SMK direktorė Viktorija Palubinskienė abiturientams pataria rinktis studijas ne pagal profesijos populiarumą, o pagal savo interesus: „Tapsite profesionalais tik tada, kai pasirinksite tokią specialybę, kuri tikrai patinka, kuria domitės kiekvieną dieną, nes vien tik studijų neužteks, teks savo žinias gilinti nuolat visą gyvenimą.“

Socialinių mokslų kolegijos nuotr./Viktorija Palubinskienė
Socialinių mokslų kolegijos nuotr./Viktorija Palubinskienė

Sužavėjo aktyvi ir energinga bendruomenė

Praeitą vasarą SMK sėkmingai apsiginusi marketingo ir reklamos kūrimo studijų programos bakalauro darbą, Sandra Bernotaitė dirba nevyriausybinės organizacijos „Jaunimo linija“ skaitmeninės rinkodaros projektų vadove. Anksčiau ji įgijo patirties kūrybinės rinkodaros agentūroje „Ad Drama“, dirbdama kūrybinės rinkodaros jaunesniąja projektų vadove.

Studijas SMK Vilniaus padalinyje Sandra pasirinko todėl, kad sužavėjo šios mokslo įstaigos dinamika ir šiuolaikiškumas: „Atvykau mokytis iš mažo miestelio ir mane tiesiog užbūrė per renginius iš kolegijos studentų sklindanti didelė energija ir pozityvumas. Tai sugriovė mano stereotipinį mąstymą, kad kolegijoje mokslas gali būti nuobodus ir sudėtingas, supratau, kad studijos bus labai smagios.“

Sandra visą laiką buvo aktyvi, dalyvaudavo savanoriškose veiklose ir ten, kur gali save atskleisti bei kurti: „Nutariau, kad noriu ne tik studijuoti, bet ir būti tokioje energingoje bendruomenėje.“

Asmeninio arch, nuotr./Sandra Bernotaitė
Asmeninio arch, nuotr./Sandra Bernotaitė

Įgytą studijų patirtį pritaiko darbe

Buvusi kolegijos studentė itin vertina studijų metais įgytą komandinio darbo patirtį: „Iš pradžių daug ko nežinojome, bet kartu su bendramoksliais žingsnis po žingsnio su viskuo susipažinome, mokėmės pagrindinių specialybės principų. Kaip vėliau įsitikinau, darbas grupėse yra labai svarbus, nes ugdo komandinio darbo gebėjimus, išmoksti jausti kolegų darbo ritmą, efektyviau pasidalinti užduotimis.“

Sandrai patiko ir bendravimas pertraukų metu tarp paskaitų, pietaudavo visi kartu: „Džiugina, kad atskirties buvo mažai. Visa tai, ką mačiau kolegijoje ir dabar galiu pritaikyti savo darbe.“

Svarbu ir tai, kad buvusi studentė kolegijoje bendravo su marketingo lyderiais, savo srities profesionalais: „Man atrodo, kad svarbu turėti autoritetus, į kuriuos galėčiau rikiuotis ir siekti užsibrėžtų tikslų.“

S.Bernotaitė priduria, kad SMK yra puikus pasirinkimas karjeros siekiančiam jaunam žmogui, nes suteikia ne tik žinių, bet ir praktikos galimybes. Antrame kurse studentai atlieka praktiką, trunkančią iki 1,5 mėn., o trečiame kurse 3 mėn. praktika atliekama įmonėje, kuri atitinka pasirinktos specialybės kryptį. „Tai leidžia studentui pritaikyti įgytas žinias darbo rinkoje ir jas tobulinti“, – teigia projektų vadovė S.Bernotaitė.

Socialinių mokslų kolegijos nuotr./Socialinių mokslų kolegija
Socialinių mokslų kolegijos nuotr./Socialinių mokslų kolegija

Negali gyventi be veiklos, renginių ir kultūros

SMK Klaipėdos padalinyje antrame kurse studijuojantis Deividas Jučas pasirinko kūrybos ir pramogų industrijas, nes negali savo gyvenimo įsivaizduoti be aktyvios veiklos, renginių ir kultūros.

Deividas ne tik studijuoja, bet jau įgijo ir daug praktinės patirties, dirbo renginiuose, festivaliuose, apdovanojimų ceremonijose ir kt. D.Jučas daugiausia patirties turi koordinuodamas savanorių veiklą, taip pat tenka prisiliesti ir prie kitų organizacinių darbų: ieškoti atlikėjų, rėmėjų, sudaryti eismo schemas renginių metu ir pan.

SMK kūrybos ir pramogų industrijos studentai save vadina „kūrybinukais“, dėstytojų paskatinti dalyvauja filmų kūrime, vykdo įvairias akcijas ir jungiasi į projektus. Svarbiausia, studentai mokosi to, kas dabar aktualu darbo rinkoje. Ypač akcentuojamas ir kūrybingumas, kaip vienas svarbiausių dirbančio žmogaus bruožų. Dėstytojai nuolat pabrėžia, kad be kūrybingumo į šiuolaikinę darbo rinką patekti labai sunku.

„Prieš pasirinkdamas studijas galvojau, kad bus nuobodu mokytis, daug „sausos“ teorijos, tačiau viskas atvirkščiai – vien tik praktika. Tai labai nudžiugino, nes gavau daugiau, nei tikėjausi. Nustebino ir puikus bendradarbiavimas su dėstytojais, kurie ne tik savo srities praktikai, profesionalai, bet ir studentų draugai, kolegos, bendradarbiai – bendraujame ne tik per paskaitas, laisvalaikiu kartu išgeriame kavos, pasivaikštome“, – sako D.Jučas.

Asmeninio arch, nuotr./Deividas Jučas
Asmeninio arch, nuotr./Deividas Jučas

Priėmimo naujienos – išankstinė sutartis

SMK, turinčioje tris padalinius Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje, jau prasidėjo džiugus šurmulys – vyksta naujų studentų priėmimas. „Būsimiems studentams paruošėme naujovę – išankstinę studijų sutartį, kurią pasirašęs abiturientas užsitikrina studijų vietą. Turėdamas tokią sutartį jis gali ramiai laikyti egzaminus ir gavęs atestatą pristatyti į kolegiją visus reikiamus dokumentus“, – sako direktorė Viktorija Palubinskienė.

Direktorė džiaugiasi, kad studijas kolegijoje renkasi drąsūs, kūrybingi ir aktyvūs jauni žmonės, kurie žino ko nori ir pasitiki savimi – šios savybės labai svarbios renkantis profesiją ir tobulinant darbo įgūdžius.

Socialinių mokslų kolegijos nuotr./Viktorija Palubinskienė
Socialinių mokslų kolegijos nuotr./Viktorija Palubinskienė

Svajokite ir siekite daugiau

Šiais metais SMK visus stojančiuosius kviečia šūkiu „Būk DAUGIAU!“. Pasak direktorės, tai reiškia, kad kiekvienas iš mūsų gali gerokai daugiau nei galvoja: „Turime begalinį potencialą, kurį atrasti ir skleisti galime tik mes patys, imdamiesi aktyvių veiksmų. Todėl būkite drąsūs, svajokite, darykite ir siekite daugiau. Nenubrėžkite patys sau galimybių ribų, nes visos ribos yra mūsų galvose. Panaikinus šias ribas pasieksite visų savo svajonių išsipildymo.“

SMK studijuoja ne tik ką tik mokyklą baigę abiturientai, bet vyresni, kurie derina studijas, darbą, verslą ir šeimyninius įsipareigojimus, nori pagilinti savo žinias. „Yra ir tokių, kurie iš karto neapsisprendžia ką nori studijuoti, todėl pirmiausia įsidarbina, pakeliauja po pasaulį, geriau pažįsta save ir gyvenimą. Tokie žmonės turi labai stiprią motyvaciją ir pasirinkdami studijas žino, ko nori“, – teigia V.Palubinskienė.

Socialinių mokslų kolegijos nuotr./Socialinių mokslų kolegija
Socialinių mokslų kolegijos nuotr./Socialinių mokslų kolegija

Baigus SMK, 85 proc. absolventų įsidarbina

Direktorė tikina, kad 85 proc. kolegijos absolventų įsidarbina arba jau pradeda dirbti studijų metu, o didžioji dalis įsidarbina tose įmonėse, kur atlieka studijų praktiką.

„Mūsų tikslas ugdyti praktines studentų kompetencijas ir gebėjimus, akcentuojame patirties kaupimo metodiką. Studentai dirbdami su dėstytojais formuoja savo patirčių portfolio – ne tik ką išmoksta, bet ką moka padaryti. Per patirtį studentai įgyja konkrečias kompetencijas ir tai leidžia įsitvirtinti darbo rinkoje“, – pasakoja kolegijos vadovė.

Socialinių mokslų kolegijos nuotr./Viktorija Palubinskienė
Socialinių mokslų kolegijos nuotr./Viktorija Palubinskienė

Bendruomenė padeda tobulėti

Gera bendradarbiavimo ir bendravimo atmosfera, kurią akcentavo ir kalbinti studentai, yra viena iš kolegijos vertybių. „Pirmiausia esame bendruomenė, neturinti didelių hierarchinių struktūrų, kurios tikslas yra augti ir tobulėti kartu kiekvieną dieną. Tai skleidžiame per paprastus dalykus: mūsų dėstytojai džiaugiasi, kad gali dalintis patirtimi su studentais. Mūsų bendruomenės nariai tai jaučia kiekvieną dieną“, – teigia direktorė ir priduria, kad dirbant tokioje atmosferoje lengviau pasiekti gerų rezultatų.

Pasak V.Palubinskienės, SMK sudaro palankias sąlygas kiekvienam studentui maksimaliai išnaudoti savo potencialą ir skirti laiko asmeniniam tobulėjimui. Studijoms pritaikytos ir modernios, įkvepiančios erdvės, kuriose tiesiog gera būti – ne tik studijuoti, bet ir leisti laiką, komunikuoti su bendraminčiais ir dėstytojais, kurie studentams padeda atrasti į profesinį kelią.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius