Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Apklausa: net 95 proc. studentų norėtų studijuoti užsienyje

„Dream Foundation“, didžiausia pelno nesiekianti organizacija Europoje, inicijavo Lietuvos studentų apklausą apie studijas užsienyje.
Studentės
Studentės / Tomo Urbelionio/BFL nuotr.
Temos: 2 Studijos Studentai

Buvo siekiama išsiaiškinti, ar studentus domina studijos svetur, kas kelia didžiausią nerimą ir baimę, kokios specialybės paklausiausios, kokiose šalyse jie norėtų studijuoti ir kokia, jų manymu, studijų užsienyje nauda.

Iš viso buvo apklausti 5 677 Lietuvos studentai. Iš jų net 95 proc. domina studijos užsienyje. Dvi pagrindinės baimės, kurias įvardijo 26 proc. apklaustųjų, yra kalbos barjeras ir galimi finansiniai sunkumai (išlaidos maistui, būstui ir t.t.). Neramių minčių taip pat kelia mokslų kokybė (23 proc.), namų ir artimųjų ilgesys (22 proc.), adaptacija nepažįstamoje aplinkoje (21 proc.). Gerokai mažiau jaudinamasi dėl to, ar Lietuvoje bus pripažįstamas kitos šalies universiteto diplomas ir ar pavyks užsienyje susirasti darbą (5 proc.). Tik 2 proc. studentų nėra tikri dėl dėstytojų kompetencijos, abejoja, ar pasiteisins į studijas užsienyje dedamos viltys ir ar netruks laiko studijoms.

Studentus labiausiai vilioja mokslai Didžiojoje Britanijoje. Taip atsakė 25 proc. apklausto akademinio jaunimo. Antroje vietoje liko Danija, į kurią vyktų 21 proc. studentų. Studijas kitose Skandinavijos valstybėse rinktųsi 15 proc. apklaustųjų. Į Olandiją važiuotų 14 proc., o į JAV – 18 proc. studentų. Kur kas mažiau populiarios šios šalys: Japonija, Kinija, Korėja, Malaizija, Naujoji Zelandija, Tailandas ir Brazilija. Apie jas svajoja tik 1 proc. jaunuolių, o į pietų ir vidurio Europos valstybes vyktų atitinkamai 4 proc. ir 2 proc. studentų.

Paklausiausios specialybės tarp studentų yra inžinerija ir medicina (18 proc.), nuo jų kiek atsilieka informacinės technologijos (17 proc.), vadyba ir ekonomika (abi po 16 proc.).

Studentus taip pat domina socialiniai mokslai (12 proc.), menai (14 proc.), žurnalistika (11 proc.), teisė (12 proc.), politika (14 proc.), filologija (9 proc.) ir filosofija (2 proc.).

Paklausus apie studijų užsienyje privalumus, paaiškėjo, kad didžiausiu iš jų 31 proc. studentų laiko studijų kokybę. 25 proc. apklaustųjų svarbi asmeninė patirtis ir tobulėjimas, 17 proc. – geresnio darbo perspektyvos, 11 proc. – praktiniai įgūdžiai, 10 proc. – užsienio kalbos lavinimas. 6 proc. teigė, kad svarbų vaidmenį vaidina platesnis kelionių horizontas ir tarptautinės pažintys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius