-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 02 07 /13:29

Apklausa: pusė studentų nežino, ar galėtų gauti psichologinę pagalbą savo aukštojoje mokykloje

Studentų apklausa parodė, kad ketvirtadalis studentų mano, jog reikalingą psichologinę pagalbą galėtų gauti savo aukštojoje mokykloje, 15 proc. jų įsitikinę, jog tokios pagalbos nesulauktų, o pusė respondentų nežino, kokią psichologinę pagalbą suteiktų jų mokslo įstaiga.
Jurgita Petrauskienė
Savižudybių ir smurto prevencijos komisijos posėdžio akimirka / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Tokius neseniai atliktos studentų apklausos, kurioje dalyvavo 3 tūkst. respondentų, rezultatus Seime trečiadienį pristatė LSS prezidentas Eigirdas Sarkanas. Anot jo, apklausa parodė, jog depresiją studijų metais išgyvena kone trečdalis studentų.

Šis tyrimas pristatytas Seimo Savižudybių ir smurto prevencijos komisijos posėdyje, surengtame reaguojant į viešumoje kylančius seksualinio priekabiavimo skandalus. Jame dalyvavo ir aukštųjų mokyklų atstovai.

Komisijos pirmininkas Mykolas Majauskas pažėrė priekaištų aukštosioms mokykloms.

„Socialiniu požiūriu aukštosios mokyklos yra užpelkėjusios, iš to, ką matome ir girdime, nenori išklausyti studentų, nėra pasiruošusios išklausyti problemų, nėra pasiruošusios spręsti, ypatingai socialinių ir emocinių klausimų, todėl neretai kenčia studijų kokybė, matome, kad kenčia ir emocinė aplinka, kuriama labai palanki terpė įvairiems etikos pažeidimams ir taip pat galimiems nusikaltimams, apie ką šiandien daug girdime viešojoje erdvėje“, – sakė konservatorius M.Majauskas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Mykolas Majauskas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Mykolas Majauskas

M.Majauskui, pavyzdžiui, užkliuvo, kad dalis psichologinės pagalbos Vilniaus universitete yra mokama. Šios aukštosios mokyklos bendruomenės reikalų prorektorė Birutė Švedaitė – Sakalauskė aiškino, kad krizinės konsultacijos čia visada yra nemokamos.

„Mes Vilniaus universitete turime 25 tūkst. žmonių, jeigu skaičiuojame su darbuotojais, nes darbuotojai šitos tematikos yra lygiai taip pat paliesti, visur, kur turime galios santykius, ten turime greičiausiai ir šitą problemą. Tai mes pritraukėme 30 profesionalių psichologų konsultacijoms ir (iš dalies) kompensuojame studentų konsultacijas, jeigu tai pavirsta į ilgalaikę konsultaciją. Tačiau pirminę krizinę konsultaciją mes teikiame nemokamai“, – aiškino ji.

Anot jos, ilgalaikės psichoterapinės paslaugos šiek tiek apmokestinamos, kad asmuo įsipareigotų priimti tokią pagalbą.

„Iš tiesų bet kokio profesionalo paklausus, jis pasakytų, kad ilgalaikė pagalba turi būti šiek tiek mokama. Čia mes jau kalbame apie įsipareigojimus, apie asmenybės pasirengimą tam procesui (...). Bet iš tiesų krizinė konsultacija pas mus visada yra nemokama“, – pabrėžė prorektorė.

Lietuvos muzikos ir teatro akademijai (LMTA) M.Majauskas priekaištavo dėl neprieinamos informacijos apie galimybes gauti pagalbą. Visgi rektorius Zbignevas Ibelgauptas aiškino, kad tokia informacija yra pakankamai prieinama akademijos bendruomenei.

Vilniaus dailės akademijos (VDA) rektorius Audrius Klimas savo ruožtu sakė, kad nemažai jo vadovaujamos įstaigos dėstytojų ir studentų reikalinga psichikos sveikatos specialistų pagalba.

„Ta psichologinė pagalba, kurią mes teikiame jau dveji metai, tai, žinoma, galbūt klaida, kad tai nekaba visą laiką internete, nors tai yra intranete. (...) Bet dėsim tada į pagrindinį puslapį. Studentai tai žino ir labai aktyviai naudojasi“, – tikino jis.

Kartu LMTA rektorius siūlė, kad galėtų atsirasti atskiros psichologinės pagalbos studentams tarnybos miestuose, nes pačioms aukštosioms mokykloms tokias paslaugas apmokėti yra sudėtinga.

Vilniaus dailės akademijos (VDA) rektorius Audrius Klimas savo ruožtu sakė, kad nemažai jo vadovaujamos įstaigos dėstytojų ir studentų reikalinga psichikos sveikatos specialistų pagalba.

„Aš noriu pabrėžti, kad Dailės akademijos tiek dėstytojai, tiek studentai – nėra paslaptis – nemažai jų yra psichikos įstaigų klientai. Čia yra konfidenciali informacija, aš negaliu atskleisti tų skaičių, nes aš nežinau, negaliu tuo labiau atskleisti pavardžių, tačiau galbūt dėl specifinių tų žmonių prigimtinių savybių jie dažnai kreipiasi į psichikos sveikatos įstaigas dėl pagalbos“, – sakė A.Klimas.

M.Majauskas A.Klimo pasisakymą pavadinimo skandalingu pareiškimu. Reaguodamas į tai, rektorius patikslino, kad tokiose įstaigose lankosi tikrai ne visi dėstytojai ir studentai.

Valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos atstovė, Seimo vicepirmininkė Rima Baškienė savo ruožtu ragino ne kaltinti, o ieškoti sprendimų.

Pastaruoju metu kaltinimų seksualiniu priekabiavimu, studentų žeminimu ir kitokiu nederamu elgesiu sulaukė jau buvę Vilniaus dailės akademijos (VDA) dėstytojai Jonas Gasiūnas ir Arvydas Liepuonius, VDA tebedirbantis fotografas Gintautas Trimakas, Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje dėstantis teatro režisierius Jonas Vaitkus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius