Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ar jūsų mokyklos bendruomenė jau naudojasi galimybe skaitmeninius žemėlapius kurti nemokamai?

Šiandien sunku įsivaizduoti gyvenimą be skaitmeninių žemėlapių. „Maps.lt“, „Google Maps“, „Microsoft Maps“, „Apple Maps“ ir panašūs žemėlapiai yra sukurti geografinių informacinių sistemų (GIS) pagrindu. Pasaulinės pandemijos akivaizdoje gebėjimas greitai ir tiksliai apdoroti, analizuoti bei lengvai suprantama forma pavaizduoti duomenis, padedančius atsakyti į klausimą Kur? tapo kritiškai svarbus. Šimtai tūkstančių organizacijų naudoja GIS ir kuria žemėlapius, kuriuose bendraujama ir bendradarbiaujama, atliekama analizė, dalijamasi informacija ir sprendžiami tiek kasdieniai uždaviniai, tiek sudėtingos kompleksinės problemos visame pasaulyje.
2019–2020 m. „Mano žemėlapis Lietuvai“ konkursinio darbo Iliustracija
2019–2020 m. „Mano žemėlapis Lietuvai“ konkursinio darbo Iliustracija / Partnerio nuotr.

Gebėjimai dirbti su erdvine informacija turi būti ugdomi jau mokykloje. Hnit-Baltic iniciatyva „GIS mokykla“ visas Lietuvos mokyklas skatina nemokamai naudoti pažangiausią GIS programinę įrangą. Mokyklos bendruomenė, mokytojai, mokiniai savarankiškai ar grupėse gali kurti savo žemėlapius, rinkti apdoroti duomenis bei informaciją, naudotis pasauline erdvinės informacijos biblioteka bei mokomosiomis instrukcijomis. Geriausius darbus ir mokyklų projektus išrenka jau šešerius metus vykstantis konkursas „Mano žemėlapis Lietuvai“.

Partnerio nuotr./John Hopkins universitete su Esri programine įranga parengto žemėlapio iliustracija
Partnerio nuotr./John Hopkins universitete su Esri programine įranga parengto žemėlapio iliustracija

„GIS technologijos, nors yra palyginti naujos, neįtikėtinai sparčiai vystosi, skverbiasi į įvairiausias veiklos sritis. Be geoinformacinių sistemų sunkiai įsivaizduoju ir tokias sritis kaip verslo vadyba, viešasis administravimas, transportas, komunaliniai tinklai, gamtinių išteklių valdymas, socialinės medijos. Žinoma, atitinkamai auga ir specialistų poreikis – mokėjimas naudoti GIS tapo vienu svarbiausių darbdavių pageidaujamų įgūdžių“ – GIS perspektyvas įvertino dr. Lauras Balakauskas, Vilniaus universiteto Geomokslų instituto dėstytojas.

„Pastaruoju metu staigiai plečiantis GIS galimybėms stebime ženkliai augantį GIS specialistų poreikį. Skatiname moksleivius domėtis GIS technologija ir kviečiame visas Lietuvos mokyklas aktyviai dalyvauti „GIS mokyklos“ rengiamame konkurse „Mano žemėlapis Lietuvai“, įgyvendinti projektus aktualiomis temomis bei jungti žinias iš įvairių sričių – STEM, istorijos, geografijos, biologijos ir kitų“, – sakė „Hnit-Baltic“ vadovas Linas Gipiškis.

„Tikiuosi vis daugiau Lietuvos mokyklų atras GIS technologijas, jungsis prie „GIS mokyklos“ iniciatyvos ir dalyvaus konkurse mokykloms „Mano žemėlapis Lietuvai“. Kasmet nustembu, kaip kūrybiškai mūsų moksleiviai ir mokytojai panaudoja Esri technologijas bei ruošia pasakojimus su žemėlapiu (ang. Storymap), kaip patraukliai, įtraukiančiai ir išradingai sugeba atskleisti įvairias temas. Taip pat tiesiog privalu paminėti, kad konkurso dalyvių laukia labai šaunūs „Hnit-Baltic“ ir „National Geographic Lietuva“ prizai ir apdovanojimai“, – kviečia iniciatyvos kuratorė Jurgita Rimkuvienė.

Iniciatyvą „GIS mokykla“ įgyvendina „Hnit-Baltic“ – oficialus pasaulinės GIS technologijų kūrėjos Esri (JAV) atstovas Baltijos šalims. 2014 metais Esri programa – 100 000 JAV mokyklų suteikti nemokamą prieigą prie programinės įrangos – buvo išplėsta pasauliniu lygmeniu bei pasiekė Europą ir Lietuvą. Nuo 2017 m. Lietuvos mokyklos gali nemokamai naudoti pažangiausią programinę įrangą ir kurti savo skaitmeninius žemėlapius ir projektus.

Plačiau apie konkursą „Mano žemėlapis Lietuvai“ čia.

Pasitikrinkite, ar jūsų mokykla jau yra GIS naudotojų žemėlapyje.

Paskyrą mokyklai užsakyti galima čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius