Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Bandomojo matematikos egzamino rezultatai pernelyg dramatizuojami?

Pagal privačios įmonės organizuoto internetinio bandomojo matematikos egzamino rezultatus, šiuo metu valstybinio matematikos egzamino neišlaikytų daugiau nei 30 proc. abiturientų. Tokie skaičiai sukėlė nerimą, nes šiemet matematikos egzaminas yra privalomas.
Valstybinis brandos egzaminas
Abiturientai laiko valstybinį matematikos brandos egzaminą / Luko Balandžio / 15min nuotr.
Temos: 1 Matematika

Nors nuo šių metų norintieji gauti valstybės finansuojamą vietą universitetuose privalės išlaikyti valstybinį matematikos egzaminą, internetinio egzamino rezultatai parodė, kad jo neišlaikytų 34 proc. abiturientų.

„Iš tiesų į mus kreipėsi tiek moksleivių, tiek tėvų atstovai prašydami atkreipti visuomenės dėmesį į galimus matematikos egzamino padarinius, nes kol kas, pagal pernykščio egzamino rezultatus ir šiemet įvykusio bandomojo testo rezultatus, galima tikėtis, jog vis dėlto rezultatai bus prasti – daugelis vaikų arba labai prastai išlaikys, arba visai neišlaikys egzamino“, – sako Nacionalinio aktyvių mamų sambūrio atstovė Rasa Žemaitė.

Pernai bandomojo internetinio matematikos egzamino neišlaikė beveik 13 proc. abiturientų, o valstybinio egzamino – daugiau nei 9 proc.  

Pasak VU Matematikos ir informatikos instituto mokslo darbuotojo dr. Dainiaus Dzindzalietos, registracija spręsti bandomąjį internetinį matematikos egzaminą nebuvo griežtai kontroliuojama, todėl prie sistemos galėjo prisijungti visi norintieji, nebūtinai abiturientai.

Lietuvos moksleivių sąjungos jaunimo politikos koordinatorė Gintarė Vikmontaitė taip pat teigia, kad moksleiviai supranta, kad tai yra tiktai egzaminų programėlė, o ne bandomasis egzaminas, vykdomas nacionaliniu mastu: „Čia gali spręsti tiek dešimtokas, tiek dvyliktokas, pats pasirinkdamas, kiek indėlio jis nori į tai įdėti.“

Nacionalinis egzaminų centras savo parengtų bandomųjų egzaminų rezultatų prieš egzaminų sesiją neskelbia, esą taip stengiamasi nesukelti papildomo streso moksleiviams.

„Tikrai nedramatizuočiau situacijos, nes panašių bandomųjų [egzaminų] rezultatų esame turėję ir anksčiau. Pavyzdžiui, įvedus vieningą lietuvių kalbos ir literatūros egzaminą, neišlaikiusiųjų bandomojo egzamino buvo daugiau kaip 30 proc., tačiau neišlaikiusiųjų tikrojo egzamino buvo mažiau nei 10 proc.“, – atkreipia dėmesį Nacionalinio egzaminų centro direktorė Saulė Vingelienė.

Aktyvių mamų sambūrio manymu, moksleiviai apie privalomą matematikos egzaminą sužinojo per vėlai – apie jį reikėtų informuoti nuo penktos klasės. Tačiau švietimo ir mokslo ministrė teigia, kad laiko pasiruošti buvo pakankamai.

„Šitas egzaminas buvo patvirtintas prieš dvejus metus. [...] Dvejus metus vyko ir seminarai mokytojams, ir pokalbiai su visomis suinteresuotomis mūsų šalimis: vaikais, mokiniais, tėvais. Viskam pasiruošta“, – tvirtina švietimo ir mokslo ministrė Audronė Pitrėnienė.

Valstybinis matematikos egzaminas bus privalomas tiems abiturientams, kurie norės studijuoti valstybės finansuojamoje studijų vietoje universitete. Stojantiesiems į meno srities specialybes šis egzaminas neprivalomas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius