-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Apmokama praktika užsienyje – nauja studentų realybė

Studijos, praktika, darbas, patirtis – nuo tokių žodžių ne vienam studentui šiaušiasi plaukai. Tačiau kai kuriems iš jų pavyksta dar studijuojant išmėginti jėgas užsienio įmonėse. Ten praktiką atlikę studentai džiaugiasi savo pasirinkimu, tačiau užsimena, kad tai – iššūkių kupina kelionė.
Kipras Urbonavicius
Kipras Urbonavicius / Nuotr. iš asmeninio archyvo

Kauno technikos kolegijos elektros inžinerijos trečio kurso studentas Kipras Urbonavičius neslepia, kad specialybę pasirinko ganėtinai atsitiktinai.

„Mano tėvai dirba inžinerinį darbą, tad likus vos porai dienų iki prašymų pateikimo termino pabaigos ir pats nusprendžiau pasirinkti šią kryptį. Pagalvojau, o kodėl gi ne? Nepavyks, tai nepavyks. Tačiau pavyko, buvau priimtas studijuoti“, – pasakojo Kipras.

Jautėsi kaip laimėjęs loterijoje

Besibaigiant antram studijų kursui, Kiprui teko sukti galvą, kur reikės atlikti praktiką.

„Nežinai nuo ko ir pradėti, kur tos praktikos ieškoti. Lietuvos įmonės dažniausiai siūlo neapmokamas praktikos vietas arba geriausiu atveju – už minimalų atlyginimą. Netikėtai sulaukiau draugo pasiūlymo prisijungti prie jo ir atlikti praktiką Vokietijoje: juk kartu drąsiau. Taip išvažiavau ir pradėjau savo realaus darbo kelionę įmonėje „Constro“, tuo pačiu metu atlikdamas praktiką“, – sakė elektros inžinerijos studentas.

Po aštuonių savaičių praktikos ir darbo Kipras grįžo į Lietuvą tęsti studijų. Visgi Vokietijos jis nepamiršo: po metų nusprendė sugrįžti pratęsti praktikos ten pat.

„Jaučiausi tarsi laimėjęs loterijoje, – taip Kipras apibūdino galimybę praktikuotis užsienyje ir dar pinigų užsidirbti. – Daugelis įmonių, siūlančių praktikos vietas, studentus apgyvendina jūriniuose konteineriuose, o mums pasisekė: normalūs namai, transportas. Vienintelės išlaidos buvo maistui. Atvažiavau visiškai „žalias“, nieko nežinojau, bet komanda buvo puiki. Kilus klausimams, visada sulaukdavau patarimo ir pagalbos – taip ir tobulėjau po truputį. Kai galvoji apie gyvenimą užsienyje, labiausiai bijai, kad būsi vienišas, viskas bus nepažįstama. Bet patikėkite, nauji žmonės ir nauja aplinka bus viena geriausių jūsų patirčių – pats stebiuosi, kiek visko pamačiau, apkeliavau ir sužinojau“, – neslėpė K.Urbanavičius.

Patikėkite, nauji žmonės ir nauja aplinka bus viena geriausių jūsų patirčių – pats stebiuosi, kiek visko pamačiau, apkeliavau ir sužinojau.

Kalbėdamas apie elektros inžineriją kaip profesiją, Kipras sako, kad kolegijoje įgaunamos teorinės žinios, o dėl per mažų grupių ne visada galima pasirinkti sau įdomią sritį. „Be abejo, viskas yra naudinga, bet tai neatstoja realaus darbo įgūdžių, tad praktika būtina“, – tvirtina Kipras.

Paklausus apie ateities planus, Kipras tikina, kad perspektyvų savo srityje mato daug.

„Tėvai norėtų, kad eičiau toliau mokytis. Yra tokia stigma, kad keletą aukštųjų mokyklų pabaigęs gali iš karto tapti vadovu. Bet manau, kad man dar toli iki to: pirmiausia reikia daug ką išmokti atliekant paprastesnius darbus. Tad prieš svarstydamas apie tolimesnes studijas, mėginsiu sukaupti daugiau realios praktikos“, – dėstė trečiakursis.

Šiandien Kipras jau galėtų duoti vieną kitą patarimą savo kursiokams ir papasakoti apie įgytus žemos įtampos įrangos montavimo ir tvarkymo įgūdžius. O mąstančius apie šią sritį norėtų padrąsinti: „Jei jums tai atrodo bent kiek prie širdies – tikrai stokite“.

Darbą derino su studijomis

Komunikacijos ir viešųjų ryšių studijas Didžiosios Britanijos šiaurinėje pusėje pasirinkusi Gintarė sako, kad ten ji derino darbą su studijomis.

„Lyginant su Lietuva, Didžioji Britanija yra labai palanki vienu metu studijuoti ir dirbti. Barai, restoranai, viešbučiai bei agentūros yra pripratę prie studentų ir į jų įdarbinimą žiūri labai lanksčiai. Pamainos yra koreguojamos pagal poreikį, ir neteko susidurti su problemomis prireikus pasikeisti grafiką“, – pasakojo studentė.

Gintarė dirbo viešbutyje, kuriame pradėjo nuo daugeliui studentų pažįstamo darbo bare. Tačiau po metų jau tapo viešbučio administratore.

„Darbai nebuvo tiesiogiai susiję su mano studijomis, tačiau gavau daugiau atsakomybių ir įvairių patirčių. Į viešbutį, kuriame dirbau, savaitgaliais atvykdavo apie 400–500 žmonių. Pamenu dienas, kai kolegos paskambindavo pranešti, jog neatvyks į darbą. Tokiu atveju krūvį turėdavai atlaikyti vienas. Kaip vakar pamenu eilę, nusidriekusią per kiemą. Tai mane išmokė šypsotis neparodant, kaip tave kausto įtampa. Bet pasitaikydavo ir linksmų situacijų, nes dirbau vakarėlių mieste, kur kiekvieną savaitgalį švenčiami mergvakariai ir bernvakariai“, – prisimena Gintarė.

Gali pasirodyti, kad derinti darbą su studijomis jaunimui vieni niekai, tačiau Gintarė šį mitą išsklaido.

Grįžti namo 4 valandą ryto, o 9 valandą jau sėdėti paskaitoje buvo iššūkis. Bet galimybė užsidirbti studijuojant yra neįkainojama neturintiems kitos išeities.

„Nėra taip lengva, kaip atrodo. Grįžti namo 4 valandą ryto, o 9 valandą jau sėdėti paskaitoje buvo iššūkis. Bet galimybė užsidirbti studijuojant yra neįkainojama neturintiems kitos išeities. Man pasisekė, kad turėjau galimybę vasarą atlikti praktiką nekilnojamo turto statybų agentūroje. Ten buvo mano pirmasis prisilietimas prie rinkodaros. Pamenu, žiūrėjau į darbų sąrašą ir galvojau, kad turbūt po pirmos dienos teks atsisveikinti. Tačiau viskas pavyko: skrajučių maketus, įvaizdžio ir atvirų durų dienos planavimą dabar prisimenu su šypsena. Tai buvo visai kitoks darbas, nei stovėti už baro“, – liudija komunikacijos studentė.

Patarimai studentams

Kaip studentams atrasti patrauklias praktikos ir darbo vietas užsienyje? Abu kalbinti jaunuoliai teigia tą patį: siekiant savo tikslų, daug įtakos turi ir pažintys.

„Gauti svajonių vietą nėra taip lengva, tad patarčiau plėsti savo pažinčių ratą, nes niekada nežinosite, kaip tai gali pasiteisinti ateityje. Nepabijokite ir pasiryžkite. Tai jums sutaupys laiko, kadangi turėdami praktikos po studijų galėsite pretenduoti į geresnį darbą. Išlipti iš komforto zonos gali būti sunku, bet taip atrasite žmonių, su kuriais tęsite bendravimą ir po daugelio metų“, – pasakojo Gintarė.

Jai pritaria ir elektros inžineriją studijuojantis Kipras. „Svarbu nebijoti. Džiaugiuosi, kad yra galimybių pasirinkti praktiką pagal studijuojamą dalyką ne tik Lietuvoje. Taip greičiau tobulėji kaip specialistas, įgauni ne tik darbo rinkai reikiamų žinių, bet ir didesnį pasitikėjimą savo jėgomis“, – teigė K. Urbonavičius.

Nuotr. iš asmeninio archyvo/Gediminas Rainys
Nuotr. iš asmeninio archyvo/Gediminas Rainys

Praktika būtina

Anot Lietuvos prekybos, pramonės ir amatų rūmų asociacijos patarėjo Gedimino Rainio, praktika būtina kiekvienam jaunam specialistui – nesvarbu, ar ji vyktų besimokant aukštojoje mokykloje, ar dirbant vasarą.

„Šiais laikais praktika jau nebėra tik formalumas. Po jos gabūs jaunuoliai dažnai sulaukia ir nuolatinio darbo pasiūlymų. Atsakingi verslai rimtai žiūri į jaunus specialistus, dažnai apmokėdami net ir praktikos vietas. Tai nauda tiek pačioms įmonėms, tiek ir studentams, kurie pasitikrina, ar toks darbas jiems tinka. Vienas svarbiausių kriterijų, renkantis įmonę praktikai, yra studijų programos ir įmonės veiklos pobūdžio atitikimas“, – akcentavo G.Rainys.

Anot jo, daugėja įmonių, galinčių pasiūlyti praktiką savo padaliniuose užsienio šalyse. Ten jaunuoliai įgyja savarankiškumo ir darbo tarptautinėje aplinkoje patirties, o sugrįžę Lietuvon laisviau įsilieja į darbo rinką.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius