-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Aplinkos ministerija: projektas „Gamtukai“ skatina Lietuvos vaikų sąmoningumą

Aplinkos ministerijos inicijuotas vienas didžiausių neformalaus ugdymo projektų Lietuvoje „Gamtukai“ per beveik pusantrų metų aplankė per 160 mokyklų ir virš 50 000 pradinių klasių moksleivių visoje Lietuvoje. Į praktinį gamtos pažinimą orientuotos pamokos stipriai prisidėjo prie vaikų sąmoningumo ir supratimo, jog reikia tausoti aplinką, kurioje gyvename, ugdymo.
Vaikai pievoje
Vaikai pievoje / 123RF.com nuotr.

„Pasakodami vaikams apie gamtą, skatiname suvokimą, kad mes negyvename vien tik sintetiniame, žmogaus sukurtame pasaulyje ir kad reikia atsižvelgti į tai, kas egzistuoja už mūsų telefonų ir televizorių ekranų“, – sako Aplinkos ministerijos Ryšių su visuomene skyriaus vedėjas Marius Gorochovskis.

Įgyvendinant ambicingą ugdymo projektą „Gamtukai“ buvo sukurta unikali gamtos pažinimo studija, kuri keliavo po Lietuvos mokyklas. Neformalių pamokų metu vaikai buvo skatinami domėtis aplinka pasitelkiant modernias, netradicines priemones – 3D formato filmus apie Lietuvos ir pasaulio gamtą, mokslinius eksperimentus, gamtininkų ir ugdymo ekspertų parengtas knygeles apie gyvąją ir negyvąją gamtą, unikalų augalų, gyvūnų ir mineralų muziejų.

Asmeninio archyvo nuotr,/Marius Gorochovskis
Asmeninio archyvo nuotr,/Marius Gorochovskis

Projektine veikla Aplinkos ministerija tikisi didinti visuomenės informuotumą apie aplinką, jos apsaugą. Žinant, kad vaikai yra tikslinė grupė, kuri noriai priima informaciją ir greitai keičia savo įpročius, išsiugdo sąmoningumą, buvo nuspręsta vykdyti į pradinių klasių moksleivius orientuotą „Gamtukų“ projektą.

„Žmogaus vaikystė yra kritinis amžius, nes jos metu formuojasi asmenybė, požiūris į jį supančią aplinką ir gamtą. Tikimės, kad vaikai, kuriuos pasiekė šis projektas, užaugę prisidės prie veiksmų, kurie bus naudingi valstybei, jos aplinkai ir visam pasauliui“, – kalba M.Gorochovskis.

Keisti švietimo sistemą nebuvo Aplinkos ministerijos tikslas – „Gamtukų“ projektas leidžia skleisti žinias nestandartinėmis priemonėmis, papildydamas formalų švietimą.

„Suprantame, kad bendrojo ugdymo koregavimas – sudėtingas procesas. Mokyklose pradinių klasių moksleiviams dėstomas pasaulio pažinimas. Šios pamokos yra prasmingos ir naudingos, visgi jos yra unifikuotos, standartinio tipo. Neformalių pamokų metu daugiau diskutuojama, demonstruojami eksperimentai, piešiama. Norėjome taip sudominti vaikus, kad jie įsitrauktų tiesiogiai, kad būtų ir klausoma, ir matoma, ir dalyvaujama – taip pasiekiami geriausi rezultatai“, – sako specialistas.

Nors „Gamtukų“ pamokos prasidėjo 2018 m. vasarį, pasiruošimo darbai truko kur kas ilgiau. Iki projekto pradžios buvo daug tariamasi su specialistais, edukologais, neformalaus švietimo specialistais, kad pamokos būtų įtraukiančios, atitiktų ministerijos tikslus ir gamtos interesus.

„Grįžtamasis ryšys yra labai geras, o mokinių pasiekiamumas viršija planuotus rezultatus. Projekto metu sukurtas 3D formato filmas, kuris buvo rodomas pamokų metų, o dabar jis yra pasiekiamas „Youtube“ platformoje. Projekte dalyvavę vaikai gavo knygeles apie gyvąją ir negyvąją gamtą. Taip pat iki šių metų rudens bus išleista neformalaus mokymo priemonė mokytojams, skatinanti pedagogus išeiti su vaikais į lauką, gebėtų ten papasakoti naudingų ir įdomių dalykų apie gamtą“, – teigia M.Gorochovskis.

Aplinkos ministerijos neformalaus gamtos pažinimo pamokų projekto „Gamtukai“ tikslas šiuolaikinėmis, moderniomis, kuo patrauklesnėmis priemonėmis skatinti jaunąją kartą pažinti gamtą, ją saugoti ir puoselėti. Mobili gamtos pažinimo studija „Gamtukai“ per 2018 – 2019 metus aplankė daugiau kaip 160 mokyklų, kur praktinėse gamtos pažinimo pamokose sudalyvavo per 50 000 pradinių klasių moksleivių. Projekto metu sukurtą spalvingą ir įdomią mokomąją medžiagą galite išbandyti ir jūs – apsilankykite svetainėje www.gamtukai.lt ir spręskite „Gamtukų“ testus, žiūrėkite mokslinius eksperimentus ir vartykite knygeles apie negyvąją ir gyvąją gamtą

Projektas vykdomas Aplinkos ministerijos iniciatyva ir finansuojamas ES paramos lėšomis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius