Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Atidaryta Karalienės Mortos mokykla: pasižvalgykite po vieną prestižiškiausių Kauno ugdymo įstaigų

Rugsėjo 1 d. Kaune, Žemuosiuose Šančiuose, restauruojamame buvusių kareivinių kvartale „Juozapavičiaus 13“ duris pradinukams atvėrė Karalienės Mortos mokykla. Joje vaikai mokomi nuo 6-erių metų amžiaus, o mokyklos programa išsiskiria teminiu ugdymu. Tai bus pirmoji tokio tipo mokykla Kaune.
Kaune atidaryta Karalienės Mortos mokykla
Kaune atidaryta Karalienės Mortos mokykla / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Lietuvos ugdymo įstaigų sistemoje vykstant pertvarkai bei optimizacijai ir dėl to uždarant ne vieną ištuštėjusią mokyklą, yra tokių, kurie ima ir sumąsto įkurti dažais kvepiančią naują privačią mokyklą. Šio drąsaus žingsnio ėmėsi socialinių mokslų daktarė Austėja Landsbergienė.

VIDEO: Kaune atidaryta Karalienės Mortos mokykla

Renkantis patalpas mokyklai, didelį vaidmenį suvaidino XIX a. kvartalo architektūra. Karalienės Mortos mokykla remiasi filosofija, teigiančia, kad aplinka yra itin svarbi vaiko ugdyme; ji – lyg trečiasis pedagogas, todėl ir patalpoms buvo keliami aukšti reikalavimai. Statant mokyklą siekta dermės tarp pastato istorijos ir vaikų poreikius atliepiančios modernios erdvės. Ją supa modernūs gyvenamieji namai.

Gyvenamojo kvartalo ir mokyklos architektai „G.Natkevičius ir partneriai“, siekdami dermės tarp pastato istorijos ir vaikų poreikius atliepiančios modernios erdvės, istorinį raudonų plytų mūrą, kaip dominuojantį elementą, paliko ne tik fasade, bet ir mokyklos viduje.

„Kaip giliai šioje mokykloje viskas įausta į Lietuvos istoriją, galima pamatyti pažvelgus į klasių pavadinimus: Vytauto Landsbergio-Žemkalnio, Jono Vileišio, Sofijos Kymantaitės-Čiurlionienės, Jono Jablonskio. Linkiu, kad ėjimas į mokyklą būtų ne kančia, o džiaugsmas. Man pačiam tai buvo be galo laimingos dienos“, – meilės mokyklai atidarymo akimirką linkėjo prof. Leonidas Donskis.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kaune atidaryta Karalienės Mortos mokykla
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kaune atidaryta Karalienės Mortos mokykla

Beveik 1,3 mln. eurų investicijų pareikalavusioje ir 1184 kv. m užimančioje mokykloje įkurtos ne tik klasės, bet ir kitos erdvės vaikams – sporto salė, valgykla, laisvalaikio centras, biblioteka. Lauke – sporto aikštynas bei erdvus uždaras kiemas.

Mokykloje veiks dvi paralelinės klasės po 18 vaikų. Šiuos mokslo metus pradėjo 67 vaikai: priešmokyklinukai, pirmokai bei antrokai. Ateityje mokinių skaičius gali išaugti iki 180. Vienas mokymosi šioje ugdymo įstaigoje mėnesis tėveliams atsieis 495 eurus.

Karalienės Mortos mokyklos Kauno padalinio vadovė Elvija Petkevičienė patikino, kad jos vadovaujamos mokyklos filosofija – išskirtinė. Pvz., muzikos bei dailės klasės – baltos, kad vaikai galėtų patys kurti istoriją.

Lauke įrengtas darželis, kuriame mokinukai augins pasirinktas daržoves ar prieskonines žoleles. Valgykloje maistas bus ne gaminamas, o atvežamas. Joje įrengti šeši stalai.

Klasėse mokiniai bus mokomi rūšiuoti atliekas, o mažytėje sporto salėje vienu metu sportuos po vieną grupę vaikų. Klasėse kiekvienas turės po savo mobilų stalą su vardu.

„Į ekskursijas, renginius mieste važiuosime viešuoju transportu, kad vaikus mokytume eismo taisyklių. O Rugsėjo 1-ąją paprašėme tėvelių vietoj gėlių mokytojoms atnešti knygų. Taip pildysime bibliotekėlę“, – dar keletą savitos mokyklos filosofijos detalių atskleidė E.Petkevičienė.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kaune atidaryta Karalienės Mortos mokykla
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kaune atidaryta Karalienės Mortos mokykla

Po metų kvartalo, kuris orientuotas į jaunas, vaikus turinčias ar planuojančias turėti šeimas, infrastruktūrą planuojame papildyti ir „Vaikystės sodo“ vaikų darželiu.

Teritorijoje, kurioje įsikūrė mokykla, taip pat bus restauruoti ir prikelti naujam gyvenimui 8 bei pastatyti 5 nauji pastatai. Gyvenamąjį kvartalą sudarys 4 restauruoti pastatai su 40 juose esančių dviaukščių kotedžų ir 2 nauji pastatai su 18 mažų butų. Teritorijoje veiks vaikų darželis, prekybos centras bei bus apie 12000 kv. m komercinių patalpų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius