-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Antausis pažangiems studentams – neįvykusi rotacija

Pažangūs studentai šįmet liko it musę kandę. Mat gerus rezultatus pademonstravę studentai, manę gausiantys valstybės finansavimą, vis dėlto liko be jo. Jie nepateko į valstybės finansuojamą vietą todėl, kad Seimas laiku nenustatė rotacijos tvarkos.
Egzaminų stresas
Pasiruošimas egzaminams / Fotolia nuotr.

Štai Vilniaus Gedimino technikos universiteto (VGTU) studentas pasakojo, kad baigė antrą kursą, turėdamas aukštą vidurkį – 9,13 balo. Atėjęs į savo fakultetą vaikinas išgirdo, kad bet kokia studentų rotacija dėl studijų finansavimo nebėra vykdoma. Tai, kad semestrą jis baigė tarp 20 (iš 80) geriausiai besimokančių studentų – nebe rodiklis. Šis studentas, kaip ir jo likimo draugai, liko be valstybės finansuojamos vietos dėl susikūrusio teisinio vakuumo – nebelikusios normos, reglamentuojančios rotaciją aukštosiose mokyklose.

Susigriebė per vėlai

„Tokia situacija susiklostė ne dėl numatytos rotacijos tvarkos, o dėl jos nebuvimo. Konstitucinis Teismas dar 2014 m. lapkritį pripažino tuometinį (ir iki šiol Mokslo ir studijų įstatyme likusį) straipsnį dėl studentų rotacijos prieštaraujančiu Konstitucijai. Taip susikūrė teisinis vakuumas, t.y. nebeliko jokios teisiškai galiojančios normos, kuri reglamentuotų rotaciją aukštosiose mokyklose“, – situaciją 15min.lt komentavo Lietuvos studentų sąjungos (LSS) vadovas Paulius Baltokas.

Nebeliko jokios teisiškai galiojančios normos, kuri reglamentuotų rotaciją aukštosiose mokyklose, – situaciją komentavo LSS vadovas Paulius Baltokas.

Pasak jo, Švietimo ir mokslo ministerija (ŠMM) ir Seimo nariai šią problemą ėmėsi spręsti per vėlai. „Tik šiai Seimo sesijai pateikė galimą studentų rotacijos mechanizmą, tačiau pasiūlymo svarstymas buvo nukeltas“, – atkreipė dėmesį LSS prezidentas.

P.Baltoko nuomone, svarbu, kad Seimo sesija vyko po studentų egzaminų sesijos, tad, jei sprendimas ir būtų buvęs priimtas, jis negaliotų atgaline tvarka. „Šiuo metu aktualios rotacijos tvarkos nėra, tad neaišku, kaip aukštosios mokyklos rotuos ir ar apskritai rotuos studentus“, – teigė LSS P.Baltokas.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Paulius Baltokas
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Paulius Baltokas

Prašys kompensuoti žalą studentams

LSS vadovui nėra aišku, ką šiandien daryti studentams, kurie praėjusiais metais demonstravo gerus studijų rezultatus, turėtų būti rotuojami ir galėtų gauti valstybės finansuojamą studijų vietą.

Studentai atsidūrė teisiniame vakuume ir dėl valdžios neveiksnumo gali netekti galimybės pereiti į valstybės finansuojamą vietą, – kalbėjo P.Baltokas.

„Neaišku ne tik mums, bet ir aukštosioms mokykloms, o galų gale ir valstybei. Studentai atsidūrė teisiniame vakuume ir dėl valdžios neveiksnumo gali netekti galimybės pereiti į valstybės finansuojamą vietą. Savo ruožtu rengiamės kreiptis į Vyriausybę, dėl žalos tokiems studentams kompensavimo“, – kalbėjo P.Baltokas.

Rengtas įsakymas dėl pažangių studentų perkėlimo į valstybės finansuojamas vietas

Tuo metu VGTU Studijų direkcijos direktorė Janita Žilinskienė teigė, kad kol Lietuvos švietimo ir mokslo įstatymo 70 str. 7 dalis oficialiai nepripažinta kaip netekusi galios, VGTU kaip ir bet kurioje kitoje valstybinėje aukštojo mokslo institucijoje pagal tuo metu galiojusią rotacijos tvarką buvo paruošti įsakymai dėl pažangių studentų perkėlimo į valstybės finansuojamas vietas, kurie būtų įsigalioję nuo 2015 m. rugsėjo 1 d.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius