-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Ar dar turime šansų rasti geriausią aukštojo mokslo finansavimo modelį?

Kauno technologijos universitetas (KTU) 2014 m. vasario 25 d. rengia debatus „Aukštojo mokslo finansavimo alternatyvos“. Debatų partneriai – Lietuvos studentų sąjunga, Lietuvos universitetų rektorių konferencija ir LR švietimo ir mokslo ministerija.
Kas priima sprendimus mokslo politikoje?
1000272_10151871758886496_1538619692_n / KTU

Šis renginys pratęsia Kauno universitetų (Kauno technologijos universiteto, Aleksandro Stulginskio, Lietuvos kūno kultūros akademijos, Lietuvos sveikatos mokslų, Vilniaus universiteto Kauno humanitarinio fakulteto ir Vytauto Didžiojo universiteto) iniciatyvą rengti viešus debatus tiek akademinei bendruomenei, tiek visuomenei svarbiais klausimais.

Kaip teigia vienas iš debatų iniciatorių prof. Algis Krupavičius, Lietuvoje argumentuotų ir įrodymais pagrįstų diskusijų tarp skirtingus požiūrius turinčių grupių vyksta labai nedaug. Net svarbiausi viešojo gyvenimo klausimai aptariami retai. „Argumentuotas diskusijas yra pakeitusi paprasta propaganda ir kaltinimai vieni kitiems, trūksta bandymų išgirsti ir susitarti. Universitetų pilietinė pareiga yra keisti susiklosčiusią situaciją ir tai daryti pradedant nuo savęs, t.y. viešai svarstant jiems ir visuomenei svarbius klausimus“, – teigia KTU viešosios politikos ir administravimo instituto direktorius.

2012 m. spalio 5 d. vyko tų pačių metų LR Seimo rinkimams skirti debatai „Mokslas, studijos, jaunimas”. Šį kartą bus diskutuojama apie aukštojo mokslo finansavimo modelį. Jis yra svarbiausias instrumentas, lemiantis studijų prieinamumą, jų kokybę ir netgi Lietuvos universitetų konkurencingumą Europoje ir pasaulyje.

Šiandien yra parengtos trys aukštojo mokslo finansavimo alternatyvos: išlaikyti status quo, t.y. palikti dabartinį modelį; įvesti vieną mokestį aukštojo mokslo studijoms; grąžinti nemokamą aukštąjį mokslą bakalauro studentams. Šių modelių silpnybes ir stiprybes aptars debatų dalyviai, kurie atstovaus keturias suinteresuotas puses: LR švietimo ir mokslo ministeriją, Lietuvos universitetų administracijas, studentų ir mokslininkų bendruomenes. Visi jie yra suinteresuoti ilgalaikiais ir veiksmingais sprendimais aukštojo mokslo finansavimo srityje.

Renginys bus transliuojamas naujienų portale www.15min.lt. Stebėtojai klausimus debatų dalyviams galės užduoti tiesiogiai.

Norintys debatuose dalyvauti gyvai gali registruotis iki 2014 m. vasario 22 d. el. paštu audrone.telesiene@ktu.lt 

Daugiau informacijos apie debatus „Aukštojo mokslo finansavimo alternatyvos“ galite rasti Facebook paskyroje „Debatai: aukštojo mokslo finansavimo alternatyvos “.

Debatai vyks 2014 m. vasario 25 d. (antradienį), 11.00 val. KTU III rūmų salėje (Laisvės al. 13). Diskusiją moderuos prof. Algis Krupavičius (KTU) ir Gintarė Alaburbaitė (Lietuvos studentų sąjungos Alumni).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius