-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Europos humanitarinį universitetą krečia konfliktas: atleistas Senato pirmininkas, reikalaujama rektoriaus atsistatydinimo

Lietuvoje veikiančiame baltarusiškame Europos humanitariniame universitete (EHU) tarp darbuotojų ir administracijos įsižiebė konfliktas, jo metu pareigų neteko Senato pirmininkas Pavelas Tereškovičius. Dėstytojai grasina streiku ir reikalauja rektoriaus Anatolijaus Michailovo atstatydinimo. Universiteto administracija viliasi, kad aistros greitai nurims.
Anatolijus Michailovas
EHU rektorius Anatolijus Michailovas / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

Penktadienį Samdomų darbuotojų profesinės sąjungos išplatintame pranešime teigiama, kad EHU rektoratas, prisidengdamas reforma, ėmėsi dėstytojų valymo – pirmasis krito Senato pirmininkas P.Tereškovičius.

Senatas paskelbė nepasitikėjimą Rektoratu ir pareikalavo atstatydinti administraciją.

Dirbo be darbo sutarčių

Pranešime teigiama, kad Lietuvos pilietybę turintys į aukštus administratorių postus priimti darbuotojai ir dėstytojai užsieniečiai neranda bendros kalbos.

Profsąjunga pareikalavo iš darbdavio paslaugų teikimo sutartis pakeisti darbo sutartimis, kurios labiau atitinka lektorių darbo pobūdį ir suteikia būtinas socialines garantijas.

Anot pranešimo, konfliktas prasidėjo dėl paslaugų sutarčių, kurias kasmet pasirašo EHU su nuolat dirbančiais dėstytojais, teisėtumo įvertinimo.

Šios sutartys savo laiku buvo pristatytos darbuotojams kaip tokia Lietuvoje paplitusi darbo santykių forma, kuri dėl mažesnės mokesčių naštos neva leidžia mokėti didesnius atlyginimus.

„Tačiau vis didėjantys darbo krūviai, mažėjantys atlyginimai ir socialinių garantijų nebuvimas subūrė kolektyvą į profesinę sąjungą, kurios atstovai pradėjo nagrinėti Lietuvos teisės aktus.

Profsąjunga pareikalavo iš darbdavio paslaugų teikimo sutartis pakeisti darbo sutartimis, kurios labiau atitinka lektorių darbo pobūdį ir suteikia būtinas socialines garantijas“, – teigia profsąjunga.

Anot pranešimo, atsakymu akademinei bendruomenei buvo prorektoriaus Bernardo Gailiaus parengta EHU reforma, kurios tikslas – konkurso būdu atrinkti dėstytojus į nuolatines darbo vietas.

Grasina streiku

„Visiškai teisėta procedūra virto skandalu, nes administracija, ignoravusi nustatytą konkursų organizavimo tvarką, iš šio proceso išeliminavo akademinę bendruomenę, atstovaujamą Senato. Pilietinė pozicija, laisvai išsakoma nuomonė, EHU administracijos veiksmų kritika atsisuko prieš  Senato pirmininką“, – rašoma pranešime. P.Tereškovičius buvo atleistas vasario 5-ąją.

Ketvirtadienį įvykusiame neeiliniame susirinkime Senato nariai, įskaitant ir studentų atstovus, pritarė pasiūlymui atviru laišku pareikšti protestą prieš Senato pirmininko atleidimą ir nepasitikėjimą rektoratu bei kreiptis dėl rektoriaus A.Michailovo garbingo atsistatydinimo. Buvo pradėta svarstyti ir streiko galimybė.

„Sunku patikėti, kad dėl žmogaus teisių kovojęs universitetas šiandien tapo vietinio diktato įkaitu, o jo darbuotojai užsieniečiai – beteisiais subjektais“, – pranešime cituojama Samdomų darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkė Irina Judina.

Prorektorius D.Udrys: Senatas pasikalbėti nesutinka

Nuotr. iš asmeninio albumo/D.Udrys teigia, kad Lietuvos šansas – suteikti galimybes gabiems ir kūrybiškiems žmonėms dirbti prasmingą darbą.
Nuotr. iš asmeninio albumo/D.Udrys.

EHU prorektorius Darius Udrys 15min.lt sakė, kad administracija ketina įvesti darbo sutartis, tačiau šis planas stringa dėl Senato neveiklumo, nes jis neperžiūrėjo taisyklių, pagal kurias žmonės būtų konkurso tvarka priimami į tam tikras pozicijas.

„Kadangi Senatas nesiteikė šio klausimo spręsti,  kreipėmės į direktorių tarybą ir paprašėme patvirtinti tą procesą. Tai buvo padaryta prieš dvi savaites, tačiau Senatas buvo nepatenkintas, dėl to kai kurie Senato nariai yra nusiteikę maištauti“, – sakė jis.

D.Udrys pabrėžė, kad Senatui buvo pasiūlyta susėsti prie stalo ir pasikalbėti, tačiau į kvietimą nebuvo sureaguota.

„Visi konfliktai šiek tiek trukdo veiklai, bet jie yra normali sveikos bendruomenės tarpusavio bendravimo savybė, mes nemanome, kad visi turi sutarti dėl kiekvieno klausimo. Galbūt ta vieta, ties kuria stringa mūsų pastangos – veiksmingas susikalbėjimas Senate. Bet mes viliamės, kad pavyks atnaujinti dialogą ir situacija nebus eskaluojama be galo“, – teigė pašnekovas.

Rektorius atsistatydinti neketina

D.Udrys patikino, kad rektorius atsistatydinti neketina.

Prorektorius pabrėžė, kad streikas, apie kokį kalba darbuotojai, būtų neteisėtas, nes negalima streikuoti dėl vieno asmens atleidimo.

Paklaustas, ar P.Tereškovičius buvo atleistas dėl to, kad maištauja, D.Udrys aiškino nekomentuojantis konkrečių asmenų atleidimo priežasčių.

EHU rektorius A.Michailovas šiuo metu atostogauja. D.Udrys patikino, kad rektorius atsistatydinti neketina.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius